Pomurje z otroki

Kam z otroki na vikend poln dogodivščin, kulture in miru hkrati? V Pomurje! Pomurje je že samo po sebi čudovito doživetje. Še bolj zabavno pa je Pomurje z otroki! Mi se vračamo znova in znova in znova. In še se bomo. Če nič drugega, ker sta naša otroka četrt Prekmurca in se tam že gensko dobro počutita 😉

KJE JE POMURJE?

Pomurje se nahaja v severovzhodnem delu Slovenije, slabi 2 uri vožnje iz Ljubljane. Sestavljajo ga Prekmurje (“čez” reko Muro), Prlekija in del Štajerske.

Celotno bogato zgodovino Pomurja spoznaš v njihovem regijskem promocijskem centru Expano, ki ga nujnoooo obiščite z otroki!

Lahko pa se za začetek ustavite tudi v Murski Soboti, v njigovem TIC-u, kjer vam bodo z veseljem priporočili kam, kdaj in kako raziskovati Pomurje z otroki. Lahko pa tudi virtualno, na super spletni strani s kupom nasvetov in idej: https://visitpomurje.eu/sl/

Dobrodošlica domnačih dobrot v TIC Murska Sobota- Hranilnica prekmurskih dobrot

KDAJ IN ZA KOLIKO ČASA?

Pomurje je tako raznoliko in nudi toliko različnih dogodivščin, da se mi najraje odpravimo vsaj za cel vikend. Še bolj idealno je ostati dlje časa in Pomurje doživeti v enem tednu.

Zelo lepa izkušnja pa je tudi samo dnevni izlet v Mursko Soboto, kjer dan preživiš ob Soboškem jezeru in Expanu.

V Pomurje se vračamo že kar nekaj let in vsakič je to posebna dogodivščina.
KJE SPATI?

Mi smo preizkusili že kar nekaj možnosti bivanja v Pomurju, najljubši pa so nam zagotovo bili:

KAJ POČETI?

Uuuuuuf, če vam bo pa v Pomurju kdaj dolgčas, potem pa res ne vem 🙂 Tu imate VSE. Sprehode, interaktivne parke, znamenitosti, kulinariko, podeželje, naravo…

Pomurje je regija, ki je, za nas osebno, izredno turistično napredna. Expano, Vulkanija, Vinarium, Terme 3000, Terme Banovci… povezovanje podjetnikov, naravni parki, vode, kulinarična ponudba… čudovito je!

Posladek v Čebelarskem muzeju Krapje.

 

Ker ne vem, koliko dni boste ostali, vam naštejem, kaj vse smo preizkusili iz prve roke v teh letih in vam res zelo priporočam, pa si program naredite sami! Ideje niso predstavljene od najboljše do najslabše, ampak po lokaciji 😉

Uživajte še za nas! In javite, kako vam je bilo všeč! <3

 

  1. EXPANO

Expano morate obiskati! Stavba navduši že z arhitekturo in postavitvijo v prostor ob Soboškem jezeru, a prava dogodivščina se v resnici skriva znotraj! Predstavitev Pomurja od prazgodovine do danes poteka skozi več sob, v vsaki pa se skrivajo interaktivne igre ali prikazi v najnovejši tehnologiji – let z balonom skozi virtualno realnost, 3D posnetek razvoja kraja, dvigovanje s pomočjo misli… Nepozabno! Za otroke in odrasle.

Expano je znotraj najbolj zanimiv za otroke od 4. let naprej, ampak tudi mlajšim otrokom ne bo dolgčas! Zagotovo pa jih bo navdušilo otroško igrišče pred njim. Če boste lačni ali žejni, se v Expanu lahko okrepčate s pomurskimi dobrotami. V Expanu si lahko sposodite tudi kolesa in športno opremo za raziskovanje Soboškega jezera.

Zabavno in poučno v Expanu.

2. SOBOŠKO JEZERO

Mi radi združimo Expano s sprehodom ob Soboškem jezeru do motoričnega parka, kjer se otroka vedno zabavata ob izzivih. Midva pa tudi 🙂 V motoričnem parku ponavadi preživimo kar veliko časa, je pa bolj primeren za večje otroke (4+).

Soboško jezero je čudovito tudi samo po sebi. Metanje kamenčkov v jezero je zabavno, še bolj pa supanje ali vožnja s čolnom po jezeru. Ob jezeru vam idej za zabavo ne bo zmanjkalo. Je tudi super piknik destinacija 😉

Super ideja tudi za dnevni izlet iz Ljubljane.

3. AEROKLUB MURSKA SOBOTA

Če si v Expanu sposodite kolesa, ali jih imate s sabo, se z njimi lahko odpravite do Aerokluba Murska Sobota, kjer spijete kavico, otroci pa se poigrajo na igrišču ob majhnem letališču in opazujejo letala ob vzletanju in pristajanju.

Kolesa si lahko sposodiš v Expanu.

4. DVOREC RAKIČAN

S kolesi se lahko odpeljete tudi do dvorca Rakičan ali pa ga obiščete čisto ločeno. Odlična lokacija za mirno kavico in sladoled medtem, ko se otroci igrajo na velikem igrišču ali se preizkusijo v jahanju konj.

Mi smo naleteli na res lep dan in bi kar ostali. V dvorcu Rakičan imajo vedno kakšno dogajanje za otroke – Nina se je udeležila delavnice spoznavanja konj. Vsako leto pa tudi opazujemo plakate za zabavno Noč čarovnic in si obljubljamo, da enkrat pa gremo.

Konjiiiiii!

5. MURSKA SOBOTA

Rojstno mesto naše ome je majhno, a zelo srčno mesto. Sprehod po mestu je mogoč z majhnimi otroki, saj ni zelo prometno in nudi veliko sprehajalnih možnosti. Najlepše pa se zagotovo počutimo kar v velikem mestnem parku, kjer stoji tudi Soboški grad.

Včasih sva z Urošem sem hodila na koncerte – še zdaj se spomnim, ko so ekrat en za drugim cel večer nastopali Tabu, Adi Smolar, Maja Keuc in Severina. In mislim, da tako blizu nastopajočim še v življenju nisem bila. Danes pa se po parku sprehajava z otrokoma. Pa je tudi lepo.

Nazadnje smo spali kar v centru Murske Sobote in je bilo tudi to posebno doživetje, da začutiš utrip glavnega mesta v regiji in njegovih prebivalcev.

Murska Sobota je lepo mesto z velikim parkom.

6. MORAVSKE TOPLICE

Moravske toplice so naše najljubše toplice. Zaradi čistoče, odnosa, hrane in velikosti. Obiskujemo jih poleti in pozimi, med jesenskimi počitnicami in za novo leto. Kadarkoli. In se ne naveličamo. Poleti smo zunaj, pozimi znotraj.

Najlažje nam je, če smo v toplicah kar locirani (Mamina maza preizkuša: HOTEL AJDA, TERME 3000 in MAMINA MAZA PREIZKUŠA… Hotel Livada Prestige v Moravskih Toplicah), da so nam bazeni blizu zjutraj za dober začetek dneva ali zvečer za sprostitev.

Nas najdeš v temle videu?

7. VULKANIJA

Vulkanija je nekaj posebnega. Ko sem jo prvič obiskala, nisem mogla verjeti, da kaj takega v Sloveniji sploh obstaja. Krtek Oli, ki je hologram!, te popelje po poteh nekdanjega vulkana, ki je stal na mestu Goričkega.

Skupaj z Olijem se podaš na dogodivščino, polno presenečenj in interaktivnih postojank, skozi katere se veliko naučiš, še več čudiš sodobni tehnologiji in odideš domov poln vtisov. Nujen obisk za vse otroke in odrasle!

Krtka Olija si bodo otroci zapomnili za vedno. Pa tudi 4D kino 🙂

8. GORIČKO

Izpred Vulkanije pelje tudi turistični vlakec, ki celo družino popelje na panoramsko vožnjo po goričkem vulkanu. Zelo zelo lepa izkušnja. Tudi ta del poteka interaktivno, ko otroci iščejo kamenje in odgovarjajo na različna vprašanja.

Primerno tudi za manjše otročke.

Po ali pred obiskom Vulkanije si oglejte tudi grad Goričko, mi pa se zelo radi ustavimo na kosilu ali na kavici v okrepčevalnici Na jasi.

Super hrana, krasna idila.

9. VINARIUM

Stolp Vinarium je še ena nepričakovana “znamenitost” v Prekmurju. Na stolp se odpraviš peš ali z dvigalom in na vrhu uživaš v panoramskem razgledu iz katerega lahko poleg čudovite slovenske pokrajine vidiš še tri tuje države!

Pod stolpom pa je prostor za kavico in seveda otroško igrišče.

Vinorodna pokrajina nudi nek poseben mir. Je kaj lepšega kot sprehod med vinogradi in poslušanje klopotcev?

Razgled. Obvezno obiščite!

11. TERME BANOVCI

Terme Banovci so tudi čudovita destinacija za družinski oddih ali za poletno dnevno kopanje. So manjše terme, ampak si jih bomo za vedno zapomnili po najboljši otroški animaciji na svetu!

Več si lahko prebereš TUKAJ  ali pogledaš v videu:

13. ČEBELARSKI MUZEJ KRAPJE

Čebelarski muzej Krapje stoji na čudoviti lokaciji in je tako prisrčno urejen, da se ga splača obiskati že samo zato. Na posestvu stoji čebelnjak iz konca 19. stoletja, kjer se z otroki poučite o zgodovini čebelarstva. Poseben užitek pa je preizkusiti medene dobrote.

Ko ti pade sekira v med.

14. BUKOVNIŠKO JEZERO

Gozd je že sam po sebi pomirjujoč in prijeten, Bukovniški pa je še posebej. V njem najdeš energetske točke in čarobne zdravilne izvire. Velik gozd, v katerem najdeš tudi adrenalinski park, igrišče za otroke in jezero, je super ideja za poldnevni obisk, ko si v tistih krajih.

Primeren je tudi za sprehod z vozičkom. Preverjeno 😉

Gozdni škrat.

15. ŠE VEČ IDEJ

Zeloooo mi je žal, da sem s prejšnjim telefonom izgubila fotografije za naslednje meni zelo ljube destinacije, ki jih vseeno zeloooo priporočam za obisk:

LUŠTNA DOMAČIJA kjer pogledaš, kako rastejo Luštovi paradižniki.
POSESTVO PASSERO – najlepša ljubezenska zgodba z najboljšim doma narejenim sladoledom in seveda čokoladnico!
ORHIDELIJA – TROPSKI VRT – super doživetje za celo družino. Super tudi v primeru slabega vremena, saj je v tropskem vrtu vedno toplo 😉
MLIN NA MURI – miren kotiček ob vodi, obdan z naravo.
RESTAVRACIJA KODILA – ko se na lastno pest prepričaš, da veš, kaj ješ.
TURISTIČNA KMETIJA PUHAN – za najboljše domače kosilo!

Preberi še: Top 7 destinacij za počitnice z otroki v Sloveniji

 

 

 

 

 

 

Poglej tudi

Komentiraj