Laško z otroki: V gozd, na bazene in po Zlatolasko!

Poznate legendo o Zlatolaski s Huma? Šte že opazovali zlat odsev sonca, ki se ujame v gozdove okoli Savinje? Ste že zaplavali v Thermani? Ali pa razvozlali skrivnosti najboljših pivovarjev? Laško z otroki je odlična ideja za vikend oddih poln narave, zanimivih zgodb in vodne sprostitve!

Laško z otroki

Slovenija je čudovita dežela za družine. Raznolika narava, varna mesta in nepozabne dogodivščine čakajo na vsakem koraku. Tokrat smo se podali na raziskovanje očarljivega mesta ob reki Savinji. Laško z otroki je dobra ideja za vse vrste družin. Tiste, ki ste vedno aktivni, tiste, ki obožujete dobro hrano in tiste, ki vas najbolj navdihnejo zgodbe. Laško ima vse to.

Laško z otroki je super ideja!


Kje spati?

Za raziskovanje Laškega kot odlično izhodišče priporočamo Thermano Laško. Stoji tik ob Savinji, čudovit sprehod stran od mestnega jedra. Vse, kar smo v Laškem doživeli, smo iz Thermane dosegli peš.

Sobe so dovolj velike za štiričlansko družino. V sobi smo imeli tudi kopalno kad in balkonček s pogledom na reko in gozdove.

V Thermani smo tudi jedli in … !

V Thermani naj je najbolj presenetila kuhinja! Hotelska restavracija je odlična! Ne samo, da ima bogato izbiro jedi, je tudi zelo inovativna, sveža in noro okusna. Svežega sadja in zelenjave ne manjka, veliko je mesa, ribe, odličnih predjedi, prav tako na svoj račun pridejo tudi vegetarijanci. Otroka nista imela nobene težave z izbiro obrokov. Pri zajtrku so ju seveda najbolj navdušile palačinke, za kosilo testenine, za večerjo pa juha in moder sladoled :).

Seveda je Thermana idealna tudi, ker se do zdravilne vode odpraviš kar v kopalnih plaščih, prav tako imajo odlično relax cono, savne in masaže! Za piko na i pa je poskrbela izkušnja VR, v kateri sta Nina in Uroš ubranila Laško pred sovražniki!

Thermana Laško.
Pogled z našega balkona.
Na poti na kosilo.

V iskanju Zlatolaske

Legenda o Zlatolaski in iskanje zaklada

“Ko žarki pozlatijo hribe okoli Laškega, ko zlato zasveti voda v bazenih Rimskih term in Thermane Laško, ko sonce tekmuje z barvo medu in piva… se zgodi čarovnija. Kot da se vsako popoldne zbudi Zlatolaska, ki po starih ljudskih prepričanjih že stoletja prebiva pod zelenim Humom in varuje zlato-laške zaklade.” je zapisano v uvodu spletne strani Lasko.info, ki je bila temelj našega raziskovanja.

Otrokom sva povedala legendo in jima naročila, naj bosta povsod, kjer hodimo, pozorna na vse, kar vidita, slišita in doživita. Nikoli ne veš, kje se zalesketa zlato 😉

Iskanje zaklada je bilo Nini in Ianu noro všeč. Sta nalogo vzela resno. In Laško si bosta zagotovo zapomnila po tem.

Zdravilna voda

Laško je seveda znano po svoji zdravilni vodi. “Na švicarskem inštitutu Bion so potrdili, da vodo iz laških vrelcev sestavljajo kristali neverjetno pravilnih oblik, kar pomeni, da telesu prinaša še posebej pozitivne informacije. Na površje priteče polna blagodejnih mineralov in snovi. Že stari Rimljani so poznali zlate vode Laškega in uživali v njihovih učinkih, za njimi pa mnoge kronane glave.” – vir

Voda nam je na vseh oddihih zelo pomembna. Radi jo gledamo, poslušamo, se v njej namakamo, palavamo in jo pijemo. Vse to smo lahko počeli v Laškem. Že takoj pri vhodu smo se ustavili ob pitniku, vse tri dni pa smo izkoristili vodni park. V petek smo si privoščili nočno plavanje, v soboto dopoldanskega, v nedeljo pa smo na bazenih preživeli kar cel dan.

Ian pije termalno vodo.
Potem pa se še malo namoči vanjo 😉

Voda na bazenih je topla, sploh v zgornjih treh jaccuzzijih in v otroškem bazenu. Poleg otroškega bazena nam je bil svetoven bazen z valovi, ki je narejen tako, da se voda počasi viša in to je za Nino in Iana idealno. Medtem ko Ian ostaja v nižji vodi, se Nina lahko potaplja v višji. Tako se lahko lepo igrata skupaj, midva pa ju imava oba na očeh.

Veliko časa sta preživela tudi na toboganu, ki je v notranjem delu bazenov. Vsi trije smo se nasmejali v Kneippovem kotičku, kjer se izmenjujeta hladna in topla voda. Odlično za prekrvavitev in veliko smeha med opazovanjem.

Nina <3
Vau, poglej to! Nočno kopanje!

Sprehod ob Savinji

Iz hotela smo se podali čez most, kjer nas je najprej ustavil fitness park. Naša pot se je nadaljevala ob reki, do starega dela mesta. Pot pelje najprej skozi gozd, nato skozi naselje, vse do centra mesta. Že prvi dan nam je bila tako všeč, da smo se je lotili vsak dan. Prvi samo sprehod, drugi, da smo prišli do Escaoe rooma in piva in tretji, da smo odkrili še drugo stran, kjer leži večje otroško igrišče s kavarno in čudovit zdraviliški park z zanimivimi umetniškimi skulpturami.

Strinjali smo se, da je v Laškem energija izredno pomirjujoča.

Mamiiiii, poglej me, kako sem hiter!
Sprehodili smo se po Zdraviliški poti.
Zeleno Laško.
Laško <3

Laško

Od Thermane do centra Laškega je 10 minut. Z otroki 20 :). Ker se ustavijo pri vsakem kostanju in opazijo vsako račko. Midva pa sva se prepustila in je zelo pasalo. Ko se ti nikamor ne mudi in lahko užiješ vse kar te obdaja.

Nad Laškim se dviga laški grad, ki je hkrati ena najinih najljubših slovenskih restavracij. Pavus, pod taktirko Marka Pavčnika, je dom izjemnim jedem, navdihnjenim z lokalnim okoljem. Priznava, da navdih zdaj še bolje razumeva.

Pogled na Savinjsko pivnico.
Imeli smo se čudovito!

Sprehode ob Savinji smo zaključevali pri Savinjski pivnici, kjer stoji Kraljestvo Zlatoroga. Majhen parkec, posvečen Zlatorogu, kjer bi otroka lahko preživela cel dan. Pa ni nič kaj takega! Samo nekaj pisanih rogov, hišica, rožice in lesene posodice.

Midva sva se prvi dan usedla kar na klopco v deželi in proti pivnici samo pogledovala, naslednji dan pa sva že izkoristila priliko in sedela kar v pivnici :).

V Kraljestvu Zlatoroga.
Kako malo je v resnici potrebno.

Pivnica in Escape room

Pivnica je zares čudovita, Velika terasa, tik ob Savinji, poskrbi, da čas kar malo obstane. Odlična izbira lokalnega piva, izvrstne jedi in prijazna natakarica pa so poskrbeli, da smo se imeli med uživanjem še posebej lepo.

Laško je dom Zlatorogu oz. pivovarni Laško. Zgodovina pivovarstva je v Laškem cenjena in trudijo se, da bi jo kot izjemno prepoznali vsi Slovenci. Prav bi bilo! S to zavestjo so pripravili tudi izredno zanimivo sobo pobega, ki stoji na samem mestu, kjer je bil zvarjen čisto prvi vrček piva. Njemu in vsem naslednjim vrčkom v čast, so sobo pobega pripravili tako, da se skozi reševanje ugank in izzivov učiš o zgodovini te mehurčkaste pijače. Kakšen je skrivnostni recept laškega pivovarja, da je pivo tu tako zelo dobro? Mi smo skrivnost razvozlali in zelo vam priporočamo, da jo tudi vi! (Več TUKAJ).

(Mislila sva, da bo za Iana ta soba pobega čisto preveč, ampak se je noro zabaval in sodeloval zraven!)

Našli smo ključ do skrivnosti!
Zasluženo.

Zlati ljudje in nepozabne izkušnje

Kjerkoli smo bili, so bili ljudje tisti, ki so poskrbeli za to, da smo se počutili zelo dobrodošle. Najbolj sta nam v spominu ostala odličen animator iz Thermane, pri katerem smo lahko doživeli izkušnjo VR in pa maserki iz Thermane, pri katerima sva si z Nino privoščili masažo mami-hčerka.

To so trenutki, ki vsako izkušnjo naredijo nekaj posebnega. To so občutki, ki jih shraniš za domov.

Nina čaka na masažo. Na sosednji mizi pa masažo čakam jaz. Full dobra izkušnja.
VR experience skozi katerega se naučiš o zgodovini pokrajine.

Laška medenka

Ta sladica, ki jo dobiš v kavarni v Thermani, si zasluži svoje poglavje. V najbolj laški sladici so združeni med, orehi in tradicionalno pregreta smetana. Mi smo jo naročili prvi dan in od tistega trenutka naprej smo vsi razmišljali samo še o tem, kdaj jo bomo spet okusili. Mehka, ampak hrustljava. Krhka, ampak močna. Sladka, ampak s polnimi okusi oreščkov, medu, pregrete smetane… ena a!

Nina, Ian in Uroš so enoglasno sklenili, da je Laška medenka pravi zaklad oz. pika na i vsemu laškemu zakladu. Jaz bi se tudi. Če ne bi bila jaz.

Najdite si nekoga, ki vas bo gledal tako, kot Ian gleda Laško medenko.

Smo našli zaklad?

Jaz se strinjam, da je Laško polno zakladov. Od čudovite zdravilne vode, zelenih hribov in reke, ki jih osvetljuje toplo sonce, do ljudi, pridelkov, izdelkov, gastronomije in ponudbe. Ampak pravi zaklad se zame skriva v tem, da ti Laško ponudi priložnost, da se ustaviš v svojih hitrih tirih. Da zadihaš. Globoko. Da se spomniš, katere so tiste stvari, ki so pomembne. Ko raziskuješ Laško in iščeš zaklad v njegovi naravi, vodi, ljudeh, hrani, … odpreš vse svoje čute. Spustiš se nazaj k sebi. In tja spustiš tiste okoli tebe. Jaz zato zaključujem naš vikend z mislijo, da smo v Laškem zagotovo našli zaklad. Tisti, na katerega v sodobnem tempu življenja pozabljamo. Našli smo ga v sebi in v naši mali celici. In to je vredno največ.

Več o Laškem si preberite TUKAJ.

Video utrinke iz našega vikenda najdete TUKAJ.

PREBERITE ŠE: Rimske terme – ko združiš zabavo in romantiko

Poglej tudi

Komentiraj