Top 7 destinacij za počitnice z otroki v Sloveniji

Počitnice z otroki niso enake počitnicam brez njih. Kaj s tem mislim, ve verjetno vsak starš. Destinacija mora nuditi veliko prostora za družino. S tem mislim tako dejanskega, kot časovnega, pa tudi animacijskega in aktivnega. 

Kje smo imeli dobro izkušnjo mi štirje in bi se tja zagotovo vrnili? Tukaj je naših top 7 destinacij za počitnice z otroki! Lahko pa si prebereš tudi moj Vodič po slovenskih toplicah, za krajše predloge pa intervju o naših vikend izletih za Vandraj.si.

7. Cerknica

Eden mojih najlepših spominov je, ko sem bila stara okoli 8 let in smo na plaži ob Cerkniškem jezeru na palicah pekli hrenovke, potem pa se kopali v Cerkniškem jezeru.

V Cerknico se rada vračam tudi z otrokoma. Destinacija, kjer večino časa preživiš v naravi, ponuja vse od sprehodov, plavanja, veslanja, kolesarskih poti, kopanja in zanimivih legend. Presihajoče jezero z okolico je ena od najlepših družinskih destinacij v Sloveniji.

Kaj početi in videti:
– Plavanje in veslanje po Cerkniškem jezeru
– Sprehodi in kolesarjenje po okolici (primerno tudi za vozičke)
– Obisk Križne jame (22 smaragdnih jezer v jami)
– Obisk Rakovega Škocjana (poleti primerno za ohladitev v prijetni vodi)
– Pohod na Slivnico, dom čarovnic
– Obisk Hiše izročila
– Sprehod po gozdu in opazovanje ptic in živali (med sprehodom zagotovo srečate konje)

Nastanitev: V Cerknici ni večjih hotelov, so pa na voljo kampiranje, nekaj turističnih kmetij in domača prenočišča. V otroštvu smo spali v eni lovski koči, zdaj pa imamo tam priženjeno žlahto, zato izkušnje iz prve roke nimamo. Lahko pa najdeš primerno prenočišče za svojo družino nan njihovi turistični spletni strani: TUKAJ 

6. Prlekija – Banovci

Terme Banovci so ravno prav velike terme za majhne otroke. Ležijo v mirnem kotičku Prlekije, med polji in ravnicami in nudijo miren, a aktiven termalni oddih, bogat s prleškimi specialitetami.

Mislim, da bi morala Banovce obiskati vsaka slovenska družina. Ker so prijetni, majhni, domači, a hkrati nudijo super animacijo, čudovite sprehode in okusno hrano.

Kaj početi in videti:
– kopanje v termalnih bazenih
– sodelovanje pri odlični animaciji Gusarja Edija (peka kruha, spoznavanje čebel, športne igre, sestavljanje največjega sendviča…)
– obisk sosednje stavbe, kjer se ukvarjajo s čebelarstvom in pridelavo medu ter medenih izdelkov (pa nekaj luštnih živali imajo)
– Otok Ljubezni na Muri
– čebelarski muzej Krapje
– Jeruzalemska vinska cesta
– sproščanje na travniku ob bazenih in igra na igrišču

Nastanitev: Tukaj ni debate, zagotovo priporočamo Terme Banovci. Pri njih se odlično je, animacija je neprekosljiva in na voljo imaš termalne bazene, v katerih se sprostiš po raziskovanju okolice. Spali smo že in v hotelu in hiškah, oboje je bilo super, popolnoma odvisno od vaših preferenc. Imajo tudi kamp. Več o nastanitvah TUKAJ 

5. Kras

Kras je destinacij na katero še pred kratkim sploh ne bi pomislila. Čudovita destinacija za dnevni izlet, vsekakor pa tudi za večdnevne počitnice. Z otroki lahko raziščemo Kraške jame, Štanjel, Lipico in se odpravimo na raziskovanje kraških vasic in pokrajine.

Ko smo na Krasu zagotovo ne smemo pozabiti tudi na vrhunsko kraško kulinariko. Naša izkušnja s Krasom in otroki je čudovita. Prepletata se sproščenost in raziskovalni duh.

IMG 20200523 112950

Kaj početi in videti:
– obisk kobilarne Lipica in celotnega parka (primerno za vozičke)
– obisk Štanjela (obišči Kraško hišo in Ferrarijev vrt)
– spoznavanje kraške kulinarike
– obisk Škocjanskih jam
– Obisk Pepine hiše
– Karra – soba pobega na prostem
– raziskovanje kraških vasih
– sprehodi in kolesarjenje
– Več o napem izlet po Lipici in Štanjelu si lahko prebereš TUKAJ 

Nastanitev: Ker smo Kras šele začeli odkrivati in se tja podali samo na dnevne izlete, še nimamo lastnih izkušenj z nastanitvami. Predlagam, da si nastanitev po meri poiščete TUKAJ

IMG 20200523 171820 1

4. Kamp Menina

V Kampu Menina smo preživeli enega najbolj aktivnih vikendov v našem družinskem življenju 🙂 V Kampu Menina se nahaja majhno jezero oz. bajer, ki je zaklad vodnih užitkov. Okoli in okoli pa je velik travnik, primeren za vse mogoče igre z žogo ali brez nje.

V kampu se nahaja veliko otroško igrišče, mini adrenalinski park za otroke, kjer je Nina preživela kar nekaj ur, pa tudi velik adrenalinski park za odrasle. Odločiš pa se lahko še za rafting in ostale nore aktivnosti Funparka Menina. 

Kaj početi in videti:
– plavanje, SUPanje, veslanje, igra ob vodi
– sprehod po Savinjski dolini
– raftanje
– adrenalinski park za otroke in odrasle
– igra na igrišu
– sprehod in kopanje ob Savinji
– druženje
– Več o naši izkušnji si lahko prebereš TUKAJ.

Nastanitev: Če nimaš avtodoma ali šotora, se lahko odločiš za eno od njihovih hišk. Mi smo bili nad njo navdušeni. Velik zunanji prostor, udobna notranjost in stalen stik z naravo. Top! Všeč nam je bila tudi možnost za žar pred hiško, ki smo jo z veseljem izkoristili. Otroci o teh počitnicah še vedno govorijo kot o enih boljših vseh časov. Nastanitev poišči TUKAJ 

3. Bohinj

Bohinj je čudovita destinacija za oboževalce gorskega pridiha, neštetih gozdnih poti, kampiranja, hribolazenja in plavanja v jezeru. Na tretje mesto sem jo uvrstila zaradi vseh možnosti, ki jih ponuja za mlade družine, ker je dostopna in ker bo vsak našel sebi primeren kotiček, dejavnost in nastanitev.

V Bohinj se radi vračamo predvsem poleti, ko je voda primerna za plavanje, ko je razgled z Vogla posebej lep, ko je jezero na voljo za razno razne aktivnosti in sprehode v okolici. Se pa tja radi vrnemo tudi v drugih letnih časih, saj vsak ob jezero in v Triglavski narodni park prinese nekaj čarobnega. Kar nekajkrat smo ga obiskali tudi pozimi, v kombinaciji s smučanjem.

Kaj početi in videti:
– plavanje, SUPanje, veslanje, igra ob vodi
– sprehodi po Triglavskem narodnem parku
– sprehod do Slapa Savica
– kolesarjenje
– sprehod po Voglu s čudovitim razgledom
– plavanje v Aquaparku Bohinj
– kampiranje (Bohinjska Bistrica)

Nastanitev: V Bohinju smo že kampirali v Bohinjski Bistrici, spali v apartmaju in uživali v Eco hotelu Bohinj. V vseh nastanitvah smo se imeli zelo lepo, saj je bistvo preživljanja počitnic v Bohinju narava. Res je, da Eco hotel Bohinj ponuja vstop v Aquapark, lasten kino in bowling steze, ampak tudi kampiranje v Kampu Danica ima poseben čar.  Svojo nastanitev najdi TUKAJ

2. Kranjska Gora

Kranjska Gora je še ena taka destinacija, ki je primerna tako pozimi kot poleti in vse vmes. Nešteto možnosti za sprehod, raziskovanje gozdov, gorskih voda in pravljičnih dežel. Kranjska Gora je zagotovo pri samem vrhu destinacij za družine z majhnimi otroki.

Kranjsko Goro obiščemo vsaj enkrat letno. Tu sva obe z Nino prvič stali na smučeh (Nina lani (klik), jaz pred skoraj 30. leti). V Kranjski Gori sem kot študentka delala na otroških taborih, sedaj pa se z veseljem vračam po Kekčevih poteh tudi s svojimi otroki.

Kaj početi in videti:
– plavanje, SUPanje, veslanje, igra ob vodi  (Jezero Jasna, Pišnica, Sava Dolinka)
– sprehodi po gozdovih
– Gozd Martuljek, Zelenci, Planica, Tamar
– slapovi
– Vzpon na Vršič
– Tromeja
– 3 pravljične dežele
– kolesarjenje, e-kolesarjenje
– poletno sankanje
– sprehodi s čudovitimi razgledi
– plavanje v hotelskih bazenih

Nastanitev: V Kranjski Gori smo spali že v Hotelu Špik, Ramada Resortu in Jasna Chalet Resortu. Vsaka od teh treh namestitev nudi prečudovite razglede in aktivnosti tik pred vhodom. Karkoli boste izbrali, sem prepričana, da boste nad Kranjsko Goro navdušeni. Popolno natanitev zase najdete TUKAJ 

1. Prekmurje

Priznam, da si je Prekmurje res za las priborilo prvo mesto pred Kranjsko Goro. Poleg Gorenjske je to prostor, kjer si napolniš baterije, uživaš v naravnih danostih, prekmurski kulinariki in tisočerih aktivnostih za celo družino.

V Prekmurje se vračamo večkrat na leto. Že od nekdaj. Nekaj nas vleče tja, otroka se tam počutita domače, obožujemo njihovo hrano, termalno vodo, energetske točke in inovativno ponudbo. Njihovo združevanje in preprostost.

Kaj početi in videti:
– Expano park
– Goričko in Vulkanija
– Luštova domačija
– Terme 3000
– Bukovniški gozd
– Mlin na Muri
– Murska Sobota
– Dobrovnik
– Orchidelia tropski vrt
– Panonska vas

Nastanitev: V Prekmurju se odločimo ali za Panonsko vas (apartmaji), za Prekmursko vas Ajda (apartmaji s polepnzionom), Hotel Ajda ali Hotel Livada, kjer smo preživeli tudi že nekaj novih let. Vse naštete nastanitve nudijo udobje na višjem nivoju, oba hotela pa poleg krasnih hotelskih bazenov še razvajanje v velikanskem vodnem parku. Svojo nastanitev poišči TUKAJ. 

Tole je res zelo na kratko naš najljubši izbor za počitnice z otroki, za več pa nas spremljaj na –>  www.instagram.com/anja_oman/

 

Poglej tudi

Komentiraj