Starši, ki vejo VSE o VSEM

Nisem ravno tip človeka, ki bi se zlahka obdregnil ob druge mamice in očke. Ker imam z njimi pri svojem delu veliko stika, vem, da se za vsakim skriva svoja zgodba, svoja situacija. Zato me boste redko slišali kritizirati to ali ono mamico in tudi na Mamini mazi ste verjetno že opazili, da stremim predvsem k temu, da bi mamice in očki namesto zgražanja raje dobili podporo. Pride pa tudi pri meni kdaj do tega, da mi je preprosto zadosti!

Danes sem prebrala članek, ki me je zelo zelo zelo vznemiril. Ne samo, da je šlo za pokroviteljsko poneumljanje staršev, ampak zraven še za popolnoma neosnovano kritiko strokovnega dela. Kot temu radi rečemo: metanje v isti koš. To me vedno tako zelo razjari! Starši se trudimo, da bi otrokom nudili kar največ kar lahko in strokovni delavci v vrtcih in šolah z vsem svojim srcem ure in ure skrbijo za naše otroke. Zakaj? Zato, da nam bo nekdo potem povedal kako zelo neumni s(m)o? Starši, ker želimo otrokom nuditi vse in učitelji, ker itak v službo hodijo samo delat in ne učit? A se hecate?

Dragi starši, ki tako dobro veste kaj je dobro za VSE naše otroke in ki veste vse o VSEM kar se dogaja v vrtcih in šolah, na podlagi tega, ker ste enkrat tja hodili sami?!? Naj vam povem še kakšno je moje (nestrokovno!) stališče o ostalih starših in učiteljih. Kot vidite, se bom vzdržala strokovne evalvacije, ampak bom govorila zgolj iz lastnih izkušenj in ne bom posploševala, saj verjamem, da je posploševanje ena najbolj bednih stavri na svetu.

O STARŠIH
Starši imajo svoje otroke po večini neskončno radi! Ko se odločajo kaj bodo otroku oblekli in kam bodo otroke vozili, se odločajo po svojih finančnih zmožnostih in po svojih prepričanjih. Če to pomeni, da se ne uklonijo večini, super! Če so del večine, tudi v redu! Za odločitvijo lahko stoji kakšna težka ura, morda celo polna solz in odrekanja, da gre Peter lahko na tisti tečaj angleščine! Mogoče je v ozadju zgodba o cepetanju in kričanju in joku, ker Maja ni dobila tiste majice z Elso. V vsakem primeru, sta se tako odločila, iz onega ali drugega razloga, njena starša. Če je do odločitve prišlo stežka ali brez vsakršnih problemov, je to njuna lastna odločitev! In noben na tem svetu nima pravice ocenjevati ali je bila njuna odločitev neumna ali pametna. Dobro se zavedata, da vsaka njuna odločitev bolj ali manj vpliva na njunega otroka. In dokler ne gre za kršitev otrokovih pravic, se razume, sta se odločila tako kot je prav. Ali pa ne, in se bosta naslednjič odločila drugače. Onedva!

O UČITELJIH IN VZGOJITELJIH
Učitelji in vzgojitelji so ljudje! To so ljudje, ki so tako kot vi nekoč hodili v vrtec, nato v šolo, živeli s svojo družino in se iz tega ali onega razloga odločili, da bo njihova služba poučevanje otrok. Tako kot ste se vi odločili, da boste sedeli v veliki pisarni, prevajali tekste iz ruščine, prodajali mercedese ali postali profesionalni športnik. To so se (večino, so pa tudi izjeme) odločili zato, ker imajo radi otroke. Ja! Tako kot imate vi radi svoje delo, imajo oni radi svojega in tako kot greste vi v službo tudi zato, da lahko preživite, grejo tako v službo tudi oni. Neverjetno, kaj? Torej sedaj, ko vemo, da so učitelji samo ljudje, gremo lahko dalje. Dobri učitelji (še vedno verjamem, da je velika večina učiteljev dobrih) namenijo večino prostega časa temu, da razmišljajo o Janu, ki je zadnje tedne nekam odsoten, da na internetu iščejo dobre ideje za nove zanimive ure, da se z drugimi učitelji in starši pogovarjajo o problemu ”špricanja” matematike v 9.b razredu. Kje so še vse knjige, konference, seminarji, izobraževanja, neprespane noči… In tako kot se je število ur za učence zvišalo v zadnjih letih, se je logično zvišalo tudi število ur za učitelje. Tudi oni so, tako kot otroci, preobremenjeni. In na to redno opozarjajo. Seveda ste takrat vsi tiho in argumenti v stilu: ”Zdaj pa javni uslužbenci jamrajo, pa kaj jim ni jasno.” kar bruhajo iz vas. Nihče ne pomisli, da bi jih takrat podprli, izboljšali sistem in tako pomagali svojim lastnim otrokom. Ne, še več, vsak starš, ki ima eno sekundo časa se čuti odgovornega za strokovno evalvacijo dela profesorja. A k vam v službo tudi hodijo ljudje in vam pametujejo kako vaš odnos do strank in vaša prodajna strategija nista najboljši? Ali tudi vas javno blatijo po raznih forumih? NIHČE, ki nima strokovne izobrazbe, ne more oceniti dela učitelja. Lahko se z učitelji, ki učijo njegovega otroka, sreča na sestanku, vsak mesec v šoli in se z njimi pogovori o tej in oni težavi. Javno evalviranje učiteljev in vzgojiteljev na splošno pa delo največjo škodo prav otrokom! Ko boste dojeli, da se učitelji skupaj z vami trudijo, da bi bilo vašim otrokom čim lepše in da bi se naučili kar največ za to, da bi lahko nekoč postali to kar si želijo (in niti slučajno ne gre samo za poznavanje snovi!!!), se bo celoten sistem spremenil. Učitelji bodo lahko končno v miru in z vsem veseljem opravljali svoje delo, vaši otroci bodo pod manjšim pritiskom in namesto, da bi pljuvali po drugih ljudeh, se boste tiste ure lahko ”crkljali” s svojimi otroki.

Tako, upam, da ta objava doseže vsaj toliko ljudi, kot tista, ki me je razjezila! In srčno upam, da se bo od danes naprej vsaj en starš lažje odločil nekaj za svojega otroka in vsaj učitelj ali vzgojitelj videl, da obstajamo tudi starši, ki jih cenimo in bo zato jutri s še malo večjim nasmeškom stopil med otroke. <3

Anja

Preberite še:

https://maminamaza.si/dobra-mami/

Poglej tudi

1 komentar

  1. natalija

    Lepo napisano! Se strinjam z vsem!

Komentiraj