DOBRA MAMI

Če si mami, ki doji: Bravo, super! Vse pohvale! To je eno najlepših daril, ki jih lahko daš svojemu otroku. Dojila si podnevi in ponoči, si ure in ure črpala odvečno mleko, ali mleko za ”ko te ne bo”, poslušala tisoče nasvetov kako in kdaj bi morala dojiti, na vsakem pregledu upala, da otrok pridobiva na teži in se ničkolikokrat zjokala. Morda si vztrajala, morda si klonila pod pritiskom, v vsakem primeru si se zelo trudila. Ti si dobra mami.

Če si mami, ki ne doji: Ali ni znanost neverjetna? Da lahko svojemu otroku nudiš vse kar potrebuje in ko potrebuje. Namešala si čez tisoč stekleničk mleka, podnevi in ponoči. Za vsak sprehod in obisk si se predhodno pripravila in razmislila. Preizkusila si vse možne variante, da otroček ne bi imel krčkov, da bi mu mleko čim bolj ustrezalo – in ko si tega končno našla, ga je zmanjkalo v vseh trgovinah. Preživela si obsojajoče ”Aha, se ne dojita.” in se razveselila dobre teže na zdravniškem pregledu. Ti si dobra mami.

Če si mami, ki uporablja pralne pleničke: odlično si prihranila denar in mehke ritke so najlepše. Prala si kakce vseh oblik, da bi bila ritka tvojega dojenčka zdrava in čista. Ti si dobra mami.

Če si mami, ki uporablja navadne plenice: a ni fino koliko te pleničke zdržijo? Nobenih skrbi, da bi kaj prepustile. Seveda, ko si končno našla prave. In potem pravo velikost. Ti si dobra mami.

Če si mami, ki je doma: imaš najtežjo službo na svetu, ampak vsa leta, ki jih boš tako preživela s svojimi otroki, so neprecenljiva. Ti si dobra mami.

Če si mami, ki je v službi: včasih je težko usklajevati službo in družino, a s tem pripomoreš k družinskemu proračunu in si dober vzor svojim otrokom. Ti si dobra mami.

Če si mami, ki je cel teden otrokom nudila hitro pripravljeno hrano: verjamem, da ta teden nisi uspela ne v trgovino, ne kuhati, niti nisi imela volje. Otroke si nahranila, pritoževali pa se tudi zagotovo niso. Bo pa naslednji teden samo zelenjava 😉 Ti si dobra mami.

Če si mami, ki je cel teden otrokom doma skrbno pripravila vse tri obroke: Odlično! Zdrava prehrana je izredno pomembna in zaradi tebe se bodo otroci že zgodaj naučili prehranjevati zdravo, kar jim bo koristilo celo življenje. Ti si dobra mami.

Če si mami, ki si večkrat vzame čas zase: prav je tako. Da lahko ohraniš zdrav razum in se vrneš še boljša kot prej. Ti si dobra mami.

Če si mami, ki si nikoli ne vzame časa zase: z vsem srcem in dušo si na prvem mestu mamica. Otroci bodo odrasli, ti pa boš imela ogromno časa zase. Ti si dobra mami.

Če si mami, ki svoje otroke vključuje v veliko dejavnosti: otrokom nudiš bogate izkušnje, znanja in spretnosti, ki jih bodo lahko uporabili na najrazličnejših področjih in odrasli v sposobne in samozavestne posameznike. Ti si dobra mami.

Če si mami, ki otroke uči doma: ure in ure iščeš ideje, metode in primerne vsebine, da bi lahko otroku pokazala, da je kreativen, inteligenten in čaroben osebek. Nato iščeš pravi trenutek, se včasih še malo skregaš, potem pa spet ure in ure sediš ob njem, mu pomagaš in kažeš, da boš vedno tam zanj. Ti si dobra mami.

Če si mami, okoli katere sedijo pridni otroci, ki se znajo lepo obnašati: Vau, vložila si ogromno truda, energije, volje in časa, da je tako. Ti si dobra mami.

Če si mami, okoli katere se otroci ravnokar derejo in mečejo ob tla, po možnosti na nekem javnem mestu: pa res znajo izbrati kraj in čas, a ne? Vsi smo že to doživeli. Večkrat. Ti si dobra mami.

Če si mami, ki obsoja KATEROKOLI mami od zgoraj naštetih: brigaj se zase. Samo zase.

Napisala Anja Oman, ideja: Nibbly Bits

Vse enako misleče mamice vabim v skupino Nisi sama, mama!, ki je namenjena medsebojnemu spodbujanju, pomoči in podpori pri različnih tematikah s katerimi se mamice srečujemo <3

Poglej tudi

Komentiraj