10 top knjig za poletno branje 2021

Po uspehu lanskega prispevka in številu branj prispevka v zadnjem mesecu (hvala, upam, da vam je prišlo prav), objavljam svoj letošnji seznam 10 top knjig 2021.

Knjige iz tega seznama bodo z mano potovale na morje, a so malce “težje” od lanskega izbora (TUKAJ), kjer sem izbrala večinoma kriminalke. Tudi letos bo zagotovo na seznam vskočila še kakšna, a začuda prevladujejo drugi žanri. Spet sem na seznam dodala tudi eno klasiko in eno kuharsko knjigo, da mi bo pomagala pri poletnem sestavljanju jedilnika na morju. Tole je mojih poletnih 10 top knjig 2021:

1. Michel Bussi: Ne izpusti me 

Prva na seznamu je seveda kriminalka. In to poletna. Turisti, sonce, otok, turkizna voda, brezdelje, vse je popolno. Dokler ni več. Do zadnjega se ne ve, kdo je morilec, ki za seboj pušča trupla. “Odlično strukturirana kriminalka, ki pusti ugibati do konca.” Točno take imam najraje.

Kupiš jo lahko TUKAJ

2. Julian Assange; neavtorizirana avtobiografija

Tole sem delno že prebrala med korono, ko me je neverjetno potegnila vase. Nisem največja oboževalka biografij in avtobiografij, ampak Assangeov tok misli, ki se preliva na papir, govori res posebno zgodbo sodobnega časa. O fantu, ki je drugačen, ki si je drznil, ki ni razumel, zakaj se nekaterih stvari pač ne sme. In za to še vedno plačuje, zaprt. Po krivici ali upravičeno? Presodite sami.

Kupiš jo lahko TUKAJ

3. Elena Ferrante: Zlagano življenje odraslih

Moja mami je lani na morju prebrala cel Neapeljski cikel in ker z mami nimava ravno enakega okusa za knjige, me lani Elena Ferrante ni pritegnila. Je pa moje oko takoj ujela njena nova knjiga Zlagano življenje odraslih. Ne vem, zakaj. Včasih postanem prav obsedena s tem, da kakpno knjigo moram prebrati. In letos je to ta. Zgodba o odraščanju in soočanju z realnostjo, hinavščino in kompleksnostjo odraslega življenja.

Kupiš jo lahko TUKAJ

4. Selja Ahava: Stvari, ki padejo z neba 

Letos me je založba KUD Sodobnost očarala s svojimi čudovitimi slikanicami, pritegnile pa so me seveda tudi njihove knjige za odrasle. “So stvari, ki jih doživimo, le naključje? Nam jih na pot zvito nastavlja usoda? Teta Annu dobi na lotu. Kakšna sreča! Pa je res? Ko zadene glavni dobitek drugič, od šoka zaspi, da je ni mogoče zbuditi. V ribiča Hamisha MacKaya udari strela. Večkrat. Kakšna smola! Z neba prileti kos ledu naravnost na Saarino mamo. Zakaj ravno na mojo mamo? se sprašuje deklica Saara.”

Selja Ahava je za roman Stvari, ki padejo z neba prejela Evropsko nagrado za literaturo in komaj čakam, da jo preberem.

Kupiš jo lahko TUKAJ (S kodo MAMIBERE20 imaš 20% popust na vse knjige!)

5. Evie Wyld: Vseh ptic petje 

Roman nagrejene avtorice me je presenetil v zadnjem družinskem Zmenku s knjigo. Poleg pisma avtorice sem zraven prejela še veliko pobarvanko, ki mi bo prav prišla ob kakšnem lepem večeru na balkončku s pogledom na morje. Nisem še čisto razbrala za kakšen žanr gre, mi je pa noro všeč naslovnica in tudi tale video je zelo misteriozen. Komaj čakam!

Kupiš jo lahko TUKAJ (S kodo MAMIBERE20 imaš 20% popust na vse knjige!)

6. Margaret Atwood: The testaments

Atwoodino Deklino zgodbo sem brala na faksu, ravno pa z Urošem zaključujeva po romanu prirejeno nanizanko na HBO, zato komaj čakam, da na morju preberem nadaljevanje, ki je avtorici leta 2019 prineslo prestižno Booker prize. Dogaja se 15 let po tem, ko se konča Deklina zgodba in je nujno branje za vse, ki ste se (kot jaz) zgražali nad sistemom Gilead, hkrati pa vas je vsake toliko zaskrbelo, da ta distopija sploh ni tako daleč od možnega.

Kupiš jo lahko TUKAJ 

7. Toshikazu Kawaguchi: Preden se kava ohladi 

To je pa ena tistih knjig, ki me je pritegnila z vprašanjem na spletni strani založbe: “Če bi se lahko vrnili v preteklost, s kom bi se želeli srečati?

Na vogalu odmaknjene ulice v Tokiu stoji kavarna, ki ljudem vari kavo že stoletje. Vendar se v njej dogajajo bolj nenavadne stvari, kot je sprva videti …

Toshikazu Kawaguchi nas v romanu Preden se kava ohladi odpelje v kavarno Funiculi Funicula, kjer srečamo štiri osebe, ki si želijo potovati skozi čas. Vsaka ima svoja hrepenenja in vsi upajo, da se jim bodo izpolnila: želijo pozabiti pretekle argumente, najti smisel življenja ali še zadnjič videti svoje bližnje. Vendar obstaja eno pomembno pravilo, ki ga ne smejo prekršiti, če ne želijo tavati v večnosti: vrniti se morajo, preden se kava ohladi.”

Se sliši zanimivo, a ne?

Kupiš jo lahko TUKAJ

8. Feri Lainšček: Kurji pastir

Jaz sem Lainščkova velika oboževalka. Predvsem nejgovih pesmi. Tokrat pa me je pritegnila njegova neke vrste avtobiografija, ki pa je spisana drugače kot smo vajeni: “Roman Kurji pastir tako ni spominska proza, ampak proza spomina, tistega najglobljega, ki se nam podi po podzavesti in ga je težko zbezati na plano, kaj šele s takim občutkom, kot to počne Feri Lainšček, ujeti na papir. Z značilno avtorsko govorico, ki je tokrat še posebej zaznamovana z lastno izkušnjo, ustvari vzdušje bivanja in odraščanja v hiši iz ilovice in pokrite s slamo, ki je imela »le tri bivalne prostore, s spodnje strani pa se je nanjo naslanjal še lesen napušč z drvarnico, svinjakom in kurnikom.”

Kupiš jo lahko TUKAJ

9. Marko Radmilovič: Kolesar

Kolesarja sem si tako močno želela, da sem ga nekega dne naročila kar preko Wolta. Kriminalka slovenskega avtorja, totalno spregledana s strani bralcev. Čudovit jezik, slovenska zgodovina (ki me je mimogrede peljala tudi do edinega taborišča v Sloveniji), dodelani liki, ki te malo jezijo. Ni lahkotna, ne moreš je prebrati “v šusu”, ampak razmišljaš pa kot nor, z veseljem zraven googlaš, ko ti zmanjka pri znanju zgodovine in polno uživaš v vsakem poglavju. Priporočam!

Kupiš jo lahko TUKAJ

10. Charlie Mackesy: Fant, krt, lisica in konj

Obožujem pravljice za otroke in odrasle. Alkimist, Pijevo življenje, kratke zgodbe Boucaya… Branje za dušo. “Fant, krt, lisica in konj je univerzalna, vzgojna povest, namenjena tako mladim kot starim. Pripoveduje o prijateljstvu med radovednim fantom, krtom, ki je požrt in poln življenja, oprezno lisico, ki je doživela veliko hudega, in modrim, prijaznim konjem. Četverica raziskuje širni svet. Drug drugega sprašujejo.
Dohiti jih nevihta. Naučijo se, kako ljubiti. Ta oda o nedolžnosti in prijaznosti nam daje življenjske napotke, ki so se dotaknili več kot milijon src po svetu.”

Kupiš jo lahko TUKAJ

KLASIKA: Aldous Huxley: Krasni novi svet

Vsako leto preberem na morju eno klasiko. Iskreno, jih bo letos nekaj več. S sabo bom vzela še Emmo in nekaj delov Sherlocka Holmesa, a Krasni novi svet si želim posebej izpostaviti, ker gre za distopijo, napisano pred 90.leti in mi je vedno znova fascinantno in neverjetno, kako dobro so avtorji lahko predvideli v katero smer se bo razvijala predvsem človeška psiha.

Razmišljanje, analiziranje, spoznavanje sebe in sistema mi je vedno blazno zanimivo. Zato je spet čas za drugačen, odrasel pogled na klasiko, ki smo jo brali v gimnaziji. Prepričana sem, da jo bom tokrat brala drugače. Tabletka v žepu, da nisi nikoli žalosten, vznemirjen ali kakorkoli občutiš karkoli neprijetnega? Hmm… Znano?

Kupiš jo lahko TUKAJ

KUHARSKA KNJIGA: Ottolenghi: SIMPLE

Vsako leto na morje vzamem eno kuharico, da lahko z njo uživam v odkrivanju novih okusov. Končno je k nam prišel tudi Ottolenghi, s svojo najbolj “enostavno” kuharico, ki je polna zelenjave in različnih svetovnih začimb, idealna za poletno kuhanje in za vse, ki bi radi v svoje jedilnike vpeljali več okusne zelenjave, pa točno ne veste kako (Več o kuharici SIMPLE sem zapisala TUKAJ).

Kupiš jo lahko TUKAJ

Čudovito poletje vam želim!

Anja

PREBERI ŠE:

Top 10 knjig za poletno branje

 

 

Poglej tudi

Komentiraj