NUJNO, ŠOKANTNO! TO MORATE VEDETI!!!

Ne vem, kaj mi je zadnje čase, da toliko gledam nazaj! Zdi se mi, da je takšna razlika med mojo prvo in tokratno nosečnostjo, kot da bi živela na popolnoma drugem planetu! Tooooliko več informacij imam sedaj! In tega sem si v bistvu takrat zelo želela! Obstajali sta FB stran Nosečka in FB profil Zdrava nosečka, to je bilo to. Zato sem tudi ustvarila Mamino mazo, da bi mlade mamice imele informacije in podporo, ki je meni manjkala.

Ko sem začela z Mamino mazo, sta v približno istem času začela še dva bloga: Oopsi in Z ljubeznijo, Mama., ki sta bila poleg Mamine maze res prva odmevnejša mami bloga pri nas. V tistem času so bili aktivni še ustvarjalni/vzgojni blogi s koristnimi vsebinami. To so bili Žogice in kravate, Zelena hiška, Mala šola, Montessori doma, Iz malega zraste veliko in drugi. Od teh blogov sem se sama ogromno naučila in z nekaterimi sodelovala tudi pri izvedbi delavnic in predavanj za starše.

Vsi skupaj (tudi Nina iz Z ljubeznijo, Mama.) smo širili vsebine, ki so spodbujale samostojnost otrok, ustvarjalnost, branje, kulturo. Naše prispevke so uporabljali celo v nekaterih vrtcih (moj prispevek o trmi je neka vzgojiteljica celo sprintala in razdelila med vse starše!). Hodile smo na predavanja, izobraževanja, brale, se učile, preizkušale metode na svojih otrocih in sploh skrbele za kakovostne vsebine. Še danes sem hvaležna za to in jih vse jemljem za neprecenljive.

Potem pa se je nenadoma nekaj spremenilo. Vsebine, za katere smo se tako zelo trudile, niso bile več aktualne. Ne vem, ali so se vrednote res spremenile ali je preprosto preveč vsega in je lažje prebrati 10 lažjih vsebin kot 1 koristno. Tudi sama ne utegnem več prebrati, kaj šele izpolniti 10 idej za ustvarjanje med zimskimi počitnicami. Mnenj, kaj spakirati v torbo za v porodnišnico je danes 20 in pod vsako še 100 mnenj, kaj je odveč in kaj premalo. Najdaljši video, ki ga lahko pogledam, je dolg do 30s. Ne zmorem več sprejemati toliko informacij, kot jih dobivam.

Koristne vsebine za starše danes namreč ustvarjajo številni blogi, pa portali, in še spletne trgovine in mediji, ki tako oglašujejo vse baby in ostale izdelke. Kvalitetne objave zasenčijo insta influencerji z lepimi fotografijami prestižnih izdelkov, vabljivi naslovi (na katere seveda padam tudi sama!): ”Nujno! Šokantno! To morate vedeti!” Mamice se med seboj več ne podpiramo, ampak se samo še gremo katero bo obenem bolj popolna in nepopolna naenkrat.

Kot soustvarjalka te scene si želim, da bi se v naslednjem letu spet vrnili k bistvu. K mamici in njenim otrokom. K vzgoji, k vrednotam. Da bi bili članki z vsebino o knjigah, ustvarjanju, preživljanju skupnega časa, izletih, trmi, nosečnosti, podpori mamicam bolj klikani kot lepe fotke in površinske vsebine, ki jih preberemo enkrat in nikoli več. Kot blogerka si želim, da bi lahko napisala članek, za katerega mi ne bo treba tri ure razmišljati o najbolj ”catchy” naslovu, da bi ga kdo prebral.

Vendar tega Mami blogerke ne moremo narediti same. Me kvalitetne vsebine ves čas ustvarjamo. Najbolj iz srca in z najboljšim namenom možnim. Poleg služb in poleg družin. A mamice jih morate začeti klikati. Če ne, se nam zdi škoda časa in energije in raje prepustimo mesto člankom dolgih pol strani, s slabo slovnico in vsebino o tem, kako smo dva dni izbirale mesto za fotkanje, ki bi bilo najbolj primerno. To tudi nam vzame manj časa in energije in nam prinese več všečkov. Ampak, a si tega res želimo? Pisati kar nekaj v tri dni za doseg? Ne!

Kam bomo kot mamice peljale našo družbo in kakšne vrednote bomo prenašale naprej, smo odgovorne same! Mami blogerke lahko obljubimo, da med nami ne bo nobene, ki bi blog pisala zaradi denarja in se prilagajala oglaševalskim tehnikam, ampak bo vsak naš blog še naprej temeljil na vsebini, ki bo mamicam in očkom dala nekaj več. Vi pa si vsaj enkrat na teden vzemite čas za vsebine, ki res štejejo. Teh je ogromnoooo tako tukajle, če malo preletite stran: Npr: https://maminamaza.si/koticek-za-mamine-maze/ in tudi na www.mamiblogerke.si pod rubrikami vzgoja, ustvarjanje ipd.

Ni vseeno, kaj kliknemo in kaj všečkamo! Res ni! Ne samo, da nam bodo vsem koristne vsebine bolj koristile, tudi počutje bo boljše! Ne verjamete? Poskusite! Potopite se za nekaj minut na prej predlagane strani in videli boste. <3

 

 

 

 

Poglej tudi

Komentiraj