BLOG: Mami blog, mami planer, mami skupina, mami majčka, mami recepti, mami to, mami tisto… AAAAA!!!

Mogoče se bo tole slišalo malo hinavsko iz moje strani, ker sem tudi sama svojo samostojno poslovno pot začela z mislijo na mamice in na to koliko v Sloveniji tega manjka, ampak: ”Ali lahko prosim preberem še kaj drugega kot to, da sem mamica, da sem utrujena, da moram vzgajati tako in tako in da moram včasih tudi vzeti čas zase.”

Svojo spletno stran (kasneje je ob pojavu blogov večinoma vsi imenujejo kar blog, čeprav še vedno trdim, da to ni ravno blog) sem poimenovala Mamina maza. Zdelo se mi je pomembno, da je poudarek na otrocih. Seveda sem vedno stremela k temu, da morajo biti v prvi vrsti srečne mamice, saj le one lahko spreminjajo svet. Pisala sem o vzgoji, preizkušala nove storitve in podpirala mamice pri tem, da so takšne kakršne želijo biti. Želela sem nuditi kvalitetno vsebino, ne samo površinsko, za zbiranje všečkov. Ampak sem se nekje vmes ujela in postala kopija kopije sebe 🙂

Namerno sem začela iskati mami blogerje in mami skupine, za povezovanje in sodelovanje (moja miselnost namreč ni v stilu vsak zase, ampak: ”Dajmo, stopimo skupaj in postanimo močnejši.”). Našla sem jih vedno več. Mamice kuhajo (top skupina!), mamice prodajajo, mamice in očki potujejo z otroki, fit mamice, mamice telovadijo, poslovne mamice, mamice iz Ljubljane, mamice, ki bodo rodile septembra 2022, mamice z rdečo majico… Ok, malo pretiravam 🙂 Ko se prijavim v FB, mi cel zid kriči: TI SI MAMI!!!! Verjetno si utrujena, pogrešaš čas zase, več bodi z otroki, otroštvo je čudovito, ustvari svoje okrakse za božič, uporabi tole čistilo, uleži se in zadihaj… In ne morem si kaj, da se ne bi točno tako tudi počutila: izčrpano, obremenjeno in nekreativno 🙂 Seveda so med vsem tem tudi članki, ki me spravijo v dobro voljo (obožujem bloga Oopsi, Ljubki nesmisel in Mama 24/7), ampak večinoma so vse vsebine tako zelo površinske in predvidljive. Zmotno mislim, da FB uporabljam za sproščanje in zabavo. Veliko pogosteje grem iz njega utrujena in z malce slabe volje.

bad-moms-movie-300mb-download
Za sproščanje in zabavo raje poglejte film Bad moms. 🙂

Potem je tukaj še to, da v Sloveniji najraje kopiramo en drugega. Članki se ponavljajo, z malce drugačnimi besedami, ampak vseeno. Bralci (vključno z mano) sploh več ne preberemo vsebin, ampak jih samo še preletimo. Vsi sodelujemo z istimi podjetji, vsi bomo za božič podarili planerje in vsi bomo spekli piškote iz pirine moke brez sladkorja. Vse mamice bomo za novo leto enako ”’mami namazane”, z enakimi ”mami ličili” in novo ”mami majico” iz iste spletne trgovine. Prejšnji teden sem vsaj 10x na različnih straneh prebrala, da sem upravičeno utrujena, ker sem vendar mamica, vsaj 5x videla, da so haremke spet nove ustvarjalke res nekaj posebnega in vsaj 2x izvedela kateri šampon bo moje ”mami lase” naredil močne in bleščeče, obenem pa je naraven. Potem so se vsi te članki še 7x ponovili v vseh skupinah. In vsak dan sem zaspala z malce potuhe, saj smo vse mamice uboge, a tako čudovite, že samo zato, ker smo.

Razmišljam takole: jaz nisem utrujena zato, ker sem mamica, utrujena sem, ker živim v 21. stoletju, ki narekuje hiter tempo. In nisem čudovita samo zato, ker sem rodila in vsak dan opravim nešteto opravkov, ampak zato, ker se trudim biti dober in pozitiven človek v vsemu česar se lotim. Jaz sem tudi ženska. Oz. ne tudi, predvsem! Taka, ki ni rada ves čas obremenjena s tem, da je mamica. Taka, ki ve, da si mora vzeti čas zase, ker si ga mora vzeti vsak. Taka, ki je ponosna tudi na svojo kariero in na vse svoje ne-mami prijateljice, ki so prav tako v petek utrujene do onemoglosti, pa vseeno zberejo tisti kanček energije, da se dobimo in odklopimo. Sem taka ženska, ki jo prizadane nesreča drugih in si jim želim pomagati. Taka, ki si želi, da bi nam bilo mar še za koga drugega, kot samo za nas in naše otroke. Mar za naravo, za pravico do splava, za rešitev begunske krize, za deljenje igrač po spolu, za vzgajanje otrok v nesebične, sočutne, samozavestne odrasle, ki jih ne definira to, da so mamice, očki ali samski.

Mamice smo res ena super bitja, ampak dajmo se od drugih ne razlikovati po tem, da smo upravičeno utrujene, ampak po tem, da smo zaradi tega močnejše, bolj iznajdljive, bolj sočutne, bolj nežne, bolj ljubeče, boljše vzornice, bolj kreativne in predvsem bolje motivirane, da bi spremenile svet na bolje. Za svoje in vse druge otroke. Za vse ljudi. <3 

PREBERITE ŠE:

KAKO LAHKO?

 

Poglej tudi

Komentiraj