Za božič si želim … (Otrokovo pismo staršem)

Draga mamica in očka,

prihajajo prazniki in vse kar si želim je, da bi me razumela, bila do mene potrpežljiva in prijazna.

Vama lahko povem, kako božič izgleda skozi moje majhne oči?

– Za praznike mi ponavadi pustita jesti več sladkarij. Zaradi sladkorja moja količina energije še bolj niha. Od visoko visoke do nizko nizke.

– Med prazniki izgubimo našo običajno rutino. S spremembami se bom lažje spopadel, če vnaprej vem, kako se bodo odvijale strvari, zato vaju prosim, da mi natančno razložita, kaj vse bomo počeli. 

– Ko pričakujem božič, sem še posebej vznemirjen in čakanje je zame naporno. Pomagajta mi tako, da se tudi med prazniki držimo moje večerne rutine in poskrbita, da bom imel dovolj časa za počitek.

– Vožnje med prazniki znajo biti stresne in naporne. Če se le da, jih umestita v primeren čas zame in pred odhodom preverita stanje prometa.

– Ne spoznam se na vrednost denarja. Ne vem ali sem si zaželel preveč. Pomagajta mi razumeti in me usmerjajta.

– Ko odrasli pripravljate vse potrebno za praznike, ste nervozni. Vem, da si želite, da bi bili prazniki zame popolni in mi želite ustvariti čudovite spomine. Ampak jaz vidim, ko postaneta živčna. Vidim še preden to zares postaneta. V trenutku se nalezem te živčnosti in jo kažem s svojim obnašanjem kot vajino ogledalo. Prosim, ustavita se, upočasnita, opazita me, pogovarjajta se z mano, igarjta se z mano. To je tisto, kar si bom zapomnil.

– Ko se sesujem, v nekem trenutku se bom, me prosim ne zmerjajta in ne povzdigujta glasu, da se bom sramoval svojih občutkov. Nikoli vaju ne želim namerno razočarati in vsekakor ne želim uničiti vajinega božiča. Nisem preračunljiv. Sem samo majhna oseba, ki se s stresom spopada na drugačen način kot odrasla oseba. Prosim, poskušajta me razumeti.

In ko vse ostalo odpove, me samo objemita in držita, da bom čutil moč vajine ljubezni.

Z dovoljenjem avtorice Esther Sowerby, prevedla Anja Oman

Poglej tudi

Komentiraj