Uspešno in srečno?

Ko se leto počasi poslavlja, se vsakdo izmed nas znajde nas razpotju med preteklostjo in prihodnostjo. Pregled leta, cilji, zaobljube za naprej. Upanje, optimizem, da zmoremo nekaj več. Da lahko nekaj spremenimo na bolje. Sebi in drugim zaželimo predvsem sreče in uspeha. Nekako skupaj pašeta. Uspeh in sreča.

USPEH

Že od nekdaj so si ljudje prizadevali, da bi v družbi zasedli pomembno mesto, želi spoštovanje, mogoče malo zavidanja, bili materialno preskrbljeni, privlačni in zanimivi. To je v človeški naravi. Boj. Za obstanek, za preživetje, ki se je iz tistega čisto grobega pomena skozi desetletja spreminjal iz osnovnih potreb v vedno bolj napredne, nadrgrajene, prestižne.

Danes se za splošni uspeh šteje to, da te pozna čimveč ljudi in da čimveč delaš, obenem pa se čimbolj zabavaš. Zanimivo, v primerjavi s prejšnjimi desetletji, dejansko finančno stanje, znanje o biločem ali kakršnekoli vrednote, ne igrajo posebne vloge. Še to kdo so tvoji starši in od kje prihajaš (na prvi pogled) niso pomembni faktorji. Dovolj je, da si zanimiv, privlačen, glasen, samozavesten.

Svoja firma si ti sam. Svoja oglasna deska, svoje delo, svoje vse. Družbena omrežja so omogočila, da ima vsakdo možnost. Vsakemu lahko “uspe”. Za neuspeh lahko kriviš samo in izključno sebe in za uspeh prav tako. Za izredno učinkovito se je na primer izkazalo, da se kar sam okronaš za uspešneža. Potem malo popljuvaš druge in poveš zakaj si sam boljši in voila… Uspeh je tukaj. Kratek, a zadovoljujoč. Cele tri sekunde. Uspelo ti je!

SREČA

Poleg uspeha igra v človeškem življenju pomembno vlogo tudi sreča. Pa ne tista loterijska (malo tudi), ampak tista notranja. Mir, toplina, ljubezen, zadovoljstvo. Sreča je mnogokrat trdno povezana z uspehom. Redkokdo je srečen, če je neuspešen. Neuspeh ponavadi sproži nervozo, strah, nezadovoljstvo, anksioznost, izčrpanost, depresijo. Uspeh je torej pogoj za srečo.

Nekaterim redkim uspe, da se osredotočijo na svoj lastni, osebni uspeh, ki ni viden drugim. Zadovoljni s svojimi doseženimi cilji, se znajo umiriti in ne hrepenijo po zunanji pohvali. Večini pa to ne uspe. Ne, ker bi bili čudni, ampak ker je to v naši človeški naravi. Potrditev družbe je ultimativni cilj slehernega posameznika, saj smo tako narejeni. To je v nas od pradavnine. Tako smo se razmožili, če bi bili vsak zase, bi že zdavnaj izumrli. Sami nismo srečni. In nikoli ne bomo.

MOJE VOŠČILO

V svojem voščilu bi vam lahko napisala marsikaj: Da je pravi uspeh nasmeh vašega otroka, da se sreča skriva v majhnih stvareh, da se ne ozirajte na druge, ker pomembno je samo, da ste skupaj in podobno. Ker je to vse res. Ampak vas ne bi prepričala. Ker so to že klišeji, ki jih lahko slišimo vsak dan, pa nas ne bodo prepričali. Preberemo jih, si mislimo, da je vse res, naslednjo sekundo pa vidimo drugo objavo in spet se prikrade v nas. Hrepenenje. Ker bomo v sebi še vedno hrepeneli po nečem več. Zase in za svoje otroke. Biti boljši, najboljši.

Zato vam iskreno povem: Nič ni narobe, če hrepenite, nič ni narobe, če si želite več, če si želite potrditve in hvale drugih ljudi. To je normalno. Želim vam le, da ko sprejemate zaobljube, ko hrepenite, ko želite, ko se primerjate in ko stremite, da premislite, če izhajate iz sebe, če je to, k čemur stremite, res uspeh in če je vredno.

Namreč prav vi ste tisti, ki vzorce prenašate na svoje otroke. Če vi občudujete mamico, ki je dva dni po porodu kot iz škatlice, jo bo občudoval vaš otrok. Če boste negativno komentirali svojo neuspelo večerjo, jo bo tako komentiral vaš otrok. Besede, ki jih uporabljate, bodo postale otrokov notranji glas, njegova želja, njegov uspeh. Zato previdno!

Iz vsega srca vam želim, da se vam uspe iztrgati krempljem družbenih omrežij, pa čeprav mislite, da jih uporabljate samo za zabavo, se posvetite sebi, svojim otrokom. Ja, vaš največji uspeh stoji pred vami in vas opazuje. Najbolj pozorno, najbolj občudujoče in vi ste njegov največji vplivnež. Vplivajte.

Uspešno in srečno!

Anja

Poglej tudi

Komentiraj