Štiriletniki so zakon!

Pravijo, da naj ne bi hvalil dneva pred večerom, ampak si tokrat upam tvegati. Štiriletniki so zakon! Vedno sem govorila, da so dvoletniki in triletniki moji najljubši. Pa saj so v bistvu, s svojo otroško govorico, nerodnimi premiki in neskončno ljubkostjo, ampak, ko enkrat dopolnijo štiri leta, to, TO je pa za mamico spet pravo življenje!

Življenje z dojenčkom in porodniški dopust sta čudovita zgodba zase, o tem bom še kaj napisala,
Enoletniki, spet super na svoj način,
Dvoletniki in triletniki, najbolj pestro in zabavno obdobje,
ampak 4… Navdušena sem 🙂

Nina bo čez slab mesec zares dopolnila štiri leta, ampak velike spremembe so očitne že kakšne 3 tedne. Največja sprememba je predvsem zjutraj. Jutra so postala za 10000% manj stresna! Nina se zbudi. Si sama umije zobe, si sleče pižamo, se obleče za v vrtec (včasih boljše, včasih slabše kombinacije), se počeše in si naredi čopek. Če je lačna, si vzame banano/jogurt/kruh (zadnjič si ga je celo namazala s tuninim namazom) in poje. Potem se obuje, si obleče jopico in se postavi pred vrata.

Prvih nekaj dni sem vse skupaj začudeno opazovala, kot kakšno tele. Zdaj pa sem dojela, da je to, to. Si sploh predstavljate tisti, ki imate mlajše otroke? Da kar naenkrat pride dan, ko jutra niso več najbolj stresna stvar na svetu? Ko otrok ne kriči, da bi jedel to, potem tistega ne bi in bi spet to? Ko otrok ne kriči, ker bi imel kitko namesto čopka in balerinke namesto škornjev? Ko NE zamujaš?!?

Ja, pride!

In pride dan, ko se otrok sam namaže s sončno kremo, ko sam vzame igrače in sončna očala za na igrišče, ko si sam obriše ritko. In tebi kar naenkrat ni več treba toliko razmišljati. Sam/a pove, da bi pil/a, da ji/mu je vroče. Normalno. Brez ihte in joka. z besedami.

In pride večer, ko otrok sam reče: ”Utrujen/a sem. Mi prebereš pravljico, potem grem pa spat?” In zaspi. Kar tako. Brez pregovarjanja. Jaaaa, pride tak večer! 

Prosim, ne me sedaj zasuti s komentarji, da ne veste o čem govorim, ker niste imeli prejšnjih (čudovitih, a vsaj pri nas, zeloooo pestrih obdobij) ali še huje, da naj se ne veselim preveč, ker prihajajo spet težja obdobja. Pustite mi, da se veselim v tem trenutku, da sama sebi čestitam za uspešno prehojeno pot, da uživam v obdobju, ki me je presenetilo tako iznenada!

Zakaj sem v tem trenutku dobila solzne oči? Popolnoma nepričakovano. Ja, Nina odrašča. Joj, mamice… smrk smrk! Pride tak dan! Pa za njim še en, pa še en, pa še en… Vsak neskončno vesel, udoben, nestresen, a obenem nov, težak. Ker je konec še enega obdobja, še ene starosti. 4?!? Kdaj? Kam hitiš? Ostani 4 za vedno! Štiriletniki so zakon! <3

 

 

Imava te najrajši na svetu, punčka najina! Foto: Prav posebno

 

 

Poglej tudi

1 komentar

  1. Mateja Lisec

    Tudi pri nas tole popolnoma drzi
    In je tale samostojnost zelo dobrodosla
    Mislim, da je to potem to to. Razen ob slabih dnevih, prihodih iz vrtca … vcasih nekam izgine

Komentiraj