SEZNAM ZA NOVOROJENČKA in VITAMIN D

Počasi se moje misli od mene selijo k našemu prihajajočemu novorojenčku. Posteljica je pripravljena, oblekice so že nekaj tednov lepo oprane in zlikane v predalu, ime je že izbrano in skoraj si že predstavljam kako bom v rokah spet držala malo štručko in jo občudovala.

Med pripravami na prihod novega člana sem se opirala na svoj SEZNAM ZA NOVOROJENČKA (klik), ki je nastal med in po prvi nosečnosti. Seznam je zame popoln. Vem kaj sem uporabljala in česa nisem, zato sem tukaj veliko bolj samozavestna, da nič ne manjka in nič ni odveč. Ker sem shranila še vse Ninine obleke, igrače in pripomočke, sem imela tokrat veliko manj dela z nakupovanjem. V resnici sem samo vse prekuhala, obleke zlikala in spet postavila vse na našo veliko previjalno mizo.

Mi je pa zaradi tega ostalo nekaj več časa za razmišljanje o naslednjih dveh korakih – dojenje in dodajanje vitamina D.

DOJENJE
Če bo dojenje steklo s takšno lahkoto kot v prvo, bom zelo vesela. Z Nino sva se dojili od skoraj prvega trenutka po porodu pa do njenih 11. mesecev, ko sem začela uvajati kravje mleko. Za mano je lepa izkušnja in srčno upam, da bo tokrat enako. Če ne bo, bom o AM razmišljala kasneje in sem si že obljubila, da se s tem ne bom preveč obremenjevala.

VITAMIN D
Na prvem pregledu pri pediatru, ti zdravnik oz. zdravnica izda recept za vitamin D, ki ga dnevno dodajaš novorojenčku. Vitamin D igra pomembno vlogo pri razvoju kosti in zob, dojenčkom pa ga v prvem letu potrebno dodajati, saj ga samo z dojenjem, prehrano in izpostavljanjem sončnim žarkom ne dobijo zadosti.  Sploh to velja za zimske otroke, ko je manj sončne svetlobe in s tem pomanjkanje vitamina D še večje. Več o vitaminu D tukaj

Kapljice vitamina D za novorojenčke starši velikokrat povezujemo s prvimi krčki, ki vsi vemo, kako so lahko neprijetni. Priznam, da sem enako izkušnjo imela tudi jaz pri Nini. Mogoče je vse skupaj naključno sovpadalo, ampak kmalu po tem, ko smo začeli s kapljicami, je dobila krče. Ker je bila poletni otrok, smo veliko kompenzirali kar s soncem, tokrat pa nam kaže malo drugače, saj bo dojenček po vsej verjetnosti precej snežni :), in sem se malo pozanimala o alternativah.

Na našem trgu se dobijo kapljice WAYA D3, ki so edine kapljice s probiotikom Lactobacillus rhamnosus GG  in vitaminom D3 . Ker je vitamin D3 v teh kapljicah v oljni suspenziji, je verjetnost pojava krčev pri novorojenčkih in dojenčkih minimalna. Kapljice imajo priloženo kapalko in se tako brez težav dozirajo. Ko sem prebrala še prispevek Ljubeznive (preberi), sem se odločila, da jih tudi mi preizkusimo. Zagotovo sporočim kako so se obnesle!

Dragi naš dojenček, mi smo pripravljeni nate 🙂

Poglej tudi

Komentiraj