MOJE IZKUŠNJE: KAKO IZBRATI PRAVO ŠOLSKO TORBO?

Kakšna je najboljša šolska torba? To je vprašanje, ki ga kot učiteljica in mama pred začetkom šolskega leta že od nekdaj pogosto dobivam. Vse svoje misli in izkušnje sem zbrala v tale blog in srčno upam, da bo v pomoč vsem šolarjem.

KAKŠNE ŠOLSKE TORBE OBSTAJAJO?

Obstaja več različnih vrst torb. Od tistih trših, za prvo triado, do takih na skirojih, koleščkih ali celo samo čez ramo. Koleščki so super, če je vreme lepo. Prav tako je za daljše razdalje odlična opcija šolska torba na skiroju. Ampak mi smo naleteli na problem, ko dežuje in ko sneži. Torbe na koleščkih in skiroju so v tem primeru pretežke. Preprosta šolska torba je tako še vedno najbolj optimalna rešitev v vseh letnih časih in vremenu.

KAJ JE PRI IZBIRI TORBE POMEMBNO?

Seveda je za šolarja predvsem pomembno, kako torba izgleda. Da je v trendu, da ima motive, ki so otroku/najstniku všeč. In to je absolutno dejavnik, ki ga kot starši moramo upoštevati. Da ima otrok svojo torbo rad in zanjo posledično tudi lepše skrbi.

A kot odgovorne odrasle osebe, moramo upoštevati še kaj drugega. Tole je moj seznam dejavnikov ob izbiri šolske torbe:

1. TEŽA

Težko sem se odločila, kaj bom postavila na prvo mesto, ampak še vedno bi rekla, da je teža tista, ki je zares najpomembnejša. Lahka torba odtehta skoraj! vse ostalo.

2. ŠTEVILO PREDALOV

Tole sem skoraj dala na prvo mesto. Količina predalov je ključnega pomena! Da so copati v svojem predalu, da je prostor za malenkosti, da je mapa posebej. Več predalov pomeni večjo organiziranost, urejenost in posledično vzdrževanost šolskih potrebščin in same torbe.

3. MATERIAL

Na tretjem mestu je material. Če se torba hitro natrga, če jo unili dež, če dno ne zdrži, bo uporabna ravno nekaj mesecev, prav tako pa se bo skupaj s torbo uničevala vsebina. Izbiramo trpežen, vodoodporen material.

4. ERGONOMSKI VIDIK

Nahrbtniki morajo otroku pomagati, ne obremenjevati njihovih hrbtov. Ergonomska prilagojenost in zračnost sta mi zelo pomembni. Včasih je kakšna torba čudovita, ampak te kar zaboli, ko pogledaš tanke pasove in slabo hrbtišče.

5. TRAJNOST

Če me spremljate nekaj časa, veste, da mi veliko pomenijo vrednote. Kot pri vseh ostalih izdelkih, gledam, kje je torba narejena, kdo jo je izdelal, koliko je kakovostna, … To je pač res nekaj, od česar ne želim odstopati. Sanje, da bi moj otrok imel isto šolsko torbo od prvega do zadnjega razreda, so se sicer razblinile, ampak vseeno se želim držati nekih načel.

Kvalitetno, prostorno, sodobno, trpežno, lepo in slovensko! To je to!

PRIPOROČAM: ŠOLSKE TORBE TARGET

Target je slovenska znamka, ki izdeluje nahrbtnike, primerne za otroke od 5. leta starosti do 20. leta starosti. Všeč mi je, ker upoštevajo zgoraj naštete dejavnike in se trudijo tako na funkcionalnosti (teža, število predalov, ergonomska oblika,…) kot na videzu (možnost menjave motiva, sodoben izgled…).

Znamko večina Slovencev pozna, saj imajo bogate izkušnje že od leta 1995. Torbe so izdelane v Evropi, njihov trud za kakovost, funkcionalnost ter sodobnost, pa jim je tudi priborilože zmago na prestižnem tekmovanju RedDot Design. Njihovo ponudbo si lahko pogledate TUKAJ.

KAKŠNO TORBO TOREJ IZBRATI?

Ko torej izbirate torbo, pazite na vse dejavnike. Čeprav sem jih razporedila po pomembnosti, vsi skupaj tvorijo celoto in noben od njih ni zanemarljiv. Želim vam čudovito šolsko leto!

3 TRIKI ZA VZDRŽEVANJE TORBE:

PRAVILO: DAN PREJ.

Otroka od prvega dne naučite, da si šolsko torbo pripravi dan prej. Da ima vse zvezke, puščico z ošiljenimi barvicami in svežo telovadno opremo pripravljeno že zvečer. To bo olajšalo jutra, pa tudi s torbo se bo bolj v miru ravnalo 😉

PREGLEDUJTE TORBO!

Vsaj pri majhnih otrocih (pa bi raje rekla kar do konca OŠ), vsaj enkrat tedensko preglejte, da se v kakšnem predalu ne skriva kakšen ostanek malice. Sploh pa je to pomembno pred vsakimi počitnicami (Ja, jaz sem se naučila zgrda!).

TORBIN VIKEND DOPUST.

Če ne gre vsak vikend, pa naredimo “torbin dopust” enkrat mesečno. Vse zložimo iz torbe, odstranimo smeti, copatke prezračimo, športno opremo damo v pranje, zvezke in učbenike zložimi na mizo. Torbo, le je potrebno, z vlažno krpo malo prebrišemo, predvsem pa jo malo prezračimo. Tako bo torba dlje časa čista in sveža in dišeča.

 

Svojo Target torbo si lahko izberete TUKAJ. 

 

PREBERI ŠE: Kaj mora otrok znati pred vstopom v prvi razred? (priprava na šolo)

 

Poglej tudi

1 komentar

  1. Šolska torba na kolesih: Da ali ne?

    […] izbiri nahrbtnika za vašega otroka obstaja nekaj ključnih stvari, na katere morate biti […]

Komentiraj