Kakšen naj bo šolski urnik?

Ko začne otrok hoditi v šolo in dobi svoj prvi šolski urnik, se spremeni celotna dinamika družinskega urnika. Otrok mora zjutraj v šolo, kjer preživi celotno dopoldne in del popoldneva, Ko pride domov je utrujen, hkrati pa ima lahko kakšno domačo nalogo ali drugo obveznost.

Da bi otroku čimbolj olajšali ta hiter tempo in preskok iz vrtčevskega brezskrbja, sem pripravila nekaj idej in nasvetov, kako šolski urnik podrediti svojemu življenju, ne obratno.

POPOLDAN

Vsak dan ima otrok najprej redni pouk, znotraj katerega so ponavadi še 4 dodatne ure – angleščina in šport – potem pa še popoldanske dejavnosti. Mi smo smo jih zmanjšali na samo eno izvenšolsko (jazz balet, ki ga obiskuje že tretje leto) in dve v sklopu podaljšanega bivanja (gimnastika in dramski krožek).

Po prihodu domov potrebuje otrok najprej kakšno uro, da pride k sebi. (Ugotovila sem, da v tem času nikakor ne pomagajo risanke ali kakšne igrice, ampak samo ležanje, crkljanje in seveda mirna igra.)

Po počitku paše pogovor, kaj je bilo novega v šoli, kaj so jedli, kaj so se učili… potem pa je čas za gibanje in igro. Ker sama izhajam iz takšnega poklica, vem, da je igra zelo zelo zelo pomembna. Otroški možgani se skozi igro razvijajo, pa naj bo to norenje na igrišču, zabavna družabna igra ali mirna igra vlog.

ZVEČER 

Večerna rutina je pomembna. Pri nas se po večerji se umijemo, oblečemo v pižamo in z Nino prebereva pravljico ali odstavek kakšne daljše knjige. Po tem se pogovarjava o štirih vprašanjih:
1. Kaj ti je bilo danes najbolj všeč?
2. Kaj ti danes ni bilo všeč?
3. Kaj si danes naredila dobrega za soljudi?
4. Kaj si danes naredila dobrega zase?

OTROK KOT PROJEKT

O šoli bom zagotovo še pisala, bi pa na tem mestu še enkrat želela poudariti, da otrok ni naš projekt in njegova uspešnost ne bo kazala na to, kako dobro ali slabo nam je uspelo kot staršem. Že samo zato, ker je uspeh lahko precej diskutabilen, predvsem pa zato, ker je vsak otrok unikaten in so primerjave popolnoma brezpredmetne.

Čez nekaj let ne bo pomembno, kdaj se je naš otrok naučil šteti, ampak predvsem to, če ve, kaj zares šteje.

IGRA JE POMEMBNA

Ne pozabite na igro, imejte se radi in poskrbite za varnost in zdravje. Ostalo bo prišlo samo od sebe.

PRENESI URNIK

Urnik za šolarja, ki mu bo v veselje in pomoč:

PRENESI URNIK

 

PREBERI ŠE: Jaz grem pa v šolo! (Priprave na šolo od A do Ž)

Poglej tudi

Komentiraj