Prosimo, SPREMENIMO ŠOLO!

Ko so me pred dobrim mesecem neki nepoznani starši kontaktirali in povabili k podpori njihovi peticiji za spremembe v šolskem sistemu, sem bila najprej zelo kritična: “Kaj so to spet eni prezaskrbljeni pokroviteljski starši, ki ne prenesejo dejstva, da njihov otrok ni najboljši v razredu in za to krivijo šolski sistem.” Niti me niso navdušili, ko sem jih vprašala na kakšni strokovni podlagi temeljijo, pedagogika namreč ni izmišljotina ampak veda, ki upošteva več dejavnikov otrokovega razvoja, in kakšne strokovne rešitve ponujajo, so mi odgovorili, da trenutno nimajo časa za razlago. Kot večna zagovornica svoje stroke, sem si v mislih pritrdila: “Ja, samo jamranje in obtoževanje brez podlage.”

Potem pa so spisali peticijo. Obljubim vam lahko, da sem jo prebrala z izredno kritičnim očesom in z mislijo, da moram za vsako ceno ubraniti učitelje, a mi presenetljivo tega po prebranem ni bilo treba. Prvič odkar se z vsem srcem borim za zaščito dobrih vzgojiteljev in učiteljev, je bilo spisano nekaj, kar jih ne krivi za vse kar je slabega na tem svetu. Nasprotno! Podpira tisto, kar učitelji že dolgo časa opozarjajo, pa jih nihče ne jemlje zares. Če bodo oz. bomo lahko starši dosegli spremembo, ki si jo učitelji želijo, sem takoj zraven! Če bo to premaknilo prastaro kolesje slovenskega šolskega sistema, lahko samo zaploskam.

Vse točke v peticiji so pomembne in resnično predstavljajo težavo. (Razen tiste o domačih nalogah, saj to lahko sleherni učitelj brez problema že sedaj izpusti.):

Ko točke podprejo z argumenti in ponudijo rešitev: https://www.pravapeticija.com/peticija_za_spremembo_olskega_sistema pa so me pobudniki peticije dobili na svojo stran. Naredili so “domačo nalogo”, za mnenje povprašali tudi strokovnjake, se pozanimali pri učiteljih in zares poiskali dobre in precej lahko uresničljive rešitve. Seveda je prostora za izboljšanje rešitev še nekaj, ampak za začetek dialoga je to več kot dovolj.

Želim si, da bi bile spremembe sprejete, želim si, da bi starši in učitelji delovali skupaj, saj oboji delajo v dobro otrok. In oboji delajo to z vsem svojim srcem. Želim si, da bi učitelj v razredu lahko učil pomembne stvari in to v dobrih pogojih, v majhnih skupinah. Želim si, da bi se skupaj z novodobno vzgojo premaknil tudi šolski sistem. Ne, ker je sočutna vzgoja modna muha in ker je šel svet toliko naprej, da za večino novih poklicev šole sploh ne potrebuješ (na prvi pogled ;)), ne, ker novodobni starši mislijo, da se morajo učitelji ukvarjati samo z njihovim otrokom in ne, ker so otroci danes po mnenju nekaterih pomehkuženi razvajenci. Šolski sistem se mora spremeniti, ker je tak kot je trenutno nevzdržen za vse dobre učitelje, vse starše in vse otroke.

Tu ne gre več za mnenja, tu gre za dejstva! Predvsem pa si želim, da bi poklic, ki sem si ga že kot majhna deklica izbrala, ker imam tako zelo rada otroke, spet pridobil na vrednosti in bi spet postal eden najlepših poklicev na svetu. Da bi lahko spet z veseljem vstopila v razred, ki bi me spet pričakal z žarečimi očmi in zvedavimi nasmehi. Da bi bila vsaj osnovna šola spet osnovna šola. Da bi starši spet lahko zaupali v učitelje in da bi skupaj ustvarili otrokom prijazno okolje.

Seveda je pot do tja dosti bolj kompleksna, kot se tukajle bere, ampak na vse skupaj je danes meni posijal svetel žarek upanja! Mogoče nam pa uspe!

Lp,

Anja

 

P.S. Starši, ne spodbujam k podpisu ali nepodpisu peticije na povezavi. Spodbujam pa k razmišljanju o celotni zadevi.

P.S.2 Lani točno takle čas je bilo stanje malo drugačno in nastal je eden najbolj branih prispevkov na Mamini mazi: https://maminamaza.si/medtem-v-sloveniji-kam-za-valentinovo-z-majhnimi-otroki/

P.S.3 Učitelji in vzgojitelji, srčno vabljeni na BREZPLAČNO VSESLOVENSKO STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE o sočutnem varstvu: https://www.druzinska-terapija.com/novo-socutno-varstvo-otrok-ii-vseslovensko-strokovno-izobrazevanje/  

Poglej tudi

Komentiraj