Prešeren za otroke

Prešeren je zagotovo moj najljubši pesnik že od ranega otroštva. Nisem prepričana, kaj je bilo tisto, kar me je tako zelo pritegnilo, ampak glede na to, da sem v drugem razredu že na pamet zrecitirala celega Povodnega moža in še vedno vem, kako je bilo ime njegovim staršem, me je nekaj očitno moralo :).

PREŠEREN NI ZA OTROKE! 

Kot sem že pisala v članku o kulturi (Kdaj je pravi čas za kulturo), se s takšnimi trditvami nikakor ne morem strinjati. Seveda ne bomo prebrali celotne zbrike Poezij in z otrokom interpretirali vsakega verza posebej! Lahko pa na igriv in zabaven način pri otroku vzbudimo ljubezen do našega največjega pesnika. Kdaj? Hmm, ne vem. Nine lani drug kot Desa Muck še ni zanimal (za to so zaslužni Mali junaki…), letos pa je že bolj naklonjena pogovoru o Prešernu. Stara je 3,5. Mogoče koga zanima prej, mogoče koga kasneje… Če berete tole, potem je morda čas, da poskusite z naslednjimi idejami ali pa boste kasneje vedeli, kje jih najdete 😉 :

  1. Pravljica o Francetu Prešernu

Za začetek povemo zgodbico o otroku, ki se je rodil v Vrbi na Gorenjskem. Njegova mamica Mina in očka Šimen sta ga poimenovala France. Imel je dve starejši sestri. Mami Mina ga je naučila brati, ko je bil še zelo majhen. Ko je bil star 8. let, je moral v šolo, kjer je bil zelo priden učenec. Zelo je rad bral in pisal in imel je same odlične ocene, zato je bil vpisan v zlato knjigo učencev. Francetov očka je želel, da bi France ostal doma in pomagal na kmetiji, mamica pa si je želela, da bi postal duhovnik, kot je bil to njen brat. France se je vseeno odločil, da bo še hodil v šolo in je to tudi storil. Da si je nabral dovolj denarja, je pomagal sošolcem, ki jim učenje ni šlo tako dobro od rok. Odšel je na Dunaj in se izšolal za odvetnika. Ko je prišel nazaj, se je spoprijateljil z Matijo Čopom in začel pisati poezijo. Ko je živel v Ljubljani, se je v cerkvi zaljubil v Primicovo Julijo, ki pa mu ljubezni ni vračala. Zanjo je napisal nekatere svojih najlepših pesmi. Napisal pa je tudi besedilo za slovensko himno, ki jo znamo zapeti čisto vsi slovenci in jo ponosno vrtimo ob športnih zmagah in raznih prireditvah. France Prešeren je naš največji pesnik.

2. PravljICE ZA OTROKE

”Saj še ne razumejo, kaj piše!” je največkrat pomislek preden se odločimo otroku prebrati nekaj kar nosi določeno stopnjo literarne umetnosti. Jaz sem Nini najprej povedala zgodbo o Urški in Povodnem možu. In to kar nekajkrat 🙂 preden sem ji jo prebrala. Seveda sva se vmes ustavljali in se pogovarjali, a je že veliko razumela. Enako lepo lahko povemo tudi zgodbico o Turjaški Rozamundi.

3. IZLET V VRBO

Če bo vreme lepo, vam predlagam, da se odpravite v Vrbo na Gorenjskem in obiščete Prešernovo rojstno hišo. Lep sprehod, nekaj dogajanja in ogled hiše je vse kar potrebujete za lep družinski izlet. Lahko boste tudi kaj domačega prigriznili in prisluhnili recitacijam Poezij.

4. KULTURNE PRIREDITVE ZA OTROKE

Lahko se odpravite tudi na izlet v Ljubljano in si ob lepem sprehodu po mestnih ulicah ogledate Prešernov kip in mesta o katerih je pisal. Pokažete lahko na okno proti kateremu gleda in poiščete Primicovo Julijo, otrokom poveste, da je Ljubljanica reka v katero je Povodni mož odpeljal Urško in se udeležite ene izmed mnogih otroških prireditev, ki bodo ta dan potekale v našem glavnem mestu: SEZNAM PRIREDITEV

V vsakem primeru, se imejte na Prešernov dan, koder hodi sonce, neskončno lepo!

Preberi še:

https://maminamaza.si/kdaj-je-pravi-cas-za-kulturo/

Poglej tudi

Komentiraj