KDAJ JE PRAVI ČAS ZA KULTURO?

”Pri letu in pol v muzej? Pri dveh na pravljično delavnico? Pri treh v opero?!? Kaj? Z njo si šla na knjižni sejem? Celo predstavo ti zdrži? Pa saj tako majhni še ne znajo plesati?…” 

Včasih, ko prebiram pogovore v raznih skupinah za mamice, me preseneti, kakšen velik odpor do kulture nosi večina v sebi. Kultura v teh pogovorih ni nekaj, kar bi nas razveseljevalo, bogatilo in sproščalo, ampak nekaj zateženega, zadrtega in dolgočasnega (naj se ubogi otroci vendarle igrajo!). To so nam vcepili v šoli, ko smo morali čisto pri miru sedeti med dolgo predstavo in vmes nismo smeli ploskati. Morali smo se lepo obleči in sploh se pretvarjati, da smo ekstra pomembni. Škoda! Kultura je namreč nekaj čudovitega!

V Operi pred začetkom baletne predstave Hrestač.

KAJ JE KULTURA? 

kultúra  -e ž (ȗ) 1. skupek dosežkov, vrednot človeške družbe kot rezultat človekovega delovanja, ustvarjanja” (SSKJ) 

Beseda kultura ima še nekaj drugih pomenov, v najširšem pomenu pa je to vse, kar ustvari človek in zraven uporabi svoje čudovite možgane, svojo domišljijo, svojo kreativnost. Lahko v praktične namene, lahko pa je namen izražanje čustev ali komunikacija, v vsakem primeru je njegovo ustvarjanje odraz nekega časa, nekih vrednot, neke družbe. Bolj konkretno, ko tukaj govorim o kulturi mislim na knjige, slike, filme, predstave, galerije, muzeje, arhitekturo,…skozi preteklost in danes.

KDAJ JE PRAVI ČAS, DA ZAČNEMO OTROKA KULTURNO IZOBRAŽEVATI IN ZAKAJ?

Odgovor lahko izstrelim brez pomisleka: TAKOJ! Pesmice lahko spremljajo otroka že od rojstva naprej, sledijo rime in pravljice, prve slikanice. Zakaj? Kulturno ozaveščeni otroci imajo bujnejšo domišljijo, bogatejši besedni zaklad, se znajo izraziti, so bolj kreativni od vrstnikov, so bolj samozavestni in spretnejši pri komunikaciji. Kultura bo torej pozitivno vplivala na celostni razvoj otroka, obenem pa bo njegovo življenje naredila bogatejše, polnejše.

Na ustvarjalno-glasbeni delavnici.

ZAKAJ JE KULTURA ZA MLADE STARŠE TAK TABU? 

Ko slišimo besedo kultura, si veliko ljudi predstavlja polikane srajce, čisto tišino in dolgčas. Nekaj popolnoma neprimernega za predšolske otroke oz. kar za otroke do desetega leta.

Ko greva z Nino v gledališče, greva ponavadi na matinejo (predstavo, ki se odvije dopoldan oz. zgodaj popoldan in je namenjena predvsem mlajšim obiskovalcem). Tam ponavadi srečava večje skupine otrok iz raznih šol ali vrtcev. Da bi jih učiteljice lahko krotile (logično in niti malo ne obsojam!), saj se na žalost kar nekaj teh otrok ”ne zna obnašati” na kulturni prireditvi, jim ne preostane drugega, kot da vzpostavijo neko splošno pravilo, da je treba biti med predstavo/ogledom… popolnoma tiho. To nam nekako ostane. In medtem, ko v tujini ob vrhuncih predstav ljudje vzklikajo in ploskajo, smo pri nas lepo ”vljudno” tiho. Šele na koncu namenimo primeren aplavz, vsake toliko kakšno stoječo ovacijo.

Niti slučajno ne krivim učiteljev! Dosti drugega jim ne preostane, ampak, ker je to mnogokrat naš prvi stik s kulturo, nam ostane v takem spominu. Šele, ko se kot mladi odrasli odpravimo proti severu ali zahodu, ugotovimo, da so muzeji lahko noro zabavni, predstave in opera pa celo katarzične, navdihujoče in razsvetljujoče.

Na Knjižnem sejmu.

ZAKAJ SE MORAMO TUDI KOT STARŠI POTRUDITI, DA OTROKU PREDSTAVIMO KULTURO? 

Kljub temu, da mnoge izobraževalne ustanove nudijo vrhunsko kulturno izobrazbo (pri Nini v vrtcu imajo toooolikooo kulturnega programa, da bi ji sama težko to nudila v taki količini), se moramo zavedati, da bo otrok veselje do kulture dobil predvsem doma. Ne bojmo se tega, da bi se otrok začel jokati in kričati in ne bi zdržal! Če je tako, še ni pripravljen in začnemo raje z branjem ali ustvarjanjem in se čez kakšen mesec začnemo pogovarjati o obisku gledališča in kako bo tam. Bolj kot bomo navdušeni mi, bolj bo navdušen otrok. Ampak ničesar ne silite. Nikamor se ne mudi! Začnite tam, kjer vam ustreza!

Poleg vseh naštetih prednosti, je kulturno izobraževanje pri nas zelo lahko dostopno. Vstopnica za v Lutkovno gledališče v Ljubljani stane 5€, matineja v operi 7€. Kvalitetno literaturo si lahko brezplačno izposodimo v knjižnjicah (brezposelni imajo brezplačno članarino, šolske knjižnjice so brezplačne…), ob kulturnih praznikih in na določene druge dni, mnogo galerij in muzejev, pa tudi otroških predstav in prireditev, odpre svoja vrata vsem, ki so željni obiska. Če vse to pustimo na stran, moramo upoštevati vsaj to, da ima vsak otrok pravico do spodbudnih kulturnih izkušenj, ki ga navdihujejo, spodbujajo njegovo domišljijo ter prispevajo k njegovemu celostnemu razvoju.

Prvi baletni nastop na velikem odru (3 leta)

KJE in KAKO? 

 1. Knjižnjice so ponavadi odličen vir informacij o kulturnih prireditvah in dogodkih v vaši okolici.
 2. CELOLETNI DRUŽINSKI PROGRAM V MUZEJU IN GALERIJAH MESTA LJUBLJANE za leto 2019, si lahko pogledate TUKAJ
 3. Otroške prireditve je spletni portal, kjer redno objavljajo prireditve po celi Sloveniji
 4. Napovednik za otroke napove vse večje in manjše prireditve in delavnice

Kako se boste lotili vsega skupaj, je popolnoma vaša stvar! Ampak lotite se tega! Veseli boste, ko boste opazili občutne spremembe v otrokovem obnašanju. Veseli boste tudi, ko boste ugotovili, da je kultura zabavna. Do takrat, ko boste ugotovili, da je kultura odličen način preživljanja kvalitetnega skupnega časa in da v njej neizmerno uživate čisto vsi, boste s kulturo že zasvojeni. Morda boste odkrili svoje skrite talente in že nekaj malega celo sami začeli ustvarjati. Morda pa bo to zgolj način zbliževanja. V vsakem primeru boste za odtenek bogatejši!

Spoznavanje azijske kuhinje.

Pri svojem pisanju sem se opirala na lastne izkušnje in na publikacijo Kulturno-umetnostna vzgoja, priročnik s primeri dobre prakse (kliknite za povezavo), ki je namenjen predvsem pedagoškim delavcem, za kar se smatram tudi sama, pa tudi staršem. Vse fotografije so iz osebnega arhiva, na njih je Nina, stara 3,5 let. (Nina ljubi knjige, v muzeju je bila prvič pri letu in pol in še dolgo govorila o Mumiji in krokodilu, od drugega leta hodi na plesne vaje v Plesno mesto, od tretjega na balet, na baletni predstavi Hrestač v ljubljanski Operi je ”zdržala” do konca predstave (to je sedaj postala najina tradicija in lani decembra sva predstavo obiskali tretjič), ko sva zapuščali knjižni sejem, je jokala, ker še ni hotela oditi. Njen prvi koncert je bil Maček Muri. Že skoraj dve leti smo redni obiskovalci raznoraznih ustvarjalnih delavnic, kulturnih prireditev za otroke in kina.)

PREBERITE TUDI:

https://maminamaza.si/pravljice-za-otroke-ali-carobni-napoj/

Poglej tudi

2 Comments

 1. Nn

  Vse lepo in prav. Ampak otrok mora biti dovolj star, da razume, da mora biti tiho in sedeti…ne pa, da se na raznih proslavah joka dojenček in s tem moti vse prisotne in nastopajoče (s svojim čebljanjem in oglašanjem ali celo glasnim jokom je najbrž srčkan le svojim staršem) . Menim, da je čas za vse…

  1. ANJA OMAN

   Draga Nn,

   to pomeni, da je dojenček na proslavi, ki ni primerna zanj. Če se obnaša tako, od nje zagotovo nič nima, tako da na ta komentar niti ne vem, kako naj odgovorim, ker sem vse že opisala v prispevku.

   Lp,
   Anja

Komentiraj