Preprosto normalna darila

Novoletna oz. božična darila so mnogim trn v peti. Drvenje po trgovinah, razmišljanje kaj bi bilo najbolje in seveda vedno tisti nepričakovani obiski oz. vabilo, na katerega si pozabil in zadnjih 15 minut noriš naokoli in na koncu kupiš nekaj samo zato, da je. Da o zavijanju tik pred zdajci sploh ne začnem: happy new year 2018 Sayings”Tukaj tudi zavijete? Odlično. Tukaj bom kupila VSA darila.”

Ne rečem, da se mi opisana situacija nikoli več ne pripeti, sem pa našla super način, da se ji izognem in v nakupovanju daril zares uživam:

ZA PRIJATELJE
Že takoj, ko se decembrsko vzdušje začne, naredim spisek ljudi, s katerimi se vsako leto obdarimo. Temu prištejem še 3 otroška in 5 odraslih nepričakovanih daril. Moj moto je: Nikoli ne moreš zgrešiti z dobro knjigo (ki obdarjencu seveda ustreza) ali dobro hrano (olivno olje, liker, vroča čokolada, čokoladna bonboniera, začimbe, posebne testenine, med…). 

Temu dodam še vsaj dva zavitka darilnega papirja, trak za zavijanje in kakšne lepe okraske. Darila zavijem kar takoj in komaj čakam dneve obdarovanj. Nič stresa, nič hitenja, nič presenečenj.

Letos sem papir in okraske kupila v Lidlu.

 

ZA DRUŽINO
Na božični večer smo vedno pri mojih starših. Ker smo včasih z darili zares pretiravali (vsak je vsakemu kupil darilo ali dve in vsak vsaj eno darilo tudi Nini, ki sploh ni mogla vsega sprocesirati in se je ponavadi zares razveselila samo tiste ene igrače, ki si jo je zaželela, vse ostalo pa je obležalo nekje na tleh), smo se lani odločili, da se gremo raje ”Secret Santa”. Tako vsak izžreba nekoga in samo zanj kupi darilo. Vrednost darila smo lani zastavili na 30€ in cel december smo tuhtali kdo ima koga, kaj bomo dobili in vse skupaj je bilo veliko bolj zabavno in čarobno, ko smo darilo končno odprli in ugotavljali kdo je naš Božiček. Nina dobi eno veliko darilo od vseh skupaj. Tisto, kar si zares želi in se potem s tem dejansko igra dolgo časa.

Pomembno vlogo pri izbiri darila igra poleg Ninine želje še naša presoja 🙂

 

NAMEN DARIL
Se mi zdi, da smo vsi skupaj skozi leta malo izgubili rdečo nit in je pomembna predvsem količina daril in veliko manj to koga obdarujemo in s čim. Pomembno je, da nekaj je, v približno enaki vrednosti, kot pričakujemo v zameno. Pa ne, da ne bi želeli, preprosto preveč je vsega in tako zelo premalo časa. (Super bi bilo, če bi odrasli delali tako kot otroci. Lepo bi napisali pismo in s tem olajšali delo vsem okoli nas :))

Si predstavljate, da bi obdarovanje potekalo takole: Pomisliš na osebo, zapreš oči in pred tabo se prikaže eno in edino idealno darilo, ki ga bo ta oseba neskončno vesela? Morda pa to dejansko deluje. Ste v zadnjih letih kaj takega sploh poskusili?

In si predstavljate, da to darilo ni nujno nekaj, kar je trenutno in, ampak nekaj kar tej osebi dejansko nekaj pomeni oz. ima tako darilo vsaj rad/a? In da to darilo ni zavito v popoln praznični papir z idealnimi robovi?

Preprosto normalna darila so darila, ki ne upoštevajo vseh smernic in pravil in morda niso najbolj Insta-fotogenična, so pa izbrana z razmislekom, z nič stresa in vsebujejo predvsem veliko naše ljubezni. Ta se čuti že iz papirja in v trenutku obdarovanja. In tega ne prekosi nič na svetu.

Objava je nastala na pobudo projekta #PreprostoNormalniPrazniki, h kateremu spodbuja Lidl Slovenija.

 

 

 

 

Poglej tudi

Komentiraj