PRAZNIČNA VEČERJA PO NAŠE

Za praznike se pri nas doma držimo nekaterih preverjenih, za našo družino tradicionalnih jedi, nekatere pa vsako leto preizkusimo na novo.

PREDJED

Za predjed si vedno pripravimo narezek in solate. V narezku se ponavadi znajdejo pršut, različni siri, olive, kisli prigrizki, kaj morskega, kruh in različne solate. Letos zagotovo ne bodo manjkali niti vloženi šparglji in sirčki z okusi, saj smo na oboje čisto nori že cel december.

Deluxe zorjeni sir z brusnicami, Deluxe zorjeni sir s čebulo, Deluxe dimljen losos na svežem kruhu s Philadelphio, Deluxe pršut navit na grisinije in vloženi šparglji Deluxe.

SOLATE

Ob narezku radi jemo tudi solate. Že odkar pomnim vsako leto naredimo našo ”rdečo solato”, ki jo naredimo po receptu mamičine babice. Ta nadomesti francosko solato, ki je ne delamo, saj nam je tale različica veliiiiko boljša. Meni letos zelo paše tudi ajda, zato sem že nekajkrat naredila tudi ajdovo solato z bučnim oljem, ki malo popestri meni.

Na levi ajdova in na desni rdeča solata.

RDEČA SOLATA
Enako količino kuhane rdeče pese, kuhanega krompirja, kislih jabolk in kuhanih jajčnih beljakov narežemo na kocke in zmešamo. Iz jajčnih rumenjakov, soli, olja, kisa in gorčice naredimo majonezno polivko skatero solato prelijemo. Zmešamo in uživamo. Mmmmmm!

AJDOVA SOLATA
Skuhano ajdovo kašo zmešamo z na majhno narezano papriko različnih barv, kumaro in mozzarelo ali feto. Polijemo z bučnim oljem in kisom po izbiri ter solimo. Zmešamo. Super tudi kot samostojna večerja!

GLAVNA JED

Glavna jed je tista, ki jo redno menjamo. Radi preizkušamo nove jedi, od morskega psa do divjačinskega golaža. Letos pa bo to jagnjetina. Ker meso ni ravno tradicionalno in ga ne pripravljamo velikokrat, bomo letos pripravili že preverjeno Deluxe marinirano pečenko. Zraven bomo jedli pire iz krompirja in koromača ter kuhan ohrovt (ta se vedno nekako prikrade na naš praznični meni :)). Priprava je enostavna, saj jagnjetino samo položiš v pečico, zraven pripraviš pire iz krompirja s koromačem in skuhaš brstični ohrovt.

Zamrznjena marinirana Deluxe jagnjetina je enostavna za pripravo (položiš v pečico in pečeš), pire s koromačem in kuhan brstični ohrovt.

 

SLADICA

Razen orehove potice, ki jo naredi moja babica, se tudi pri zadnjem hodu ne držimo nekih ustaljenih navad. Jedli smo že vse od sladoledne torte do preprostih piškotov. Piškote bomo pekli tudi letos in to bodo najenostavnejši super hitri piškoti, ki jih pripravimo v dvajsetih minutah in še hitrejši strah in trepet vsakega kuharja: čokoladni suffle.

SUPERHITRI ENOSTAVNI PIŠKOTI
125g moke
100g sladkorja
1 jajce
100g masla
pecilni prašek
ščep soli

Vse sestavine zmešaš, dodaš sestavino po izbiri (drobce čokolade, oreščke, suho sadje, pomarančno lupinico ali pa nič). Vse skupaj zvaljaš v klobaso premera približno 4 cm, ki jo narežeš na 1 cm debele rezine. Te v pečici pečeš 10 minut na 180 stopinjah. In to je to 🙂

ČOKOLADNI SUFFLE Z BELO ČOKOLADO
Tole je božansko! A ne vem, če vam bo uspelo v prvem poizkusu, zato jih kupite na zalogo, da boste pripravo zagotovo usvojili do božičnega večera 😉 Tele Deluxe suffleje dobite v Lidlovi zamrzovalni skrinji. Odpakirate jih, postavite v predhodno pogreto pečico na 180 stopinj za 8-12 minut iiiiin uživate. Lahko se še malo poigrate s sladkorjem ali čokolado, ampak ne preveč, da bodo še lepo topli. Dober tek!

Mi vam vsi želimo čudovito praznično pojedino in da vam Božiček po njej prinese čisto kuhinjo 😉

Objava je nastala v sodelovanju z Lidlom Slovenija. Njihovi Deluxe izdelki so nas prepričali, saj popolnoma pašejo v koncept projekta #preprostonormalniprazniki. Brez obilice dela, brez komplikacij, ugodno in preprosto okusno.

Poglej tudi

Komentiraj