OTROŠKA MODA: MAJICE, KI SPREMINJAJO SVET

Majice z napisi so v modi prisotne že nekaj časa, v zadnjih mesecih pa so zavzele tudi otroško modo. Mamice po vsem svetu so jih vzljubile, ker so enostavne in praktične, napisi pa zabavni in izražajo smisel za humor, modo, družbo… Kroji so povsem klasični, designerji pa tekmujejo v tem kdo se bo izmislil boljšega, močnejšega stavka, ki bo kraljeval na sredini majice in jo naredil posebno.

Moda je vedno odražala družbo, tokrat pa to dela najbolj odkrito do sedaj. Kaj na majici piše je torej bistvenega pomena. Bolj kot barva ali kroj, je pomembno sporočilo, ki ga majica izraža. Koliko pa ima neka otroška majica z napisom lahko vpliva na svojo okolico? Precej veliko!

V ZDA je trgovina Target na prodajne police uvrstila majico, ki je v nekaj dneh sprožila val burnih debat o primernosti OTROŠKE! majice za deklice. Prišlo je celo do tega, da so majico umaknili iz polic. To pomeni tisoče majice iz celotne verige. Pri ljudeh je namreč vzbudila močna čustva. Na neprimernost so opozorili pristojne in zmagali. Šlo je za navaden kroj majice s kratkimi rokavi. Neprimeren je bil napis. Tako zelo neprimeren, da so ga morali umakniti:

target-batgirl-tee-lead-800x449

Na majici je pisalo, da mora ”Batgirl” najprej oprati uniformo, potem umiti avto in šele nato se lahko loti reševanja sveta. Ženske v ZDA so to videle kot izjemno ponižujoče do deklic (očitno poznajo pravega Batmana in vejo, da njemu avto in uniformo pere nekdo drug). Šalo na stran, na videz popolnoma nedolžna majica, je pri mnogih vzbudila močna čustva in svetovno znana in zelo močna znamka Target je upoštevala njihova čustva in majico odmaknila. Zadeva je torej lahko precej resna.

Če boste izbirali moderno majico z napisom, morate torej natančno vedeti kaj na njej piše, da ne boste koga užalili. Tudi majice z izjavami o vegetarijanstvu, orožju, verskih in političnih  prepričanjih niso primerne za otroke. Te si oblečite vi, otrokom pa prizanesite. Modi raje sledite z zabavnimi napisi, ki bodo nasmejale in spravile v dobro voljo. Najbolj do izraza pridejo črne ali bele majice, ki nosijo velik napis. Za nekaj takšnih, primernih za v vrtec ali šolo, sem prosila mamico Evo iz Evitas shop, ki je za vas pripravila tale izbor. Katero bi imeli? Zapišite v komentar na FB!

d100105300-02 d100127300-01 d100149300-2d100139300-100
d100153300-2

Poglej tudi

Komentiraj