OČETOVSKI DAN

Vsi vemo, kdaj je materinski dan. In prav je tako! 🙂 Vsaka mamica si definitivno zasluži vsaj en dan, ko se ji bližnji zahvalijo za ves njen trud in ljubezen in ji podarijo kakšno malenkost. Ampak… kaj pa očiji? Kdaj naj bo očetovski dan?

Slovenci radi rečemo, da je dan mučenikov (10. marec) kot praznik vseh moških posledično tudi dan očetov. Hmmm… zgodba o hrabrosti 40 rimskih junakov, ki so pravzaprav razlog za ta (krščanski) praznik, res priča o moškem pogumu in moči in sigurno je prav, da te (in ostale) moške vrline praznujemo in na ta dan moškim v svojem življenju nekaj malega podarimo. Vendar pa ta praznik pravzaprav nima nobene veze z očetovstvom – razen te, da sta hrabrost in moč nujno potrebni vrlini pri vsakem očiju in da so vsi očiji, pač, moški. 🙂

Tradicionalno darilo za dan mučenikov so suhe slive napičene na veje s trnjem in klobasa. Jah, klobase bi bili najbrž res veseli vsi očiji. Pa vendarle, si ne bi tudi očiji zaslužili podobna darilca, ki jih dobijo mamice za svoj praznik?

Ljubke otroške risbice, malce speštan šopek marjetic iz bližnjega travnika, z voščenkami narisano voščilnico,… Verjetno bi se tudi najbolj hrabro in močno moško srce omehčalo ob malih pozornostih, ki bi jih otroci iz same ljubezni pripravili s posebnim namenom – za dan očijev.

Kdaj je dan očetov?

Različne države ta dan praznujejo na različne datume (tiste, ki ta dan seveda sploh praznujejo). Daleč največ pa jih očetovski dan praznuje na tretjo nedeljo v juniju in ta dan se počasi uveljavlja kot neformalni mednarodni očetovski dan tudi v državah, ki ga sicer tradicionalno ne praznujejo.

Lahko bi se zmrdovali in si rekli ah, še ena bedarija, ki najbrž izvira iz Amerike in obstaja samo zaradi kapitalističnih razlogov in verjetno ne bi bili daleč od resnice… prvotni namen mnogih praznikov se je v modernih časih nekoliko izrodil in je poudarek le še na darilih in zapravljanju. Ampak očetje si pa vseeno zaslužijo svoj praznik.

Seveda je najboljše nekomu izkazovati ljubezen vsak dan, ampak praznik je pa le praznik! In tudi zapravljati vam ni treba, saj so na take praznike veliko bolj dobrodošle male pozornosti, narejene s srcem in ljubeznijo kot neka velika in draga darila. Zakaj ne bi torej namenili posebnega dneva še za naše nepogrešljive in nadvse cenjene očke? Pa ni važno kdaj.

Simpatična pozornost je lahko tudi risbica in takle ˝vprašalnik˝. Otroci bodo sigurno imeli veliko za povedati o svojih očkih. 🙂 Izberite eno izmed spodnjih štirih verzij, natisnite in izpolnite skupaj z otrokom ali pustite, da otrok izpolni sam, če je že dovolj velik. V okvirček naj otrok nariše svojega očka, ali pa tja zalepite kakšno slikico očka s svojo mazico.

Lepo pocrjkljajte svoje očije!

 

Foto: Mateja Tamše


Veeeeliiiikoooooo idej za darila za očije pa najdete tudi na pinterestu604091_324967861009004_7781828302173423568_n

Poglej tudi

2 Comments

  1. Bor Pintarič

    Jz nevem kdaj je? In kaj mu naj dam za darilo?
    Hvala za odgovor! 🙂

    1. Katarina O. Žnidaršič

      ˝Različne države ta dan praznujejo na različne datume (tiste, ki ta dan seveda sploh praznujejo). Daleč največ pa jih očetovski dan praznuje na tretjo nedeljo v juniju in ta dan se počasi uveljavlja kot neformalni mednarodni očetovski dan tudi v državah, ki ga sicer tradicionalno ne praznujejo.˝Kmalu bo. 🙂 Hmmm, glede darila pa odvisno, kaj mu je všeč, kaj rad počne? Pravijo, da je najlepše darilo kakšno novo doživetje ali skupaj preživet čas, zato morda kakšen izlet ali pa skupna aktivnost? Karkoli že bo, verjamem, da bo oči vesel. 🙂

Komentiraj