NINA IN IAN (Kako smo izbrali ime za fantka in ime za punčko)

Izbira imena je ena najpomembnejših odločitev za mlada starša. Ideje za ime za fantka ali ime za punčko iščemo povsod. Na internetu, po knjigah, po forumih, po seznamu otrok v vrtcu :)… Seveda imamo nekaj preferenc in nekaj tistih, ki jih nikoli ne bi izbrali, ampak vmes je izbira ogromna. Tukaj so še tiste asociacije, ki jih dobimo, ko slišimo neko ime, kar je v mojem primeru skoraj vedno, saj sem kot učiteljica, vzgojiteljica in plesalka spoznala res ogromno število ljudi. In zanimivih imen.

NINA

Zelo kmalu po tem, ko sem izvedela, da nosim punčko, sva z Urošem začela izbirati imena. Nekaj slovenskega, kratkega. Na srečo imava podoben okus in v ožji izbor so prišla 4 imena, ki so se obdržala vse do zadnjega meseca nosečnosti: Nika, Maša, Zala in Nina. Nika nama je z Urošem obema že od nekdaj zelo všeč, pa tudi same fajn punce Nike poznam 🙂 Enako je bilo z Mašo in Zalo. Lepo zvenita, sta kratki in nobene negativne asociacije nimam nanju. Nina pa je bila moja babica, ki je preminila, ko sem bila še zelo majhna, a se z njo že od nekdaj počutim povezano na poseben način. Šele zadnji mesec sem dve imeni izločila in v porodno sobo odšla z mislijo o Zali ali Nini. Ko sem rodila in so mi prvič pokazali  mojo dojenčico, s temnimi laski, sem takoj vedela, da ona ni Zala. Ona je zagotovo Nina. Tako je Nina dobila ime po moji babici in mislim, da ji čudovito pristoja.

IAN 

Ime za fantka mi je že od začetka povzročalo več preglavic in je na koncu prišlo tik pred zdajci. Če bi bila v drugo spet punčka, bi jo z Urošem poimenovala Lija (po Uroševi babici), tako pa sva znašla pred težko nalogo. Nekaj, da paše k priimku, da je kratko, da paše k Nini, da ni preveč nenavadno, pa tudi ne najbolj pogosto. Ker sem prebrala, da velikokrat starejši otroci izberejo dobro ime, sem za mnenje povprašala še Nino, ki je odgovorila: ”Paradižnik!”… Na koncu so v ožji izbor prišla imena Žan, Nik, Enej in Lan. Sem rekla, da bom spet videla kar v porodni sobi. Potem pa sva teden pred rokom poroda z Urošem gledala film, v katerem je bilo glavnemu junaku ime Ian. Hmm… kratko, ne preveč pogosto, za moje pojme niti malo nenavadno (čeprav nekateri prvič slišijo to izredno pogosto angleško ime, ki nikakor ni moja moderna iznajdba, hvala lepa :)), pa še iz istih črk kot Nina. Takrat sem se odločila, da bo Ian in si nisem več premislila. Se mi zdi, da mu nobeno drugo ime ne bi tako pristojalo.

Tako imamo doma Nino in Iana. Nina in Ian. Imeni, ki ju nosita moja zlata sončka. In ne samo, da se v njunih imenih skrivajo iste črke! Tudi v rojstnih datumih imata iste številke 🙂

Kako pa je ime tvojim otrokom in kako ste ime izbrali vi?

 

Poglej tudi

2 Comments

  1. Petra

    Tudi naš je Ian. Živimo v UK in sem se nekajkrat srečala z njim, v zadnjem času pa ni tako pogosto. V Sloveniji pa tudi ne. Vedela sem, da mora bit Ian in nisem imela dodatnega izbora, pa tudi mož ni imel besede šele po rojstvu, ko so me spraševali po pomenu imena, sem ugotovila da pomeni – ‘Bog je milostljiv oz. od Boga poslan. Tako da je bilo popolnoma pravo, ker sva bila že skoraj obupana, ker se nama ni posrečilo. Naš mali veliki fant je star 4 mesece.

  2. Katarina Oman

    Paradižnik ahahahaha

Komentiraj