Nosečnost z dvojčki – Kaj pričakovati?

Trenutno sem v 28. tednu nosečnosti z dvojajčnimi dvojčki. Ker je na spletu in v literaturi precej več napisanega o enoplodni nosečnosti (ker je ta seveda precej pogostejša), si z ostalimi nosečnicami, ki pričakujejo dvojčke, želim deliti nekaj svojih dosedanjih izkušenj. Zapis pa je namenjen tudi vsem, ki imate v družini, ali ste si drugače blizu z nosečnico, ki pričakuje dvojčke. Da jo boste lažje razumeli. 🙂

Pisala bom o vseh lepih in tudi resnejših vidikih večplodne nosečnosti. Seveda pa je prav vsaka nosečnost drugačna in tudi ta zapis je zgolj odraz mojih osebnih izkušenj in raziskav. Zato naj služi kot en dodaten košček informacij za vse nosečnice, ki ste se znašle v podobnem, še neznanem položaju pričakovanja dvojčkov. 🙂 In kot sporočilo, da nisi sama na tej poti, čeprav bo morda tvoja izkušnja popolnoma drugačna od moje.

Mešani občutki

Prvega otroka si ponavadi predstavljamo v ednini. 🙂 Očka, mamica in majhna štručka sreče. Ko na pregledu zveš, da bosta v resnici štručki DVE, te lahko preplavijo mešani občutki sreče, zmedenosti, včasih pa celo razočaranja. S partnerjem sva novico sprejela precej brez težav in se ideje o dvojčkih hitro (pa čeprav malce prestrašeno) veselila, za nekatere nosečnice in njihove partnerje pa je lahko ta novica ogromno presenečenje, ki ni nujno takoj dobrodošlo. Morda vaju skrbi, kako bosta zmogla skrbeti za dva dojenčka hkrati. Še posebej, če imata doma že večje otroke. Vse skupaj oteži še pričakovanje okolice, ko vsi pričakujejo dvojno nosečniško blaženost, hkrati pa pogosto postrežejo tudi s stavki v stilu ”Uh, prav nič ti ne zavidam, to pa bo težko, meni je bilo že z enim.” Ne sramujta se takih občutkov, hkrati pa se jim tudi ne prepustita preveč. Dvojčki so v resnici blagoslov in verjamem (oz. sem se prepričala v to hehe), da so podarjeni tistim, ki v sebi nosijo še malce več potrpežljivosti, ljubezni in moči.

Več pregledov

Ker se vsako večplodno nosečnost avtomatično smatra za bolj rizično od enoplodne, boš verjetno imela tudi več pregledov. Moji dosedanji pregledi so se zvrstili tako:

8. teden – prvi pregled (UZ)
13. teden – nuhalna svetlina
17. teden – pregled pri ginekologinji (UZ)
20. teden – pregled pri ginekologinji (UZ) + laboratorij
21. teden – morfologija
22. teden – pregled v porodnišnici Ljubljana (UZ, ambulanta za ogroženo nosečnost)
25. teden – pregled pri ginekologinji (UZ) + laboratorij
25. teden – pregled v porodnišnici Ljubljana (UZ, ambulanta za ogroženo nosečnost)
26. teden – pregled za glukozo oz. nosečniško sladkorno
30. teden – pregled v porodnišnici Ljubljana (UZ)
31. teden – pregled pri ginekologinji (UZ) + laboratorij
34. teden – pregled pri ginekologinji (UZ)
34. teden – pregled v porodnišnici Ljubljana (UZ)
35. teden – porod (35/0)

Število pregledov je seveda odvisno od posamezne nosečnosti, vseeno pa velja, da jih je pri večplodni nosečnosti več. Spadam med tiste ljudi, ki se obiska pri zdravniku izogibajo za vsako ceno in pred vsakim pregledom mi srce razbija, pritisk pa dvigne v višave, vseeno pa sem za vsak pregled tudi zelo zelo hvaležna. Prav na vsakem pregledu imam občutek, da je zame in za dvojčka dobro poskrbljeno, da je moji ginekologinji in tistim v ljubljanski porodnišnici resnično mar. Neizmerno sem hvaležna za njihov strokoven, spoštljiv in skrben pristop in se veselim vsakega datuma, ko dvojčka spet lahko vidim na zaslonu in zaslišim njun srčni utrip. Zato se ne prestraši večjega števila pregledov – njihov namen je, da bo za tvojo nosečnost, zate in za tvoji pikici dobro poskrbljeno.

Okrepljeni simptomi

Ker pod srcem nosiš dve bitji, kar predstavlja večji napor za telo, bo tvoja nosečnost morda nekoliko zahtevnejša od večine enoplodnih nosečnosti. Morda boš bolj utrujena, imela večje težave z nosečniško slabostjo in občutila močnejšo hormonsko neuravnovešenost. Ni pa nujno. Tvoja nosečnost bo morda potekala brez težav.

To je moja prva nosečnost in je ne morem z ničimer primerjati. Veliko število mamic, ki so doživele tako enoplodno kot večplodno nosečnost, pa priča predvsem o precej večji utrujenosti in neudobju pri večplodni nosečnosti. Kar ni nič nenavadnega, saj tvoje telo podpira dve bitji namesto enega in za to potrebuje več energije in več prostora. Nauči se poslušati svoje telo in POČIVAJ, če si utrujena. Počitek je nujen v vsaki nosečnosti, pri večplodni pa še malo bolj. Ne pričakuj, da te bodo bližnji vedno razumeli, kako ti je. Ne bodo. Zato bodi svoja največja zagovornica in poskrbi zase zavoljo dvojčkov. Občutek neizmerne utrujenosti in šibkosti te lahko preseneti, pa mu vseeno sledi in počivaj.

Mene je izredna utrujenost presenetila že v prvem tromesečju, v kombinaciji s slabostjo. V drugem tromesečju se je to umirilo in so me pestile predvsem čustvene težave (otožnost, občutek tesnobe), ki so bile verjetno posledica hormonske neuravnovešenosti. Zdaj, v tretjem tromesečju, pa se čustveno počutim odlično, čutim pa velik fizičen napor zaradi večjega trebuha. Dvojčka nosim enega pod drugim, zato čutim zgoraj velik pritisk na dihalne organe in želodec, spodaj pa na mehur. Včasih imam tudi močne bolečine v medenični kosti in zelo težko hodim ali vstanem. Zato zdaj po svetu hodim oz. racam bolj počasi, vendar z nasmehom na obrazu. 🙂

Enoplodna in večplodna nosečnost v 28. tednu

Občutek osamljenosti

Včasih se boš morda počutila, kot da si edina na svetu, ki pričakuje dvojčka.  To seveda ni res, in število dvojčkov se je v zadnjih letih v resnici povečalo, vseeno pa je večina nosečniških knjig, revij, forumov, spletnih skupin, aplikacij namenjena nosečnicam, ki pričakujejo enega otroka. Ker je teh pač neprimerljivo več. Precej verjetno je tudi, da okoli sebe ne boš imela prijateljice, mame, sestre ali celo znanke, ki bi večplodno nosečnost doživela tudi sama in boš morda včasih imela občutek, da te nihče zares ne razume. Spomnim se, da sem tik zatem, ko sem izvedela, da pričakujem dvojčke, gledala vlog neke Američanke, ki je ravnokar rodila dvojčke, pred tem pa imela že tri enoplodne nosečnosti. Govorila je o tem, kako se je v nosečnosti z dvojčki počutila zelo osamljeno, ker je bila celotna izkušnja precej drugačna od njenih prejšnjih nosečnosti in se o tem ni mogla z nikomer zares pogovarjati. Takrat tega še nisem povsem razumela, zdaj pa, čeprav je to moja prva nosečnost. To občutim, ko berem knjige o nosečnosti in porodu, pa je dvojčkom namenjen le majhen odstavek (ali pa še to ne), ali ko se pogovarjam s prijateljicami in pri nasvetih pogosto pozabijo, da nekateri zame pač ne bodo prišli v poštev, ker bom imela dva dojenčka naenkrat, ali pa pozabijo, da obstajajo razlike že v nosečnosti sami. Ali pa ob spoznanju, da imajo slovenske trgovine z otroško opremo zelo skopo ponudbo posebne opreme za dvojčke, in nama je iskanje vozička povzročalo precej preglavic.

Tega odstavka o osamljenosti nisem vključila za to, da bi komurkoli kaj očitala ali iskala pomilovanje, ker so to vse v resnici sladke skrbi. Vključila sem ga za to, ker sem opazila, da se kar nekaj nosečnic z dvojčki počuti podobno in je občutek osamljenosti v nosečnosti lahko precej težak, ko se že tako ali tako počutiš, kot da se dnevno vrtiš na čustvenem vrtiljaku.

Meni pri premagovanju občutka osamljenosti zelo pomagajo skupine in strani za nosečnice in mamice z dvojčki, npr.:

– Facebook skupina Dvojčki 2019 / 2020
– Facebook stran Moja dvojčka – Od staršev za starše
– Aplikacija What To Expect ima tudi skupine / forume namenjene mamicam in nosečnicam z dvojčki
– Blog Dvojcki.si

Najbolj pa me je razveselil koledar Nosečnost od tedna do tedna, ki ima za vsak teden tudi razdelek za dvojčke. Hvala, sestrica, za to darilo. 🙂

Večje možnosti za carski rez

Nosečnice z dvojčki imajo precej večje možnosti za porod s carskim rezom. Jaz sem se s tem sprijaznila že na začetku nosečnosti in sem pripravljena na vse. Želim si, da bom lahko rodila vaginalno, ker je to načeloma boljše zame in za dvojčka, vendar pa se s tem ne obremenjujem vnaprej. Odločila sem se, da bom popolnoma zaupala strokovnemu osebju v porodnišnici, ker statistika kaže, da je v Sloveniji za dvojčke in novorojenčke nasploh zelo dobro poskrbljeno.

Ob prebiranju in poslušanju različnih porodnih zgodb mamic z dvojčki in vseh ostalih mamic sem spoznala, da je prav vsaka izkušnja nekaj unikatnega in posebnega in zato o porodu ne razmišljam preveč. Nekatere ženske so imele čudovite izkušnje s porodom s carskim rezom, nekatere ne, nekatere so imele čudovite izkušnje z vaginalnim porodom, nekatere ne, zato imam občutek, da so vse vnaprejšnje skrbi glede poroda odveč. Ker resnično ne vem, kaj pričakovati. Zaupam svojemu telesu, svoji moči in strokovnjakom v porodnišnici. Naj se zgodi karkoli, carski rez ali ne, le da bosta moja otročička zdrava.

Dvojna sreča

Koncept sreče – enojne, dvojne ali večkratne – je nasplošno nekaj abstraktnega in neoprijemljivega. Seveda je nemogoče trditi, da so mamice dvojčkov kaj srečnejše od tistih z enim otrokom. Sreča in ljubezen ob rojstvu otroka sta neizmerna v vsakem primeru. Ko rečem dvojna sreča pri nosečnosti z dvojčki v resnici govorim o povsem konkretnih stvareh – o dvojnih brcih, dveh posteljicah, dvojnemu vozičku, dvojni količini ljubkih oblekic za novorojenčke, razmišljanju o dveh imenih, dveh življenjih, dveh dojenčkih. Vse to zame pomeni dvojno srečo. 🙂 Tako srečna sem, ko hkrati občutim brce v zgornjem in spodnjem delu trebuha. In ko se zavem, da bom imela dva čudovita, dišeča dojenčka hkrati, in ju lahko pestovala hkrati, vsakega v eni roki. Zdi se mi, da je bilo moje telo ustvarjeno prav za to – da je za to malce večje in močnejše. In da so me vse  dosedanje izkušnje z otroki pripravile na ta trenutek; mi podarile dovolj potrpežljivosti, ljubezni, moči, nežnosti in znanja za skrb za dvojčka.

Vsem nosečnicam, tistim z dvojčki ali ne, želim, da boste med nosečnostjo ponosne na svoje telo, ga cenile in našle srečo v pričakovanju novega življenja.

 

 

Poglej tudi

Komentiraj