Nazaj v šolo in vrtec?!

Po dveh mescih karantene, dveh mesecih organizacije in interpretacije navodil za delo z otroki od doma, po dveh mesecih popolnoma nepredvidene situacije, ki je marsikoga pahnila v stisko, se naši najmlajši otroci vračajo nazaj v vrtce in šole.

V medijih govorijo o pravilih, navodilih, organizaciji dela in prostorov, kar se vse sliši strašno hladno in strašno neizvedljivo. Govori se o maskah, razkuževanju rok, načinu komunikacije.

Nič o ljubezni, nič o smehu, nič o plesu in petju. Nič o učenju, ki bi moralo biti zabavno in zadostiti naravni zvedavosti naših otrok.

Na družbenih omrežjih se krešejo mnenja mamic. Nekatere komaj čakajo in jih sploh ne zanima, kako bo vse skupaj potekalo, druge skrbi, da bo pedagoški proces tako zelo moten, da bo na njihove otroke vplival slabo. Tretje nimajo dosti izbire.

Nič o solidarnosti, nič o socialnih vidikih, nič o vplivu okolja, nič o občutkih otrok.

Naši otroci nas v tem trenutku potrebujejo. Potrebujejo nas tudi naši učitelji in vzgojitelji! Spet moramo biti močni in iz svojih globin ljubezni do otrok potegniti energijo in zavest, da vsi želimo samo najboljše za naše otroke.

Bolj kot kdajkoli prej, bomo morali pod nezavidljivimi pogoji ustvariti okolje, ki bo našim otrokom omogočalo občutek varnosti, veselja in otroštva. Bolj kot kdajkoli prej moramo sodelovati, vsi skupaj, da bo našim otrokom lepo in se bodo normalno razvijali naprej.

Namesto, da energijo porabljamo za prebiranje novic, za deljenje svojih skrbi in za strah pred navodili, se sprehodimo v svojo notranjost, v svoje srce in pomislimo, kako lahko našim otrokom pomagamo, da se bodo imeli čimlepše.

Premislimo, kako lahko sodelujemo s pedagoškimi delavci, da jim dela še dodatno ne otežujemo. Saj veste, kako daleč seže lepa beseda, prijazen nasmeh.

Mi smo tisti, ki najbolj vplivamo na atmosfero okoli sebe. Mi smo tisti, ki najbolj vplivamo na svoje otroke in njihovo počutje. Mi smo tisti, ki najbolj vplivamo na ljudi s katerimi imamo stik.

Mi smo tisti, ne država in ne pravila, ki bomo ustvarili atmosfero v svojem lokalnem okolju. In naša energija je zelo močna. Če jo razširimo še na otroke in vzgojiteljice in ostale starše, bo občutek normalnosti večji.

Ukrepi so se sprostili, strokovnjaki so rekli, da je varno, da se otroci vrnejo nazaj. Mi pa smo tisti, ki bomo poskrbeli, da vrnitev ne bo polna skrbi, strahu in nejevolje.

Lahko je tudi lepo. Lahko je tudi veliko smeha, lahko je veliko veselja in lahko je veliko otroške razigranosti. Odločamo mi sami.

Naj bo povratek v vrtce in šole lep.

Rada vas imam. Vse. Mamo to.

Poglej tudi

Komentiraj