NAKUP AVTOSEDEŽA: UDOBJE PRED VARNOSTJO! 

Ko postaneš starš, ni dovolj, da se ti na glavo obrne življenjski ritem, kar naenkrat moraš postati še odgovoren. Tako zares. Sprejemati odločitve, ki vplivajo ne več samo na tvoje ampak tudi na življenje tistega, ki ga imaš najraje na celem svetu in si zanj želiš samo najboljše. In jih sprejemaš. Lažje in manj pomembne in večje, tiste življenjskega pomena. 

Začne se že takoj: izbira imena, kompletek za iz porodnišnice, način uvajanja goste hrane, voziček, metoda vzgoje, prvi čeveljčki, vrtec… In čeprav na prvo žogo izgleda, da je odločitev o avtosedežu samo ena izmed mnogih, temu ni tako. 

V Sloveniji se glede na poročilo policije iz leta 2012 (novejših podatkov nisem našla) na leto zgodi okoli 1100 prometnih nesreč v katerih so udeleženi tudi otroci oz. mladostniki. To je 3-4 na dan. Veliko vlogo pri izzidu igra otroški avtosedež. Vzvratni avtosedež dokazano z mnogimi testiranji pomeni kar 67% višjo varnost, ampak ko izbiramo avtosedež, nam to nekako sploh ni tako zelo pomembno. Zadovoljimo se z dovolj varnim naprej obrnjenim sedežem, ker otrok bo jokal, težil, ne bo imel prostora… (Še več o varnosti in zakaj res ne pretiravam, tukajle: https://www.besafeavtosedezi.si/avtosedezi-v-nasprotni-smeri-so-5x-varnejsi/)

Vem. Res vem. Vožnja s kričečim otrokom je nevarna vožnja sama po sebi. Ker ne moreš, da se ti ne bi zmešalo. In vem, da obstajajo taki primeri. Ampak obstajajo tudi otroci, ki kričijo tudi v trgovini, drugi v vozičku, tretji ko jih želiš varno popeljat čez cesto in četrti, ko jim ne pustiš se igrati z ostrim nožem. Pa jim to vseeno pustimo? Ne, a ne? Starši odločamo. 

Velika večina si še vedno izbere udobje pred varnostjo, Nekakšen super kompromis se nam zdi stolček, ki se obrača v obe smeri. In v bistvu ga kar hitro obrnemo naprej in se nam fino zdi, ker se vidimo, ker se lahko pogovarjamo, ker je bolj udobno za vse. In otrok sploh nikoli več ne kriči. Ha 🙂 

Jaz sem se odločila, da bom vztrajala. Do četrtega leta. Ne bom popustila. Ian bo obrnjen nazaj, nogice bo imel lepo po turško, ker je to itak eden od bolj zdravih položajev ali pa mu bodo nogice pri strani bingljale dol oz. Jih bo stegnil na nasprotni sedež. Vsake toliko se vam bom javila, kako nam gre in sporočila, če je res tako neznosno, da prekosi varnost. 

In upam, da na koncu dokažem, da se da. Če uspe meni, bo tudi vam! Varnost pred udobjem! Kdo je z mano? 

P.S. Po vseh preverjanjih in povpraševanjih sem izbrala tale avtosedež: https://www.besafeavtosedezi.si/proizvod/izi-plus/

 

Poglej tudi

2 Comments

  1. Sanja

    Seveda se da
    Ampak nekaterim je bolj pomembno imeti vozicek za xy€, kot pa varen avtosedez, ki ga itak nihce ne vidi, ker je v avtu in ce smo mi pred 30 leti preziveli nepripeti na zadnjih sedezih bodo tudi nasi otroci v avtosedezu, ki smo ga kupili na tocke v sparu, za v najnovejsega bmwja. (Sarcasm)

    1. ANJA OMAN

      Sanja, hvala za zelo pomemben komentar!

Komentiraj