Najbolj pravi moški

Lik pravega moška se, kot lik idealne ženske, spreminja iz stoletja v stoletje. In čeprav bi na videz morda lahko rekli, da se spremeni zgolj naše dojemanje moških, se v resnici zelo motimo!

S tem, ko so moški danes mnogo bolj prisotni pri družinskih zadevah oz. že od pluska naprej, se je njihovo hormonsko stanje dejansko prilagodilo na to. Še nikoli v zgodovini človeštva niso moški bili tako sočutni, nežni in razumevajoči do svojih partnerk in novorojenčkov.

Zakaj je tako? S tem, ko so moški prevzeli marsikatero odgovornost že v času nosečnosti, sploh pa, ker so prevzeli pomembno vlogo tudi v prvih dneh življenja svojih otrok, se (glede na obširno študijo Robin Eldestein iz America Journal of Human Biology) nivo njihovega testosterona v času nosečnosti in po porodu močno zniža.

Moško telo se je torej čisto zares prilagodilo novi vlogi, testosteron se skozi nosečnost niža in ostane nizek vse dokler je očka v stiku s svojim novorojenčkom. Potem se počasi spet viša in preide na prvotno raven.

V šolah za starše danes (seveda pravilno) močno opozarjajo, da mora očka mamici pomagati, ji stati ob strani, ji nuditi vso možno oporo. Konec koncev dobi za to tudi dopust in ta del zagotovo 100% podpiram. Na svojih predavanjih pa rada dodam tudi zgoraj napisano in mamicam sporočim: Tudi bodočim očkom se je življenje v trenutku spremenilo, tudi očki gredo čez blažje, a vseeno pomembne hormonske spremembe. Zato si stojta ob strani oba in se poskušajta razumeti, saj se v resnici lahko ravno vidva najbolj. Očka mamico in mamica očka.

Vsem očkom in bodočim očkom pa sporočam: Res ste face! Poleg vseh moških obveznosti ste prevzeli še čisto pravo očetovsko funkcijo in s tem postali najbolj pravi moški v zgodovini človeštva! In zato vas imamo me neskončno rade!


Foto: Mateja Tamše

Poglej tudi

Komentiraj