MOJI BELI ZOBKI SE KAR SAMI SMEJEJO ali KAKO SMO SI ZAČELI USPEŠNO UMIVATI ZOBKE

Jutranji in večerni ritual, ki bi jima morali nekako slediti že od rojstva, da se otrok navadi na vzdrževanje osebne higiene, vključuje tudi umivanje zobk. Te naj bi umivali že od prvega zobka naprej in po vsakem obroku. Zelo zelo hitro se sprijaznimo, da to ne bo šlo. Vsaj v veliki večini primerov ne. Dojenčki niso preveč srečni, ko jim šarimo po ustih, malčki pa bi radi ščetko držali sami in predvsem posrkali vso sladko zobno pasto. Tako se starši nekako razumno odločimo, da bomo zobke umivali le zjutraj in zvečer.

IMG_2507

Sama zjutraj najprej psihično pripravim samo sebe, potem pa počasi omenjam ščetkanje zobk še Nini: “A bova umili zobke? Juhu! Najprej bo mamica malo, potem pa še sama.” Nina me postrani pogleda in odločno reče: “Sama bom!” ali pa “Oči bo!” (oči je seveda že v službi ali pa še spi, glavno je, da ni na voljo – obratno se ponovi, če onedva umivata zobke in jaz nisem na voljo). Tako sledi moje vztrajanje in posledično rahlo neprijetno ščetkanje majhnih zobk. Časa imam malo, ščetkam kar se da pravilno in se zraven borim z odrivanjem in protestiranjem. 

Takšnole tabelico si je izmislila FULKULMAMI in moram reči, da je zelo uporabna!

Malo sem razmišljala kako bi tole ščetkanje spremenili v nekaj nestresnega zame in zabavnega zanjo ter dejansko uspeli dobro umiti zobke. Ker ima zelo rada pravljice, sva se lotili branja Sapramiške. Pesmica Moji beli zobki je velik hit, Doktor Detel pa je zelo strog kar se umivanja zobk tiče in zadevo sva vzeli precej zares. Ampak nič pa ne omenja, da bi ti mogoče mamica pomagala pri ščetkanju, ker sam še ne moreš. Zato sem iskala drugo rešitev. Potrebovala bi tako ščetko, ki bi že sama Nino tako impresionirala, da bi ji bilo vseeno kdo ščetko drži. Pujsa Pepa! 

Pujsa Pepa je edina risanka, ki jo Nina gleda in pomagala nama je že, ko sva imeli manjšo težavo s hranjenjem (Jedilni set Pujsa Pepa). Vedela sem kam po ščetko: Mala-Mali. Najdeš vse! Kot vedno, sem že naslednji dan prejela majhen paketek z dvema ščetkama Pujsa Pepa, mimogrede pa sem naročila še zobno pasto Barbie.

FullSizeRender
Ščetka Pujsa Pepa

Za spremembo sem se večernega umivanja zob zelo veselila. Ko je Nina zagledala ščetko je vzkliknila od navdušenja. Ampak ji je nisem dala. Sem ji razložila, da ima tudi Pujsa Pepa rada čiste in zdrave zobke in da vztraja pri tem, da se z njeno ščetko zobke ščetka temeljito, kar pa zaenkrat znata samo mami in oči. (ja, ja, vseeno mi je za vzgojne pristope in prijeme in prinašanja otrok naokoli – bitke si moraš znati izbirati). Delovalo je. Nina mi od takrat naprej pusti, da ji jaz umivam zobke. Z očki pa spremlja Pujso Pepo na ročaju ;). 

IMG_2505
Pustim ji edino, da sama nanese zobno pasto.

Še nekaj koristnih nasvetov za pravilno ščetkanje zob, ki sem jih našla na portalu Biba leze: Otrokova ustna higiena 

Pa še link do super spletne trgovine kjer boste brez težav našli potrebne pripomočke z motivi izbranih junakov: Mala-mali.si

Poglej tudi

Komentiraj