Mami, ali sem lepa? (Pogovori s hčerko)

Pri punčkah in kasneje puncah in ženskah je vprašanje: ”Ali sem lepa?” veliko več, kot samo vprašanje. Na njem sloni vsa naša samozavest, vsa naša moč, vse naše sanje in vsa naša ljubezen. 

”Joj, kako si lepa!” je stavek, ki ga punčke slišijo skoraj vsak dan. Če oblečejo krilce, če imajo čopek, roza majčko, čipko, trakec, klobuček, kapico, oblekico, nove sandalce, najlonke ali kopalke z volančki. To zelo kmalu tudi pričakujejo od ljudi. Da jim bodo govorili, da so lepe. In ljudje jim to govorimo. Od majhnega. Obenem jim ne pustimo, da bi jih to prevzelo in poudarjamo, da ne smejo biti važne. To pa spet ne!

S tem jih v resnici naučimo, da njihova lepota ni odvisna od njih samih oz. se je ne smejo zares zavedati in so prepuščene na milost in nemilost ljudi, ki jih obkrožajo.

Ljudje nekaj časa še govorijo. Vse tja nekje do sredine osnovne šole. Potem pa se kar naenkrat to konča. Punce s(m)o zmedene. Uteho iščemo pri prijateljicah, s primerjanjem. Ali nisem več lepa? Ali me več ne opazijo? Če pozornosti odraslih kmalu ne zamenja pozornost s strani nasprotnega spola, se lahko pojavi velika stiska. In ta stiska traja.

To lahko najbolj opazimo, ko nas tudi kot odrasle kar malo prizadane, če se res lepo uredimo, pa nas nihče ne pohvali. ”Ali ne boš nič rekel?” ”A ti nisem všeč?” rade obremenimo svoje partnerje, ki sploh ne vejo, zakaj nam to toliko pomeni.

Ker nas od malega učijo, da nam mora to, da smo lepe, nekdo potrditi.

Pri fantih tega ni. Pri fantih se poudarja: ”O, kako si hiter!” ”O, kako si močan.” ”A takole pameten si že?” ”Tale bo pa predsednik.”

POGOVOR S HČERKO

Ko me je Nina zadnjič, oblečena v dolgo belo oblekico, spet vprašala: ”Mami, a sem lepa?”sem se zavedla, da sem kljub pazljivosti, svojo hčerko privedla točno do tiste točke, ki je nisem želela.

Seveda si lepa moja zlata punčka. Najlepša si na celem svetu! Ne, ker imaš oblečeno krilce in najlonke in ne, ker ti zaradi bleščic v laseh drugi pravijo, da si. Lepa si, ker si prijazna, ker si nasmejana in ker si odločna. Ker si pogumna in pametna in iznajdljiva. Ker si vesela in samozavestna in zvedava. Ker si zgovorna, sočutna in ljubezniva. Ker si hitra in močna. Ker si točno takšna, kot si. V trenirki ali v krilcu. Učke ti sijejo tako čudovito in tvoja energija je tako zelo prijetna. Lepa si ves čas. Tudi, ko se jeziš in jokaš. Tudi, ko skačeš po blatu in lužah. Tudi, ko si od glave do pet umazana s sladoledom. Ko tekmuješ, ko se trudiš, ko zmagaš ali ko zgubiš. In nikoli ne bom dovolila, da tvojo lepoto definira to kako si oblečena. Ali koliko si namazana.

Pazila bom, da ti to, da si lepa, govorim takrat, ko se to od mene najmanj pričakuje. In upam, da tako ne boš nikoli več spraševala ali si lepa, saj boš globoko v sebi trdno preričana, da lepota ni v oblekah in frizuri, ampak v tvoji osebnosti. Da jo nosiš s seboj vedno in povsod. Lepa osebnost je nekaj, česar ti nihče na tem svetu ne more vzeti ali je prezreti. Ker izhaja iz srca in jo najbolj čuti človek sam.

Moja mala punčka, najlepša si. Na celem svetu. Ker si ti TI.

Poglej tudi

Komentiraj