Leta, kam hitite?

Še vedno se spomnim, kako smo leta 2000 pričakovali konec sveta. Vse se je vrtelo okoli besede milenij, ki sem jo takrat prvič slišala. Malo prestrašeni in malo vznemirjeni smo čakali na vstop v novo tisočletje. Vse je bilo ok. Svet so žalostne in zastrašujoče novice preletele šele polno leto kasneje.

Od leta 2000 naprej se mi zdi, da se spomnim vsega, da sem odrasla. Vse po letu 2000 se mi zdi tako… zdajle, pred kratkim. Vsako leto se odvije hitreje od prejšnjega. Šele ko mi Facebook pove, da se je nekaj zgodilo 9 let nazaj, ali ko se zavem, da sem bila leta 2000 stara 14 let, dojamem, da je vmes minilo že precej let in da se jih tri četrtine ne šteje več v ”pred kratkim”.

17 let, vsa polna dogodivščin , potovanj, šolanja, izkušenj, zmenkov, ljubezni, prijateljev, prevar, življenja v tujini, selitev, nosečnosti, služb, otrok, prijateljev, sodelavcev… in tudi sprememb v družbi. EU, evro, nove trgovine, veliko novih trgovin, internet, Youtube, Facebook, Instagram, blogi, MOBITELI! Toooliko novh stvari, ki smo jih mi, takoimenovani milenijci, sprejemali in vsrkali s takšno hitrostjo, da se sploh nismo zavedali kako hitro se človeško življenje spreminja.

Zadnjič sva se z Nino igrali, da se kličeva po telefonu. Jaz sem klicala njo: ”Driiiiiiin driiiiin. Driiiiin driiiiiiin.” Ona je mene klicala: ”La la lalala lal la lalala lalala”, v ritmu melodije. Telefoni že od leta 2000 ne zvonijo drin drin, a meni je to ostalo zasidrano nekje globoko v podzavesti in zame se bo telefon vedno tako oponašal.

Svet se je od leta 2000 postavil na glavo, leta so minila hitro in bila so polna novosti in sprememb, ki so vplivale na naša življenja, na naše načine oblačenja, hranjenja, spanja, dela, celo vzgoje. A na koncu so tudi vsi ti gromozanski dejavniki samo površinski. Naši temelji, naše bistvo ostaja kljub vsem spremembam popolnoma enako. Zato se meni zdi, da sem jaz že vseh teh 18 let ista. Ker mi še vedno največ pomenijo zdravje, človeška bližina, ljubezen, prijateljstvo, varnost, druženje ob dobri večerji, smeh ob družabni igri, iskreni pogledi, topli objemi in moja družina.

Vsem vam želim, da ob prihajajočih praznikih ugasnete telefone, odmislite cel svet in uživate v zdravju, veselju, dobri hrani in toplini vaših najbližjih. To so tiste stvari, ki jih odnesemo tudi v novo leto in vsako naslednje. To so tisti trenutki, ki zares štejejo. Tisti, najpomembnejši, ki bodo vašim otrokom za vedno ostali v spominu in jih izoblikovali v osebe, kakršne bodo čez 25 let! Danes razmislite kaj želite, da jim bo takrat pomembno in kaj želite, da bo za vedno njihov ”driiiin driiiiin”.  Lepe praznike vam želim!

Anja <3

Nekaj takega:

Objava je nastala v sodelovanju z Lidl Slovenija, ki s svojim projektom #preprostonormalniprazniki opozarja na tisto, kar je res pomembno in vesela sem, da sem lahko del te akcije. <3

 

Poglej tudi

Komentiraj