KAR IŠČEŠ, TO NAJDEŠ

Zdi se mi, da se nam je vsem zmešalo od nevednosti in iskanja “resnice”. Toliko zarot, lažnih novic in predvidevanj, kot jih je sedaj na družbenih omrežjih, je preprosto preveč za normalnega človeka.

Družbena omrežja so se izkazala v svoji najslabši luči. Ko bi končno imela možnost za iskrene izpovedi ljudi, ki doživljajo težke situacije, so vse skupaj zasenčile lažne novice. Te so situacijo izkoristile in so narejene zato, da prestrašijo množice. In ljudje jih imajo neskončno radi, saj mislijo, da so, ko jih “odkrijejo”, iznašli toplo vodo in so pametnejši od vseh ostalih.

Razjarjene, prestrašene, histerične množice, so odlično orodje in to je zares nevarno. Ne samo za oblast, tudi za same množice.
(Več: https://www.metropolitan.si/aktualno/veste-katera-novica-je-resnicna-in-katera-lazna-informacijska-vojna/)

Verjeti, da je lahko en majhen droben virus močnejši od vsemogočnega človeka, je težko. Celo življenje so nas prepričevali, da človek obvlaluje vse, manipulira s planetom in družbo. Stopiti iz tega okvirja je skoraj nemogoče. Za nekatere popolnoma nemogoče, saj so prepričani, da se svet vrti okoli njih in je vse delo cepilskega lobija.

Je kdo pomislil, da bi tistih nekaj procentov, ki dvomijo v korist cepljenja, prepričali veliko lažje kot s popolno zaustavitvijo turizma, tekstilne industrije, tehnologije, večjega dela trgovine,… ?! Bi res šli čez vse to? Bi res dali toliko denarja iz državnega proračuna in tvegali izgrede, da bi prepričali tisti mali procent?

Verjamem, da se, ko si del te skupnosti, zdi, da vas/nas je veliko, ampak vas/nas ni toliko, da bi se vsi vrteli okoli nas/vas. Lahko to sprejmemo? Da nismo središče sveta? In da najdemo informacije, ki jih iščemo?

Glede na to, kako virus nastane, se celo zdi verjetno, da je za vsem skupaj 5G. Ampak tudi, če je, je virus nastal. In je tukaj. In ga moramo premagati.

Kako je virus nastal in kdo ga je izpustil, niti nima toliko veze zaenkrat in nam ne bo pomagalo pri boju.

Pojavljajo se celo lažne novice lažnih novic (dejansko, ja!). Od zapisov “prijatelja od prijatelja od znanca”, ki trdi, da v Italiji sploh ni, kot pripovedujejo, do fotografij in videov, ki jih uporabljajo na večih različnih medijih (ste vedeli, da dejansko obstajajo baze videov in fotk, ki jih lahko uporabljajo vsi mediji? Saj niste mislili, da gre v vsako bolnico 100 novinarjev, ki naredijo avtorski material za svojo TV hišo ali portal?)

Kaj pa, če bi verjeli zapisom bolnišničnega osebja? Kaj pa, če politiki v resnici prikrivajo resnost problema? Če iščemo v tej smeri, bomo našli tudi ogrooooomno verodostojnih podatkov in pričanj, da je zadeva v resnici mnogo hujša, da umirajo tudi mladi, da so številke dosti višje, ampak da se vse države trudijo zajeziti paniko, ki bi nas zajela, če bi vedeli resnico.

Meni najljubša zarota pa je: da je vse skupaj zato, da lahko planet malo zadiha, se zrak malo očisti in živali in rastline spet zaživijo. Ta je taka, optimistična 🤗

KAR IŠČEŠ, TO NAJDEŠ

Tudi mene je vse skupaj seveda zadelo, tudi jaz sem sita nevednosti, tudi jaz dvomim, tudi jaz upam, da je virus manj škodljiv in da so številke lažne v to smer. Verjamem pa, da trenutno ne moremo nič, kot da čakamo. Ko bo konec, se bomo pa borili. Brez skrbi, da bo čas tudi zato.

Tole pregovarjanje na družbenih omrežjih, nikomur ne koristi! In bolj, ko se angažiraš, več takšnih vsebin najdeš. Ker to iščeš, ker Facebook razume, kaj iščeš. In ja, ti iščeš to!

Raje iščimo informacije, ki nas bodo krepile. Držimo skupaj. Preživimo. Bomo potem naprej ukrepali. 💪

Poskusi. En teden išči samo informacije o:
– izletih, ki te čakajo,
– o kreativnih prispevkih, umetnosti, kulturi,
– išči knjige, ki jih moraš prebrati,
– poslušaj glasbo,
– nauči se nove spretnosti,
– piši dnevnik,
– barvaj pobarvanke,
– glej filme,
– nauči se novega jezika,
– uredi fotografije,
– pojdi na sprehod,
– najdi svoje najljubše blogerje, ki te spodbujajo, odsledi tistim, ki te vznemirjajo. Velja tudi za instagram,
– privošči si dolg tuš,
– najdi svoje mir.

Jaz sem svojega našla v kar nekaj ljudeh na tem norem omrežju neskončnih profilov. Nasšla sem ga, ker sem ga iskala. Pa da še komu olajšam pot:

Čudovita Jana Fak in njene vsakodnevne pobarvanke, ki nemudoma narišejo nasmeh na obraz
Še vedno moj najljubši Ljubki Nesmisel z zapisi, ki nosijo dodatno vrednost.
Boštjan Gorenc – Pižama s svojim pripovedovanjem pravljic, ob katerih se na ves glas smeji cela družina.
Nataša Gorenc-trenerka fitnesa, ki s svojo pozitivno energijo spodbuja vse, da ostanemo v formi.
Digitalna solidarnost, ki na enem mestu združuje bogate virtualne zabavne in poučne vsebine za mlade in stare.
Koncerti s kavča za dobro glasbo.
Lutkovno gledališče Ljubljana, SNG DRAMA Ljubljana za ogled čudovitih predstav.
Mladinska knjiga za kup virtualnih vsebin za knjigoljube in za učenje.
MAMI blogerke za recepte, ideje za ustvarjanje in spodbudne zapise,
Optiprint za izposojo tiskalnika, s katerim dnevno natisnemo neskončno pozitivnih vsebin

Iščem naprej. Kdor išče, ta najde 😉

 

Poglej tudi

Komentiraj