Ideje za otroke: Dan umetnikov

Danes praznujemo mednarodni dan umetnikov. UMETNOST je skupek vseh dejavnosti človeka, ki niso neposredno povezane s preživetjem in razmnoževanjem (te opredelimo kot znanost). Umetnost je dejavnost, katere namen je ustvarjanje, oblikovanje del estetske vrednosti, s katerimi izražamo svoja čustva in dojemanje sveta okoli sebe. 

Umetnost delimo na 9 področij, danes pa jih bomo z otroki pokrili 6:

 • glasbena umetnost
 • likovna umetnost
 • gledališče
 • film
 • plesna umetnost
 • besedna umetnost

Na kup sem zbrala ideje za otroke, malo večje otroke in odrasle. 

IDEJE ZA OTROKE

Ideje so med seboj povezane, a lotite se lahko vseh ali samo ene. Tudi vrstni red je vaša izbira. 

UMETNOST JE VSE OKOLI NAS

Danes bo v gozdu blatno in mokro, ker je ponoči deževalo, ampak nič hudega, sprehod po gozdu je odlična aktivnost za vsako vreme in vsakič skriva ogromno zanimivih aktivnosti. 

Ker je današnja tema UMETNOST, začenjamo dan s tem, da nas umetnost vedno obdaja, samo videti se jo moramo naučiti. 

Vaja za čuječnost: KAJ VIDIŠ, KAJ SLIŠIŠ, KAJ VONJAŠ? 

Sprehodite se skozi gozd in otrokom naročite, naj pozorno gledajo, poslušajo in vonjajo gozd. Po nekaj časa sprehajanja se ustavite nekje, kjer je dovolj prostora za postanek (če ste šli na hrib, naj bo to tik pred vrhom hriba). 

Globoko zadihajte in še enkrat pozorno poslušajte, opazujte in vonjajte. 

SLUH
Vsak naj pove KAJ SLIŠI, kateri zvoki so prijetni, je kakšen neprijeten?

VID
Skupaj poskusite poiskati čimveč različnih BARV, OBLIK, MATERIALOV, ki jih lahko vidite iz mesta, kjer ste se ustavili. Dopolnite z oblikami, barvami in materiali, ki ste jih videli na poti do postanka. 

VONJ
Poskusite opisati vonj. 

To vajo smo se nazadnje šli v Kranjski Gori s celo skupino otrok <3
AKTIVNA VAJA: POIŠČI NEKAJ…

V gozdu je veliko prostora za gibanje. Otroci lahko tečejo, preskakujejo korenine, padajo, se skrivajo, lahko tudi malo potelovadite s čisto osnovnimi vajami. Mi se radi igramo, da vsak pokaže eno vajo (Ian sicer ponavadi ponovi kakšno, ki jo je ravno pokazal nekdo drug, ampak ok :)).

Zelo pa imata oba otroka rada igrico, ko iščemo stvari v gozdu – Poišči nekaj zelenega. In morata oba čimhitreje najti in se dotakniti tega. Tu je možnosti res veliko… Poišči nekaj zelenega, rjavega, rdečega… kosmatega, špičastega, nežnega, trdega, okroglega, užitnega… In otroci tekajo okoli. 

Poišči nekaj dolgega.
AKTIVNA VAJA: BLATNI TOBOGAN 

Mislim, da tukaj že naslov vse pove 🙂 Dobra oprema, kakšna lopatka za sankanje po snegu ali pa kar zadnjica in en strm blatni hrib (kar tudi ne bo težko). Super tekanje po hribu + sproščanje 😉 

Vir: https://www.whprimary.com/copy-of-pp-gallery-blank-3
NABERIMO JESENSKE GOZDNE MATERIALE

Ker bomo potrebovali veliko materiala za ustvarjanje, naberite čimveč različnih listov, palic, storžev, kostanjev, želodov, paličk,… 

Ian na delu 🙂

Ker smo se naučili, da je za umetnost potreben navdih, bomo danes črpali iz jesenskega gozda. Preden začnemo ustvarjati, se še enkrat spomnimo, kaj vse smo videli, slišali in vonjali. In se lotimo ustvarjanja. 

ŽIVALI IZ JESENSKEGA LISTJA 

Iz jesenskega pisanega listja lahko ustvarimo gozdne živali. Je nekako logično, da ne? 🙂 

Potrebujete: 
Jesensko listje
Trši papir (po možnosti barven)
Čopiče in tempere 
Močno lepilo / dvostranski selotejp / silikonsko pištolo 

Gosenica iz gozdnih plodov 

Pri tejle mora sodelovati cela družina 🙂 

Potrebujete: 
kostanj / želod (vsaj 10)
kladivo in dolg žebljiček 
vrvico 
flomaster 

Z žebljičkom in kladivom v vsak plod naredite luknjo (skozi). Na eni starni vrvice naredite vozel in nanjo natikate plodove. Po zadnjem nataknjenem plodu spet naredite vozel. Na plod narišite oči in usta 🙂 

SLIKANJE IN ODTISI LISTOV 

Potrebujete: 
Različno jesensko listje
Bel list papirja
Tempere
Čopiče 

Liste lahko preprosto pobarvate po želji, lahko jih pobarvate in odtisnete na bel list papirja. Lahko jih uporabiote kot šablono, lahko nanje z belo tempero rišete različne vzorčke. Idej je veliko, uživajte in prepustite se domišljiji. 

OKRASITEV DOMA 

Za polepšanje doma <3 Joj, zdaj se mi je odprlo miljon idej s storži 🙂 Naslednjič 🙂 

Tudi ustvarjanje hrane je umetnost. Danes bomo pripravili cupcakes-e in se prepustili domišljiji. Ustvarjalni ste lahko tako pri okusih kot pri izgledu. 

Ustvarjanost pri okusih: V maso za cupcakes-e lahko osnovnim sestavinam dodate še sestavine po izbiri. Pazite edino, da so primerne za peko. Dodate lahko tudi jedilne barve. 

Ustvarjalnost pri kremi: v samo kremo lahko dodate jedilno barvo ali pisane mrvice… 

Ustvarjalnost pri okrasitvi: Prepustite se domišljiji. Otroke mogoče spomnite malo na gozd in na idejo, da več je manj 🙂 Lahko jih spodbudite, da idejo prej narišejo.

Potrebuješ: 

Za maso: 
1 jogurtov lonček sladkorja
2 jogurtova lončka moke
1 navadni jogurt ali kislo smetano
½ lončka olja ali masla
1 pecilni  prašek
1 vanilijev sladkor
2 jajci
+ 1/2 do 1 jogurtov lonček sestavine ali več njih po izbiri (sadje, oreščki, čokolada, bonboni…) (Nina in Ian sta si izbrala jelly beanse, ne vem še, kako bo izpadlo, spremljaj na storijih :)). 

Za kremo: 
100 ml smetane za stepanje
150 g mascarpone sira
nekaj bele čokolade

Za okrasiti: 
Po želji: mrvice, čokolada, jedilne barve, bonboni, sadje, oreščki, kokosova moka… 

Recept: 

Ogrej pečico na 180. Vse sestavine za maso zmiksaj skupaj. Dodaj svojo sestavino. Vmešaj. Maso nalij v modelčke za cupcakese / muffine in v sredini narahlo z žlico zravnaj, da se izogneš kupčku. 

Postavi cupcakes-e v pečico za 20 minut. 

Stepi smetano in ji dodaj mascarpone. Nad manjšo posodo v kateri je nekaj vode, ki vre, postavi stekleno posodo, vanjo nadobri čokolado in jo mešaj, dokler se popolnoma ne stopi. Vmešaj jo v kremo. Po želji dodaj jedilno barvo ali sestavino po želji, ki pa naj bo res drobna. 

Preveri, če so tortice pečene (z zobotrebcem, ki ga vtakneš v tortico. Če pride ven suh, so tortice pripravljene). Vzemi jih iz pečice in potem tudi iz modela za peko, da se bodo hitreje ohladile. 

Ko so ohlajene, jih okrasi s kremo in nato še po želji z dodatki. Dober tek! 🙂 

Nekaj idej: 

Ples je umetnost, ena najstarejših umetnosti v bistvu. Jaz otrokom vedno pravim, da je ples meni tako všeč, ker skozi njega lahko postanem, karkoli želim. 

Skozi ples lahko izrazim svojo žalost, lahko razživim svoje veselje, lahko se spremenim v ptico ali pa v razbojnika. Spremenim se lahko celo v predmete in odpotujem na konec sveta.

Plesa lahko popestrite s kakšnimi posebnimi kostumi 😉

OGREVANJE: IZRAZNI PLES

 Za ogrevanje si zavrtite sledečo playlisto pesmi. Vi izbirate pesmi iz playliste, otroci pa naj se gibajo glede na glasbo. Če je vesela, naj skačejo in plešejo veselo (s poskoki in nasmehom), če je žalostna naj bodo poklapani in žalostni,… 

Za dodaten slušni in gibalni izziv, se dogovorite, da boste pesmi ustavljali nekje vmes. Ko se pesem ustavi, morajo počepniti in tiho počakati na naslednjo pesem. 

Ko boste imeli dovolj, ste ogreti 🙂 

 

GUNGA GUNGA PLES

Danes z vami delim dve učni koreografiji – prvi je Gunga gunga, ples starodavnih ljudi, ki so slikali v jamah, z naravnim materialom, njihova umetnost pa se je ponekoda obdržala vse do danes in nam pove, kako so takrat živeli.  

OKROG SVETA

Drugi ples pa nas popelje Okrog sveta. Še en dokaz, da s plesom lahko postanemo, kar želimo, gremo kamor nam paše in vse to pokažemo z gibi. 

Prečudovito delo avtorja Frana Levstika je z zvočno podobo, ki jo je priredil Boris A. Novak, dobilo še dodatno stopnjo umetniške vrednosti. Moja (in posledično seveda tudi od obeh otrok) najljubša radijska igra vseh časov. 

Pesmi, vsebina in ideja, da živali pomagajo Vidku, ker je on tako dober, sporočajo vse, v kar tudi sama globoko verjamem. Upam, da bo všeč tudi vam! 

FRAN LEVSTIK: KDO JE NAPRAVIL VIDKU SRAJČICO 

Živela je svoje dni vdova, ki je imela sedem otrok, enega manjšega od drugega, ali jesti so morali vsi. Od zore do mraka je morala mati služiti vsakdanji kruh. Le ob dolgih zimskih večerih je imela toliko časa in je sešila otrokom srajčice, da ne bi hodili goli po svetu. Vsak otrok je imel po eno srajčico in ko je bila starejšemu pretesna, jo je dobil vselej mlajši. Zatorej ni moglo biti drugače, kot da je najmlajši otrok Videk nosil zmerom tako tanke srajčice, da mu je sonce sijajo na golo kožo.

Videk je bil deček komaj štiri leta star, zelo bistroumen ter je imel posebno rad živalce in cvetlice. Kadarkoli je videl jagnje na paši, mu je brž začel nabirati najlepših rastlin; ako je našel mladega ptička, ki je padel iz gnezda, ga je skrbno nesel domov. Pital ga je, dokler ni toliko dorastel, da je mogel leteti. Še celo pajkov ni pobijal; kadar je našel kje kakega pajka, ga je vselej nesel ven na trato, misleč si: uboga živalca tudi rada živi.

Nekoč se mu je bila srajčica tako potanjšala, da mu je padla z ramena, a ker je bilo poleti in je mati pridno hodila na delo, mu ni utegnila sešiti druge. Zato je moral ubožček skakati na pol nag.

Nekega dne gre v gozd jagode nabirat. Ondi ga sreča jagnjiče. Na pol golo revše se mu zelo smili, zato ga vpraša: “Kje ti je srajčica?” Videk žalostno odgovori: “Nimam nobene druge kakor to strgano, a moja mati mi tudi ne utegne zdaj druge napraviti; šele ko pride zima bom dobil novo. To se ve, da popolnoma nova ne bo, ker take dobiva le moja najstarejša sestrica, a moja bo le stara. Oj, kako rad bi imel vsaj eno novo srajčico!” Zdaj mu jagnje reče: “Ubožec, smiliš se mi, na, jaz ti dam nekoliko svoje volne, od nje si napravi novo srajčico!” In jagnje si izpuli nekoliko volne ter jo da ubogemu dečku.

Ko je šel Videk z volno mimo trnovega grma ob cesti, ga pokliče grm in ga vpraša: “Kaj neseš, Videk?” “Volno za novo srajčico,” odgovori Videk. “Daj jo sem, da ti jo izmičem,” mu reče grm. Videk mu da volno in grm mu je, sem ter tja vijoč trnove veje, izvrstno izmikal volno. “Varno jo nosi, da se ti ne zmede!” reče grm, ko konča svoje delo in poda volno veselemu Vidku.

Zdaj ugleda Videk pajčevino in pajka, ki je sedel v sredi in predel. Pajek pokliče dečka in mu reče: “Daj mi volno, da ti jo osmukam in stkem; že vem, kaj ti je treba.” In pajek začne pridno gibati svoje nežne nožice ter z njimi presti in tkati. Kmalu pa je natkal najlepšo in najboljšo tkanino ter jo izročil Vidku.

Veselo hiti Videk dalje ter prispe do potoka, ob katerem je sedel velik rak. Tudi ta ga takoj povpraša: “Kam tako hitiš, Videk? Kaj neseš pod pazduho?” “Tkanino za svojo srajčico,” mu odgovori Videk. “Ravno na pravega si naletel,” reče rak. “Brž mi jo daj sem, da ti jo prikrojim.” Videk mu jo da in rak mu s svojimi velikimi škarjami prav lepo prireže volneno tkanino v srajčico. “Tako,” spregovori rak, “zdaj pa ni treba drugega, nego da ti mati prirezane kose sešije in srajčica je narejena.”

“Oj,” vzdihne Videk, “mati ne utegne, da bi mi skoraj srajčico sešila, potrpeti mi bo treba, da pride zima.” A komaj to spregovori, prileti ptiček, ki je v kljunu imel dolgo nit. Takoj jo spusti na tkanino in zapoje: “Jaz ti srajčico sešijem!” Prav pridno je začel ptiček šivati in preden se je deček dobro zavedel, je bila srajčica narejena.

Ves iz sebe od veselja takoj obleče srajčico in ogledujoč se v potoku, veselo zavpije: “Oj, zdaj imam srajčico, lepo novo srajčico!” Komaj čaka, da bi bil že doma. Bratci in sestrice so ga debelo gledali in se čudili lepi srajčici. Tako lepo mehke in bele še nobeden izmed njih ni niti videl niti imel.

ZVOČNA PRAVLJICA

 

Malo za popestritev pogovora o umetnosti 😉 

BALET: DON KIHOT 

Kar nekaj časa sem razmišljala, katero stvar pokazati pri baletu, da bi otroci videli, da gre za krasno, lahko tudi zelo zabavno obliko pripovedovanja zgodb. Izbrala sem zadnje dejanje baleta Don Kihot, če bi lahko, pa bi prilepila tukaj celoten balet Ljubljanske opere: Božična zgodba in Hrestač, ki si ga z Nino vsako leto ogledava v ljubljanski Operi in je res res zabaven in prelep. 

V tem dejanju Don Kihota, ta končno najde svojo ljubezen in skupaj jima uspe pobegniti. 

 

KAMIŠIBAJ: VOLK, KI NI HOTEL VEČ HODITI

Kamišibaj (jap. kami: papir, šibaj: gledališče) je edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob slikah. Slike (ilustracije) so vložene v lesen oder, imenovan butaj. Pripovedovalec (kamišibajkar) ob pripovedovanju menja slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi.

V živo kamišibaj vabi k sodelovanju gledalcev in ustvarja intimno in sproščeno vzdušje, vendar se bomo zaenkrat morali zadovoljiti tudi s tole obliko. 

 

 

Pihanje je pomirjujoča dejavnost za otroke in odrasle. Zrak se počasi veje iz pljuč, otrok je osredotočen in miren, hkrati ozavesti dih. Dih je stik naše notranjosti z zunanjim svetom in ko se tega zaveš, sebe znotraj sveta vidiš malo drugače. 

PIHANJE PERES 

Če ste po mojih navodilih iz Instagrama nakupili pisana peresa, jih boste sedaj lahko uporabili. Otrok naj si izbere enega.

Igrate se lahko na tri načine:

 1. Usede naj se v udoben položaj in pihne pero navzgor. Pero naj skuša čimdlje obdržati v zraku, da ne pade na tla. 
 2. Otrok naj piha pero iz enega konca soba na drugega. 
 3. Za pihanje lahko uporabi slamico in tako še dodatno osredotoča dih. 

PIHANJE MEHKIH ŽOGIC 

Enako vajo (razen prve) lahko naredite tudi z mini barvnimi mehkimi žogicami. Pihate jih lahko tudi po barvah, na določeno mesto, lahko pa se igrate z vdihom. Potrebujete še slamico. 

 1. Na list papirja narišite krogce enakih barv kot so žogice. S slamico vdihnite in s tem povlecite žogico, da se “prilepi” na slamico. Spustite jo na pravi barvni krogec. 
 2. Isto igro se lahko igrate tudi s prazno kartonko od jajc ali s pekačom za muffine. 

 

ZA STAREJŠE OTROKE

Vse današnje aktivnosti so primerne tudi za starejše otroke. Lahko pa jih povabimo še k naslednjim nalogam: 

Umetnost ni nekaj, kar bi ostarelo, nekaj kar bi bilo dolgočasno, umetnost so tudi grafiti, stand up-i, rap, pevci, pevke, filmi, stripi…, stvari, ki jih ustvarjajo in obožujejo tudi mladi. 

Otroke vprašajte: 

Katere sodobne umetnosti poznamo? 

Kdo od slovenskih umetnikov ti je posebej všeč? Zakaj? Kaj veš o njem in njegovem življenju? 

Katera njegova dela poznaš? 

PREDSTAVITEV UMETNIKA: BOŠTJAN GORENC – PIŽAMA 

Boštjan Gorenc – Pižama je prevajalec, pisatelj in stand up komik. Prevedel je (med drugim) knjigo Čudo in serijo knjig Igra prestolov (Pesem ledu in ognja). Napisal je kup zabavnih knjig za otroke in mladino, pa tudi za odrasle. Nekatera bolj poznana dela so SLOLvenski klasiki, Kaj se skriva očku v bradi in Si že kdaj poskusil luno? Med prejšnjo karanteno je otroke vsak dan razveseljeval z zabavnimi online branji in sploh je nekdo, ki ga moraš spoznati. Bolje ga spoznaš TUKAJ .

 

 

 

Na to vprašanje lahko odgovori otrok, ki ima ali nima Tik toka. Če ga nima, samo razložite, kaj to je. Ali pa zamenjajte Tik tok z Instagramom, Snap chatom ali drugim družbenim omrežjem. 

Ali se ti zdi, da so družbeni mediji dober način, da vsak izrazi svojo umetnost in doseže veliko ljudi ali misliš, da se zaradi količine nivo umetnosti niža? 

Vesela bom kakšnega zapisanega mnenja na to temo <3 

Določite eno čustvo, ki je pogosto v življenju vašega otroka (žalost, jeza, dolgčas, veselje, strah, …) in prosite otroka naj čustvo: 

 1. Pokaže skozi gib 
 2. Nariše/naslika
 3. Izrazi skozi pesem 
 4. Zapiše v obliki pesmi / zgodbe 
 5. Poljuben način 

Ob katerem izražanju čustva se je otrok najbolje počutil? 

ZA DOJENČKE

Ustvarjalnost pri majhnih otrocih je tesno povezana z raziskovanjem različnih tekstur, barv, s tipanjem, opazovanjem, eksperimentiranjem. Če je otroku omogočeno radovedno raziskovanje sveta okoli njega, bo razvijal tudi svojo ustvarjalnost in ne bo izgubil radovednosti. Zato sem za dojenčke pripravila nekaj idej za senzorično igro oz. senzorične aktivnosti. 

vir:https://playathometeacher.com

V prvih mesecih so za dojenčka zelo pomembni kontrasti. Ker se vid še razvija, ne loči med barvami, ampak so mu najbolj zanimivi močni kontrasti. 

Zato dojenčku v tem obdobju pripravimo slikice s črno-belimi kontrasti. Postavimo jih približno 20 cm stran od dojenčka, ali iz njih naredimo mobile. Slikice lahko natisnemo (malo spodaj prilagam nekaj virov), ali pa jih s črno barvo na papir narišemo sami.

Izdelaj mobile za dojenčka:

https://www.kuhartnica.si/domace-igrace-crnobel-mobile-za-dojencke/

Natisni črnobele kartice:

http://organiziranamama.blogspot.com/2017/05/senzoricne-kartice.html

http://www.brillbaby.com/free-download/infant-stimulation-cards.php

https://www.pinterest.com/search/pins/

 

vir: https://www.mamashappyhive.com/diy-montessori-inspired-scent-jars/

Tale aktivnost je precej preprosta. Dojenčku ponudimo za povonjat različne dišeče stvari. Npr. limono, naravni šampon, mandarine, čokolado, kavo, začimbe … Za dojenčke, ki že jejo gosto hrano, lahko pripravimo krožniček s kosi dišečih živil (različno sadje, zelenjava …) in vonjamo ter okušamo z njim. Kozarčke za začimbe lahko vstavimo sveža zelišča, če jih imamo doma, in pustimo, da dojenček voha.  

V to aktivnost lahko vključimo tudi večje otroke. Na sprehodu jih povabimo, naj listje, želodke, zemljo in druge stvari iz okolice tudi povonjajo. 

Eno stekleničko napolnimo z vročo vodo, drugo z mrzlo. Pustimo, da dojenček tipa obe. Uporabimo lahko tudi majhne zip – lock vrečke in jih še dodatno zalepimo za varnost (ter ne uporabimo prevroče vode!).

vir: https://mamapapabubba.com

 

To aktivnost lahko izvedemo tudi med ali po kopanju, z brisačkami ali krpicami. Eno krpico zmočimo s toplo vodo (in ožamemo), drugo s hladno, in z vsako krpico nežno drsimo po dojenčkovem trebuščku, nogicah, rokicah. 

Staro embalažo (lahko je kartonasta škatla, škatla od testenin, riža, adaptiranega mleka …) spremenimo v senzorično doživetje. Skoz škatlo napeljemo različne trakce, nalepimo blago, mehke bunkice, napeljemo vrvice z makaroni ali lesenimi kroglicami … Karkoli imamo doma. Na škatlo lahko zalepimo tudi kakšno zadrgo, gumbe, hrapav material … Nato pa pustimo, da dojenček raziskuje. Pri tem ga imamo ves čas na očeh. 

Za dojenčke, ki še ne sedijo in se še ne dvigajo na trebuščku, lahko enako pripravimo samo na kos kartona in ga položimo in pritrdimo na tla.

Tudi tele živo oranžne palačinke so za dojenčka, ki že jé gosto hrano, lahko pravi doživetje. 🙂

Sestavine:

 • korenje
 • jabolka, hruške 
 • 1 jajce
 • moka (pirina, ajdova, pšenična …)
 • cimet

Korenje in izbrano sadje narežemo na kocke, pokuhamo ter vse skupaj zblendamo. Dodamo jajce in približno dve žlici moke (toliko, da dobimo maso nekoliko gostejšo od mase za navadne palačinke). Začinimo s ščepcem cimeta. Spečemo v ponvici.

Recept je primeren za dojenčke, ki že jejo gosto hrano (6 mesecev +). Več receptov za pisane, sadno-zelenjavne palačinke za dojenčke lahko najdeš tukaj

Dojenčka vzamemo v naročje ali v nosilko in se z njim sprehajamo po stanovanju, gozdu, mestu … Opazujemo okolico, dojenčku povemo, kaj vidimo. Ustavimo se pri npr. drevesu in pustimo, da dojenček otipa lubje in listje. Dojenčku bo ugajala naša bližina, naš glas, in raziskovanje ter opazovanje različnih stvari iz okolja. 

ZA STARŠE

Ker si preprosto zaslužimo 🙂 

Filmski večer samo zame

Pripravi si velik kozarec Coca cole/ Sprite-a /Fante ali druge gazirane pijače z ledom in slamico (po želji “začini” s kakšnim dodatkom ;)). Pripravi si najljubši prigrizek – lahko so oreščki, zelenjavni čips, navaden čips, bonboni… danes je vse dovoljeno. 

V sobi zatemni luč in si prižgi svečko ali kakšne mini lučke. Poglej si dober film (seznam spodaj ;)). 

Uživaj na zmenku sam/a s sabo <3 To je najboljša družba <3 

Na temo umetnosti bi lahko tukajle dala en kup idej, a če sta čez dan vložila vso energijo v zabavo otrok, je čas, da si malo odpočijeta. Potrebujeta: božične ali kake druge male lučke, eno deko, rjuho in malo domišljije. Vidva bosta danes pokrila filmsko umetnost 😉 

Tole je eden mojih najljubših “zmenkov doma”. 

”KINO POD ZVEZDAMI”

Priprava: Določita/prenesita film, ki si ga želita ogledati. Pripravita pokovko (ali drug prigrizek po želji) in pijačo: coca-colo / sprite / fanto, (ki ga/jo po želji začinita s čim močenjšim). Ne pozabita na slamice. Po dnevni sobi obesita ”zvezdice” – lahko so božične lučke ali kake druge male lučke, lahko pa so tudi svečke, pomembno je vzdušje.

Izvedba: Stisnita se skupaj in glejta film po vajinem izboru. 

Ideje za filme o umetnikih (vsi so na Partisu, s klikom na naslov prideš na trailer)

Frida 
Midnight in Paris 
Bohemian rhapsody 
Rocketman
Walt before Mickey 
Mona Lisa smile 

Ideje za filme, ki so meni prava umetnost 🙂 

Grand Budapest Hotel 
Murder on the Orient express
Les Miserables
(musical – pri mjuziklih bi dodala še Sweeney Todd in The Greatest showman :))
The Great Gatsby 
The four rooms

(Žgečkljiva ideja: Bodita pokrita z odejo, spodaj pa bodita popolnoma gola.)

Misel za konec:

“Vsak otrok je umetnik, težava leži v tem kako ostati umetnik, ko odrasteš.” – Pablo Picasso

Poglej tudi

Komentiraj