Adventni koledar (ideje)

Vsako leto sem imela željo, da bi naredila super domači adventni koledar. In potem je bil kar naenkrat 1. december in jaz sem mrzlično na neke vrvi obešala neke papirnate vrečke z nalepkami, polnjene z nepremišljenimi sladkarijami in ostalimi neumnostmi.

Letos pa je končno dovolj časa za takšnega, ki bo dejansko boljši in lepši od kupljenih. Ker je to nekako namen, a ne?

KAJ JE ADVENTNI KOLEDAR

Adventni koledar je koledar, ki odšteva dni od 1. decembra do božiča. (Prvi dan je 1.12., zadnji 24.12.). Vsak dan se odpre novo okno / vrečka / škatla, da odštevanje mine v dobrem duhu in hitreje.

Navada izhaja iz Nemčije, kjer so prostestanti začeli na vrata ali steno najprej odštevati s kredo, nato obešati krščanske podobe, leta 1851 pa je nastal prvi leseni, s 24 slikami. Kasneje so dodali vratca in poleg podob za vratca dopisovali tudi verze iz Biblije. Prvi komercialni adventni koledarji s čokoladicami so se pojavili okoli leta 1950, v Ameriki.

Danes poznamo mnogo vrst adventnih koledarjev. Najbolj znani so papirnati s čokoladicami, pa kozmetični, Lego, dobrodelni, Kinder, medijski, z igračami… možnosti so neskončne. Trgovine idejo o adventnem koledarju izkoristijo za razne popuste, snovalci vsebin pa za razkrivanje novih vsebin ali promocijske objave. (Prvo leto sva ga izvedli tudi midve na Mamini mazi ;)).

KAKO USTVARIŠ SVOJ ADVENTNI KOLEDAR

Za svoj adventni koledar potrebuješ kreativnost. Sestavljen je iz dveh delov:
24 “nosilcev” vsebine in 24 idej 

NOSILCI VSEBINE

Adventni koledar je lahko sestavljen iz papirnatih vrečk, tekstilnih vrečk, škatlic, wc rolic, papirčkov, nogavic, rokavic… karkoli. Lahko je tudi kombinacija večih različnih vrst.

Nosilci potem, glede na vrsto, lahko visijo na traku, lahko so zalepljeni na steno, lahko so v kozarcu, lahko pod posteljo, kakor vam najbolj ustreza.

Material za sestavljanje koledarja dobite v Lidlu, Tediju, Kiku, Levčku, lahko pa ga sami ustvarite iz starih oblek, vrečk, darilnega papirja, narave…

Primeri: 

VSEBINA

Vsebina vašega koledarja je odvisna od vašega namena. Najbolj pogosta vsebina koledarjev za otroke so:

  • sladkarije
  • manjše igračke
  • ustvarjalni material
  • naloge za otroke (pospravljanje, ustvarjanje, izzivi…)
  • pravljice, zgodbice, pesmice
  • recepti za skupno peko
  • kombinacije teh stvari

Jaz sem ponavadi naredila kombinacijo, ki je otroka naučila nekaj o božičnem času, hkrati pa ju je zabavala in razveseljevala.

Tukaj najdeš naše lanske IDEJE ZA V ADVENTNI KOLEDAR 

In ne pozabi:

Dodatna ideja:

ADVENTNI KOLEDAR IZ WC ROLIC

Poglej tudij, kakšen super adventni koledar je naredila Katarina pred leti, iz WC rolic:
https://maminamaza.si/adventni-koledar-malo-drugace-po-domace-diy/ 

Veseli bova kakšnih vaših fotk <3 

Spremljaj naju tudi na IG:

www.instagram.com/anja_oman/
www.instagram.com/kati_in_dvojcka/

Poglej tudi

Komentiraj