Naša izkušnja

Z uvajanjem goste hrane smo začeli, ko sta dvojčka dopolnila 6 mesecev. Počakali smo na to, da sta sama začela kazati znake zanimanja (segala po hrani) in bila tudi fizično pripravljena (stabilno sedenje ob opori, znala sta že predmete nesti k ustecem).

Začeli smo s kuhanim korenčkom. Že takoj na začetku sem se odločila, da bomo uvajali s kašicami in s kosi – torej z nekakšno kombinacijo klasičnega uvajanja in uvajanja po metodi BLW.

Začeli smo z enim obrokom na dan, ki sem ga ponudila približno pol urice po mlečnem obroku. Na začetku uvajanja je pomembno, da dojenček pri spoznavanju goste hrane ni preveč lačen (ali preveč sit), pa tudi preutrujen ne sme biti. Če je dojenček preveč lačen, ne bo mogel v miru spoznavati novega živila, ker se mu bo preveč mudilo napolniti želodček.

Ta čas med mlečnim obrokom in obrokom goste hrane sem sčasoma daljšala. Po približno enem mesecu smo mlečni obrok lahko nadomestili z gosto hrano.

Začetki so bili na trenutke kar stresni. 🙂 Lovili smo se s pravim časom; včasih sem jima gosto hrano dala, ko sta bila že preveč lačna, spet drugič, ko sta bila še preveč sita. V približnu dveh tednih se je vse umirilo. Tudi dvojčka sta postala bolj suverena in samozavestna pri hranjenju.

Dvojčka sta zdaj stara skoraj 8 mesecev. Imata tri obroke goste hrane na dan – dopoldansko malico, kosilo in večerjo. Če sta po obroku še lačna, jima ponudim tudi mleko (pijeta adaptirano mleko). Poleg tega imata v svojem igralnem kotičku na tleh steklenički z vodo ali čajem, tako da se lahko tudi odžejata, kadar želita.

Pri uvajanju se trudim čim bolj slediti njunim posamičnim potrebam in znakom. Ne sledim tabelam, ki narekujejo, koliko mora dojenček pojesti ali popiti. Tudi adaptirano mleko jima še zmeraj ponudim takrat, ko pokažeta znake, da ga potrebujeta.

Katera živila so primerna za dojenčka?

Na spletu in med ljudmi kroži ogromno različnih informacij o tem, katera živila so primerna za uvajanje goste hrane. Zmeda je predvsem pri alergenih; stare smernice uvajanja alergenov niso priporočale do prvega leta starosti, po novi raziskavah pa naj bi zgodnje uvajanje alergenov pravzaprav zmanjšalo možnost razvoja alergij. Nove smernice torej priporočajo, da dojenčku že od samega začetka ponujamo različna živila (tudi gluten, celo jajce, oreščke), če v družini nimamo alergij na hrano. Vseeno se alergena živila uvaja počasi, v majhnih količinah in spremlja reakcijo. Na dnu te objave bom prilepila koristne povezave, kjer lahko najdeš tudi nasvete in napotke strokovnjakov za otroško prehrano. Če imate v družini kakšno alergijo na določeno živilo, se pred uvajanjem posvetujte s pediatrom.

Kdaj je pravi čas za prenehanje z dojenjem / mlečno formulo?

Pravega časa ni. Cilj uvajanja goste hrane ni, da se bo dojenček čimprej nehal dojiti ali piti mlečno formulo. Prve mesece je gosta hrana le dodatek, mleko pa je še zmeraj dojenčkov glavni vir hranil.

Tele postaje za pripravo adaptiranega mleka se še ne bomo zlahka znebili. 😀

Pri nas smo po približno enemu mesecu prišli s približno 6 mlečnih obrokov na približno 3 mlečne obroke na dan. Ko sta dvojčka začela v stekleničkah puščati velike količine mleka, sem videla, da sta se dovolj najedla že od obroka goste hrane. Zdaj mleko pijete zvečer pred spanjem, zjutraj in pred popoldanskim počitkom. Včasih pa tudi ponoči. 🙂


Recepti
PESINE PALAČINKE 
 • 200g rdeče pese
 • 1 jajce
 • 2 – 3 žlice pirine moke (Ali katerakoli druge moke, npr. polnozrnate pšenične, ajdove …)
 • šcepec mlete kumine (po želji)

Rdečo peso skuhamo in zblendamo. Ohlajeni pesi dodamo jajce in moko. Masa mora biti malo gostejša od mase za navadne palačinke. Če je pregosta, lahko dodamo malo vode ali adaptiranega mleka. Če je preredka, dodamo še malo moke. Spečemo na segreti ponvici.

Namesto pese lahko uporabimo tudi druge vrste zelenjave. Npr: bučo, korenje, sladek krompir, brokoli … 


špinačne palačinke s hruško
 • 1 hruška
 • pest špinače
 • 1 jajce
 • 2 – 3 žlice pirine moke (Ali katerakoli druge moka, npr. polnozrnate pšenične, ajdove …)

Hruško naribamo. Špinačo na hitro poparimo in zblendamo. Ohlajeno špinačo zmešamo z naribano hruško, dodamo jajce in moko. Masa mora biti malo gostejša od mase za navadne palačinke. Če je pregosta, lahko dodamo malo vode ali adaptiranega mleka. Če je preredka, dodamo še malo moke. Spečemo na segreti ponvici.


bananine ovsene palačinke 
 • 150g ovsenih kosmičev ali ovsene moke
 • 1 zrela banana
 • šcepec cimeta (po želji)

Banano in oves skupaj zblendamo. Če je masa zelo gosta, dodamo malo vode ali adaptiranega mleka. Spečemo v segreti ponvici.


ajdove palačinke z jabolki
 • 2 naribani jabolki
 • 1 jajce
 • 2 – 3 žlice ajdove moke 
 • šcepec cimeta (po želji)

Jabolka, moko in jajce zmešamo. Masa mora biti malo gostejša od mase za navadne palačinke. Če je pregosta, lahko dodamo malo vode ali adaptiranega mleka. Če je preredka, dodamo še malo moke. Spečemo na segreti ponvici.

Zraven lahko ponudimo slive ali drugo sadje.


Pirina kaša z jabolki
 • pirina kaša
 • 1 jabolko
 • 2 – 3 žlice adaptiranega mleka
 • šcepec cimeta (po želji)

Pirino kašo skuhamo po navodilih na embalaži. Dodamo adaptirano mleko in naribano jabolko. Zraven lahko ponudimo tudi jabolko v kosih.

Več receptov za kašice pripravljene z adaptiranim mlekom najdeš na IG profilu Aptaclub Slovenija.


Koristne povezave

Mamica fantkov dvojčkov.
Spremljaš me lahko na strani Dvojčki in na mojem IG profilu Kati in dvojčka.Poglej tudi

Naroči se
Obvesti me o
3 Comments
Novejši
Starejši Z največ glasovi
Inline Feedbacks
Prikaži vse komentarje
Tinka
3 mesecev nazaj

Tudi mi smo dopolnili 8 mesecev, (slabih 7 korigirano) vendar si hrane v koščkih ne upam ponuditi. Zadnjič sem dala en droben košček jabolka in se je eden od njiju skoraj začel dušiti. Tako me je vse minilo. Je potrebno počakat, da dobita zobe ? Kako ste začeli s kosi?

Tinka
Odgovori  Katarina O. Žnidaršič
3 mesecev nazaj

Hvala za izčrpen odgovor, stestiramo. 🙂