DOJENČKOV ˝FITNESS˝

1.) Od 6. tedna naprej dojenčka vsaj za nekaj minut na dan položite na trebušček, ves čas pa naj bo pod nadzorom! Dojenček bo z dvigovanjem glavice okrepil vratne mišice in hitreje stabiliziral glavico.

2.) Od 3. meseca dalje polagajte dojenčka na čim tršo podlago (pene, parket). Na trši podlagi bo namreč hitreje dobil občutek za ravnotežje. Polagajte ga na trebušček. Ko bo dvignil roke, noge in glavico nazaj, se vam bo zdelo, kot da se muči, vendar je prav to tisti pravi položaj v katerem krepi pomembne mišice. S tem bo krepil vratne in hrbtne mišice, pa tudi roke. Morda se bo dojenček na začetku pritoževal, ampak malo ga pustite. Dojenčki in otroci se čez stres namreč učijo. (pa vseeno ga ne pustite predolgo, če mu to ne paše! Vsak dan po par minutk.)

3.) Od 4. meseca dalje dojenčku na trebuščku ponudite igračo, s katero mu pomahate spredaj nad glavico. Otrok naj jo poskuša zagrabiti.

4.) Ko se začne dojenček kobacati/puzati/kotaliti/premikati po površini, ga z igračo spodbujajte, da zavije kamor želite vi, se obrne v drugo stran itd. Tako bo razvil koordinacijo v prostoru.

5.) Od 6. meseca dalje otročka primite za gležnje in ga dvignite. Na tleh naj z rokicami pobira igrače. Po nekaj sekundah ga odložite in potem spet ponovite. S tem bo dojenček treniral rokice, jih iztegoval in znal uporabljati.

6.) Ko bo dojenček že stabilno sam sedel, ga posedite med svoji nogici na tleh in se zibajte na eno in drugo stran. Dojenčka s svojimi nogami potiskajte v desno in levo, bodite neenakomerni v hitrosti in moči. Cilj je, da se dojenček na obeh straneh ujame na rokici, da se nauči loviti ravnotežje in pasti iz njega.

7.) Ko se dojenček že dobro plazi, mu pripravite na poti ovire, ki jih mora preplezati. Lahko se tudi usedete z nogami iztegnjenimi pred sabo, otroka položite na levo in ga spodbujajte, da pride čez vaše noge na desno stran. Tako bo vaš dojenček pod nadzorom in na varnem, zraven pa se bo učil premagovati ovir, krepil mišice, se ujel na roke.

 

 

Poglej tudi

Komentiraj