Slabo poznan, a zelo pogost virus: HPV

Ko sem na svojem Instagramu odprla temo o virusu HPV (humani papilloma virus), me je presenetilo, kako veliko žensk živi z njim in kako malo se o tem govori. Zgodbe in izkušnje, ki so prihajale v moja sporočila, so zvenele zelo osamljeno, čeprav jih je bilo mnogo. Kmalu mi je bilo jasno, zakaj.

HPV: še vedno velik tabu

Virus HPV velja za najpogostejšo spolno prenosljivo okužbo, zato so tisti, ki se okužijo, deležni obsojanja. Zelo hitro so v moja sporočila začele padati izjave v stilu: “Če se ne želiš okužiti, ne menjavaj spolnih partnejev in uporabljaj zaščito!”

Ker gre za virus, ki prizadane predvsem genitalije in se najpogosteje izrazi v obliki genitalnih bradavic, je obolelim težko govoriti o tem, saj jim je nerodno.

Za virusom HPV zboli vsaka 4. ženska med 15. in 25. letom starosti, v življenju pa se vsaj 1x z njim okuži 80% žensk in moških. Obstaja 200 različnih tipov, ki se delijo na visoko in nizko rizične.

Vir: Gud vajb

Kako se okužiš z virusom HPV

Kot je na novinarski konferenci o HPV povedala Veronika Testen, dr.med.spec.ginek. in porod., se z virusom HPV okužimo preko neposrednega tesnega stika s kožo okuženega. 

In čeprav je res, da je največ okužb, med 15. in 25. letom starosti, ko smo ljudje nekako najbolj spolno aktivni in morda še nimamo stalnega spolnega partnerja, igra veliko vlogo pri okužbi tudi to, da je v tem obdobju ženska sluznica še bolj občutljiva in s tem ranljiva. 

Resnična zgodba iz sporočil: 

“Skrajno bedna izkušnja iz najstniških let. Še pred spolno aktivnostjo sem nekje staknila HPV, ki se je pokazal kot genitalne bradavice. Mene je bilo neskončno sram, verjel pa mi ni nihče. Jaz sem morala 2x na žganje. Skrajno neprijetno, lokalna, vonj po človeškem mesu in nekaj glav uperjenih v mednožje. Med tem pa kot na promenadi, eni v operacijsko, drugi ven. Ker mi niso vse odstranili, sem morala čez 1 mesec še enkrat.

Če se prav spomnim, so mi takrat rekli, da se lahko ponavlja kot herpes, razen če imunski sistem premaga ta virus in se ga nekako znebi. Takrat sem bila stara 14 in mi je bilo skrajno neprijetno se drajsat po ginekološki. Se pa na srečo po tem ni več nikoli ponovilo. Sem bila kasneje tudi cepljena, vendar naj cepivo ne bi več učinkovalo za ta sev, ki sem ga jaz imela, naj pa bi bilo učinkovito za druge seve, ki povzročajo predrakave/rakave spremembe.

To izkušnjo vedno in z vsemi delim. Tudi ginekologinji sem nato po 13 letih ponovno povedala, da tega vraga nisem staknila s spolnimi stiki in naj imajo to v mislih, kadar bo k njim prišlo kakšno mlado dekle in jo bodo malce posmehljivo zasipali z vprašanji tipa “Ja kaj si pa počela….?””

Vir: Gud vajb

 

Zakaj je virus HPV nevaren

Visoko rizični genotipi virusa HPV se lahko razvijejo v raka materničnega vratu. Na leto v Sloveniji za tem rakom zboli okoli 120 žensk na leto, med 30-40 jih za rakom materničnega vratu umre (Veronika Testen, dr. med. spec. ginek. in porod.).

Vir: Gud vajb

Virus HPV je nevaren tudi, ker mnogo okuženih ne ve, da ga nosi in širi. 90% obolelih virus preboli z naravnim odzivom telesa na okužbo, v roku dveh let.

Virus HPV prenašajo tudi moški, tudi pri moških pa se lahko razvije v resnejše zaplete – raka penisa, raka danke…

Razvoj rakavih celic je lahko hiter ali traja do 10 let, če je virus v latentni fazi. 

Izkušnja iz sporočil: 

“Nisem poznala tega virusa, redno sem hodila na ginekološke preglede, (imela sem probleme z vnetji tako da sem bila pri ginekologinji 2x na leto), delale smo potrebne teste in vse nekak bp.

Leta 2016 sem bila po pol leta spet pri gin zaradi vnetja in po izvidih zadnjega brisa, me kličejo da pridem na ponoven bris. Gin je bila zacudena kako je lahko v pol leta tako slab bris, prej pa bp. Izvidi spet slabi (HPV +), k drugemu ginekologu na kolposkopijo, odščip tkiva in čakanje rezultatov. Ne bom pozabila, da sem prišla “po rezultate” v sredo, v petek sem bila že naročena za operacijo.

S podrobnim izprasevanjem ginekologa smo ugotovili, da sem to mogla “staknit” na začetku spolnega življenja, kajti od takrat je minilo približno 10 let, kar pa je tudi nekje okvirna doba za razvoj.

Meni so razložili da obstaja 5 “faz” te okužbe (1, 2, 3, 4 (ki je predrakava) in pa 5 (rakava)) in zraven povedali, da sem jaz na 4 stopnji. Vsi smo bili presenečeni, da se je to razvilo tako hitro – en bris bp, naslednji čez pol leta pa obup. Imela sem konizacijo (splošna anestezija), okrevanje 2 dni v bolnici (prvi dan boli kot hudič), nato še doma 14 dni. Od takrat imam brise za HPV vsako leto ali pa še prej (zelo dobra gin), takrat so mi povedali, da imam lahko težave pri zanositvi zaradi skrajšanega MV, ko in če zanosim, je lahko nosečnost rizična itd.

Naj povem, da hvala bogu od takrat vsak test HPV negativen, letos maja sem uspešno donosila mojo punčko, pri nosečnosti nobenih zapletov zaradi tega. Sem pa sedaj spet v čakanju izvidov, saj sem bila spet poklicana zaradi slabih izvidov (prvi pregled po rojstvu po 6 tednih), HPV je bil negativen vendar so odkrili atipicne celice.

2 tedna nazaj sem bila na pregledu, kjer so spet naredili odščip in sedaj čakam. Mislim, da bodo rezultati danes in upam, da se ni zadeva ponovila. Na pregledu sem vprašala kolikšna je verjetnost, da se ponovi (ponovna operacija) in je rekla, da ne velika. Tako da upam na dobre novice danes 🤞🤞🤞

Kako lahko preprečimo okužbo z virusom HPV?

Popolne zaščite žal NE poznamo, obstaja pa nekaj preventivnih ukrepov, ki močno znižajo visoko rizičen potek bolezni:

 1. Varna spolnost – uporaba kondoma, stalen spolni partner, abstinenca
 2. Cepivo proti HPV – brezplačno za deklice v 6. razredu (najbolj učinkovito je pred spolno aktivnostjo, je pa brezplačno tudi za zamudnice – Zamudnice za cepljenje proti HPV so dekleta, ki so obiskovale 6. razred v šolskem letu 2009/10 ali kasneje in še niso bile cepljene proti HPV), samoplačniško za fante in odrasle osebe
 3. Preventivni pregledi ZORA – vsake 3 leta, lahko tudi samoplačniško večkrat
Vir: Gud vajb

 

Redne preglede priporoča tudi Nina Gaspari, ki je najbolj javno delila svojo izkušnjo v svojem blogu.

Izkušnji iz sporočil: 

“Živjo!
Ponavadi se ne javljam na storye, a vendar. Tudi jaz imam izkušnjo s HPV, a precej pozitivno. Najbolj bi želela poudarit redno obiskovanje ginekologa in s tem kontrole brisa. Sama imam odlično ginekologinjo, ki mi je redno (vsake pol leta) jemala brise, saj nobeden od brisov ni bil popolnoma v redu. Na ta način sem za predrakave spremembe na materničnem vratu izvedela pravočasno. Po manjšem, popolnoma nebolečem posegu, imam po osmih letih prvič normalen bris.”

“Izvedela sem za raka 6 tednov po porodu, ko sem imela pregled. Operirana sem bila, ko je imal Val 3 mesece. Če nazaj pogledam, sem bila kot duh in tud za minuto nisem hotla sina spustit izpred oči. Tole je zdej že skoraj 2 leti in pol in sem ok. Pregled imam vsake pol leta in dobro kaže. Aja so mi pa vzeli 4/5 mv-ja.
Je bil pa to tudi zame tabu in sem se, ko sem prišla k sebi, zavedala, da moram govorit o tem na glas in je super da si odprla to temo.”

Cepljenje proti HPV

Zelo kmalu po mojih objavah so v sporočila začeli prihajati tudi dvomi v zvezi s cepivom proti HPV. Dobila sem tudi nekaj povezav do negativnih stranskih učinkov cepljenja.

Svetovna zdravstvena organizacija je cepivo umestila pod ekstremno varno cepivo, glede na statistiko negativnih učinkov po cepljenju.

V Sloveniji naj bi na 160.000 razdeljenih doz zabeležili 100 negativnih stranskih učinkov, pri nekaterih je bila potrebna hospitalizacija.

Dr. Testen in Dr. Baš sta poudarila, da je bila večina po cepljenju hospitaliziranih deklet v resnici hospitalizirana zaradi strahu in kolapsa po cepljenju, da nobena od negativnih posledic ni bila trajna in da cepivo ostaja na seznamu ekstremno varnih cepiv.

Vir: Gud vajb

 

Najpogostejša vprašanja in odgovori

(odgovarjata Veronika Testen, dr.med.spec. ginek. in porod. in Denis Baš, dr.med.spec.pediater)

 1. Ali se je s HPV možno okužiti brez spolnega odnosa?
  Da, z virusom se lahko okužimo tudi z neposrednim stikom s kožo okuženega ali pri porodu, če je okužena mama.
 2. Ali nosečnost pomaga pri prebolevanju virusa HPV? 
  Ne. Zaradi hormonskih sprememb je v tem primeru lahko potek dodatno zakompliciran.
 3. Kako se okužimo? 
  HPV se prenesejo s tesnimi stiki s kožo ali sluznico okužene osebe, najpogosteje pri spolnih odnosih (vaginalni, analni, oralni). Lahko se okuži tudi novorojenček med porodom.
 4. Kakšni so znaki okužbe? 
  Ljudje okuženi s HPV večinoma sploh ne vedo, da so okuženi. HPV najdemo v koži ali sluznicah in običajno ne povzročajo nobenih težav. Pri večini žensk (90 %) okužba po 8 do 24 mesecih spontano mine, pri nekaterih ženskah (10 %) pa se lahko razvije perzistentna (trajna) okužba s HPV. Pri teh je tveganje za razvoj hujših predrakavih sprememb in raka materničnega vratu večje.
 5. Kako se zdravimo?
  Za okužbo s HPV ni zdravila. Lahko pa se zdravijo bolezni, ki nastanejo kot posledica te okužbe, kot npr. predrakave spremembe materničnega vratu in rak materničnega vratu ter genitalne bradavice.
 6. Kako pogost je rak na materničnem vratu? 
  Po zadnjih podatkih Registra raka na Onkološkem inštitutu je v letu 2016 za rakom materničnega vratu na novo zbolelo 123 žensk (11,8 obolelih na 100.000 žensk). V zadnjih letih zaradi te bolezni pri nas umre 40-50 žensk letno. Poleg tega se v Sloveniji na leto operativno zdravi preko 3000 žensk, pri katerih so bile odkrite predrakave spremembe, ki so posledica trajne okužbe z enim od visokorizičnih HPV. Za rakom materničnega vratu najpogosteje obolevajo ženske po 50. letu starosti.
 7. Koliko časa mine od okužbe do pozitivnega rezultata na testu? 
  Odvisno. Če je virus v latentnem stanju, je test lahko pozitiven šele 10 let po okužbi.
 8. Ali se lahko cepimo kadarkoli v življenju? 
  Cepljenje je priporočljivo opraviti pred začetkom spolne aktivnosti (pred možno izpostavitvijo okužbi s HPV). Tudi kasneje je cepljenje lahko smiselno, vendar je manj učinkovito, če se je oseba že okužila z enim od genotipov HPV proti katerim ščiti cepivo. Cepivo varuje proti okužbi z določenimi genotipi HPV s katerimi oseba še ni bila okužena. Cepljenje ne zdravi že prisotnih okužb s HPV ali njihovih zapletov.
 9. Ali je smiselno, da se cepi tudi moški spol? 
  Okužba s HPV lahko pri moških povzroča raka zadnjika, penisa, raka ustnega dela žrela in genitalne bradavice. Cepljenje moških proti okužbam s HPV lahko zmanjša pojavljanje teh obolenj. Ker so moški tudi prenašalci okužbe s HPV, pa cepljenje lahko posredno vpliva tudi na zmanjšanje pojavljanja raka materničnega vratu pri ženskah.
 10. Ali lahko do okužbe pride kljub cepljenju? 
  Da. Cepivo je žal učinkovito le pri določenih genotipih virusa HPV. S cepljenjem smo lahko tudi prepozni, če do okužbe pride že pred cepljenjem.
 11. Ali so zabeleženi kakšni negativni stranski učinki po cepljenju proti HPV?
  Da. V Sloveniji so do sedaj razdelili 160.000 cepiv in zabeležili 100 primerov negativnih stranskih učinkov. V nekaterih primerih je bila potrebna hospitalizacija, v nobenem primeru pa ni šlo za trajno posledico.
 12. Kako dolgo traja zaščita po cepljenju?
  Zaščita traja vsaj 17 let. Več o tem: https://www.nijz.si/sl/najpogostejsa-vprasanja-in-odgovori-o-okuzbi-s-hpv-raku-maternicnega-vratu-in-cepljenju-proti-hpv-1

Novinarsko konferenco si lahko ogledate TUKAJ

 

Poglej tudi

Komentiraj