BLOG: UTRUJENA MAMICA? SRAM NAJ TE BO!

Večer je. Spat bo treba! (mali juhuhu globoko v meni – ko otroci zaspijo bom končno imela nekaj časa zase!) Berem pravljico. Počasi, da ne bodo začutili, da bi rada čimprej že tisočič prebrala Ledeno kraljestvo (najdaljša pravljica vseh časov). Konec pravljice! Zdaj pa spat. Objemček, poljubček. ”Mami, božaj me, da bom lažje zaspala.” (Ok, še teh 10 minut jo božam, potem pa bo. Srce, umiri se. Dihaj. Saj bo.) Traja malo dlje kot ponavadi. Zaspala je! Pridem v dnevno sobo. Partner (celo popoldne strašansko utrujen od službe leži na kavču) se nenadoma zbudi in že mi je jasno kaj mu roji po glavi… Jutri moram z mlajšim otrokom k pediatru. Ne pridobiva dovolj na teži. Treba bo na umetno mleko. Sem poslala mail glede tiste nujne zadeve v službo? Kopalnico moram počistiti. Ali sem prijateljicam odgovorila glede kave v petek? Po pediatru moram nujno v trgovino, WC papir potrebujemo. In plenice. Pri hčerki v vrtcu se učijo o kmetiji, prinesti moramo izrezke. Ali sem počistila madež iz njene bundice? Kaj bom pa jaz jutri oblekla? Lase si moram umiti. Račun za plesne je že prišel. V soboto imamo tisto delavnico. Joj, že dolgo nismo šli k babici na obisk. Kje imam telefon? Facebook. Ahhh, malo počitka. Na Facebooku ostanem do polnoči. Ob šestih me zbudita otroka.

Ker sem mamica, se mi tudi ko je vse takole zapisano, vse skupaj sploh ne zdi veliko. Pa je. Veliko je. In to je samo pol ure v mojem dnevu. Kje so še vsi ostali trenutki, ko razmišljam o tisoč in eni stvari iz miljon in enega področja v družinskem življenju. Potem je potrebno dodati še vsa razmišljanja o mojem življenju, navsezadnje vendar nisem SAMO mamica. To je premalo. Sem še poslovna ženska, ki vzdržuje svojo kondicijo in si vzame čas zase in žensko družbo. Sem zaradi vsega tega utrujena? Ah, kje pa! Srečna sem, ker sploh imam otroka in ker sem zdrava in sposobna, da lahko delam vse kar delam!

Ko srečam znanke in prijateljice, ki so tudi mamice in jih vprašam kako so, dobim skoraj vedno popolnoma isti odgovor: ”V redu smo, edino teli zadnji dnevi so nekam čudni, a ne? Vreme je res težko, malo sem utrujena. Zaradi vremena.” Ko bi si najraje skočili v objem in se zjokali in si povedali VSE, pride mimo še ena mamica, polna energije. ”Ooooo, kako ste kaj? Malo se mi mudi na pilates. A se dobimo kaj na igrišču kasneje? Aja ne, danes ima Miha košarko, Maja pa balet, potem gremo pa v gledališče. Kaj boste vi kaj čez vikend? Greste kaj na morje, baje bo lepo vreme, gremo lovit sonček.” Danes ima dober dan. Čez en teden bo situacija obrnjena, ampak je dovolj, da se s prejšnjo mamico umakneva nazaj, si nadaneva nasmeh in ji občudojoče odvrneva, da naj uživajo. Bravo. Kako je pozitivna. Dajva se vzeti v roke, vreme bo super, niti to ni več izgovor.

MAMICA DRAGA, neverjetna si! Če mi ne verjameš, vzemi papir, zapiši vse na kar moraš misliti samo danes! Zraven napiši še vse tisto kar leži nekje v ozadju in te počasi kljuva in v tebi zbuja slabo samopodobo. Dodaj še vse kar od tebe pričakuje pediatrinja, partner, prijateljica, služba, družba. Potrebuješ že nov papir? Dodaj še skrbi, ki jih nosiš v sebi in se prikradejo v ospredje v trenutkih, ko si vse ostalo nekako uredila. Zapiši še besede, ki jih slišiš od kolegic, na forumih in od medijev. Spisek je vedno daljši, pritisk preprosto prevelik. Si vse zapisala? To je šele POLOVICA. Velik del pritiska se odvija podzavestno. Vzemi spisek. Preberi ga. Ja, NORMALNO, da si utrujena! Možgani in srce ti delajo VES čas! In na žalost tvoje misli delujejo proti tebi. Večina stvari na spisku so stvari, ki jih še NISI dosegla, ki jih še NISI uredila, podoba, ki je še NE dosegaš, stvari, ki te še ČAKAJO. Samo TEBE!

DRAGA MAMICA, podčrtaj stvari, ki so v resnici pomembne. Črtaj stvari, ki niso življenskega pomena. Ja vem, težko, ker se ti v tem trenutku še VSE zdi pomembno. Izberi si 7 stvari. Vsak dan se loti ene. In potem spet 7. In spet 7. NE MOREŠ ves čas misliti na vse. Slabo vest si ustvarjaš sama. Ne bo konec sveta, če pozabiš na pest kostanjev, ki jo mora otrok prinesti v vrtec v ponedeljek. Ne bo konec sveta, če boš jutri imela umazane lase in boš otroka na plesne peljala v umazani trenirki. Ne bo konec sveta, če prijateljici mamici, ko se srečata, priznaš, da si utrujena! Ravno nasprotno! Mamica ti bo neizmerno hvaležna. Mogoče te celo objame in se skupaj zjokata. Pa ne od žalosti, ampak od olajšanja. Ker v resnici vse mislimo enako!

Nisi sama, mama!

Anja

P.S. Vse mamice, ki ste si ob prebranem mislile: ”Kaj ta Anja naklada, meni ni nič težko, super se imam.”, ne govorim o tem, da je življenje z otroki naporno. Družina je zame smisel življenja. Zapis je nastal po pogovoru z več različnimi mamicami in zdelo se mi je, da jim moram tole povedati. Če se vas niti malo ne dotakne, vam želim, da boste vedno znale najti to super ravnotežje <3

Poglej tudi

1 komentar

  1. Ana Kapelj

    Pozdravljena
    Ob 3.30 me je pokonci vrgel en zamašen nosek in en trebušček,ki ga napenja. Zelo zaspana in malo slabe volje sem vstala in obrisala nosek, drugega sem pa podojila in seveda noče več spati . Da bom lažje preživela to jutro, si skuham kavo,ki ima komaj kaj učinka tako zgodaj. Ko pa sem prebrala ta blog, me je spravil v tako dobro voljo Pa še boljši učinek ima kot kava. Hvala. To je življenje nas, mamic.

Komentiraj