BLOG: KAJ MANJKA?

V teh predprazničnih dneh sem se kar malo izgubila v tem kaj bi rada objavila. Najlepša darila, najboljši recepti, nekaj o tem kaj je za božič res pomembno?

Objave rada delam povezano. Ko sva s Katarino objavili misel o božiču in družini, je ta dosegla največ ljudi v zgodovini Mamine maze. 228.775 je trenutno stanje in raste. Seveda je bil to nekakšen uvod v moj članek, a kaj, ko so v naslednjih dneh vsi pisali o tem. (Seveda, saj je to aktualna tema, ne mislim, da je kdo kopiral, da ne bo pomote! Sploh mi gre ta tema o kopiranju na živce. Ko vsi živimo neko podobno življenje, imamo pač podobne misli. O tem bom drugič ;)). Ampak, vseeno, če vidim 5 podobnih objav in se z njimi strinjam, jih raje delim in sama zapišem nekaj drugega, kar se mi zdi, da manjka v zapisih.

Kaj manjka v vseh zapisi, kaj manjka na vseh portalih? Najlepša darila so pokrita, za dojenčke, za otroke, za mamice, za očke, za tete, za strice, za babice, za dedke. Pokriti so celo najlepši ljudje za temi darili. Pokriti so okraski, 1001 božični recept, smrekice, lučke, najlepše mize… Pokrita je tudi druga plat: Božiček za en dan, otroci, ki ne živijo tako lepo, kot bi morali, otroci, živali, odrasli, brezdomci, vsi, ki so prikrajšani za človeku dostojno življenje. Je pokrito. In seveda vsi opozarja(m)jo na stvari, ki so v resnici najbolj pomembne. Bližina, toplina, ljubezen, sreča, zdavje. Vsi se osredotočamo na ta en dan v letu, kot da bo spremenil svet.

Kaj torej sploh še manjka? Manjka nekaj tako zelo očitnega, da nihče ne piše o tem, ampak to nikakor ne pomeni, da ni enako pomembno ali pa morda celo najbolj pomembno. Nekaj, kar je ves čas zraven, ampak v virtualnem svetu kar nekako bledi in se samo še s težavo bori za svoje mesto na lestvici navidezno ali resnično najpomembnejših stvari v življenju. Pozablja se na nekoga, ki skupaj s tabo tvori temelj za srečno družinsko življenje. Na pogoj, ki mora biti izpolnjen, sicer se ves tvoj trud lahko v trenutku razblini v nič. Pozablja se na človeka, ki komaj še drži tempo instagrama, facebooka, snapchata in pinteresta, ki smo ga mamice v trenutku osvojile. Na nekoga, ki sploh ne razume zakaj letos stari okraski niso več in, zakaj imamo letos na jedilniku presno sladico in zakaj njegovega darila ne pofotkaš in objaviš na instagram, saj je mislil, da boš noro vesela vitreksa, ki ti ga je zmanjkalo v avtu.

Za trenutek se ustavi. Odmisli svojo vizijo o popolnem družinskem božiču. Odloži svoj telefon. Izprazni svoje misli. Odmisli hrup v stanovanju. Poglej mu v oči. Človeku, ki je tukaj s tabo in se je odločil s tabo deliti svoje življenje. To je VAJINA družina. To je VAJIN božič. Če božič ne bo popoln, boste vsi preživeli, če vajina ljubezen ne bo, ne boste. Božič je samo en dan v letu, medtem, ko jih vidva skupaj preživita še 364. Dni polnih veselja, smeha, pa tudi dni polnih naporov in žalosti. Skupaj vama uspe. Namesto na polno mizo in kupe daril se letos osredotoči na vaju. Na iskrive poglede, ki ne potrebujejo besed, na lepe besede, polne podpore in sprejemanja in na tople objeme in poljube, ki te pogrejejo bolj kot karkoli drugega na svetu.

Ljubezen, toplina in družina niso samo besede. Zanje je potreben trud, sprejemanje, kompromisi, odrekanje svojim željam in postavljanje nekoga drugega pred sebe. Potrebno je bilo veliko iz tvoje in njegove strani, da sta kjer sta in bo vaš božič lahko preplavljen z ljubeznijo in toplino, ki si jo vaša družina zasluži!

Imejte se zares radi in naj ne ostane pri površinskih mislih in splošnih besedah. Poglobite svoje občutke, zaupajte si jih in jih odločno pošiljajte med svoje otroke. Trdno verjamem, da je ljubezen tista, ki lahko reši svet. In ljubezen se začne pri vama. Čudovite praznike in vse ostale dni, ki sledijo, vam želim,

Anja <3

Poglej tudi

Komentiraj