5 REALNIH NOVOLETNIH ZAOBLJUB ZA MAMICE in OČIJE!

Z začetkom vsakega leta je čas za novoletne zaobljube. Vsako leto si obljubimo, da bomo shujšali/postali bolj fit (letos pa res!), jedli bolj zdravo, prihranili več denarja, preživeli več časa z družino in prijatelji, se naučili nekaj novega, prenehali s slabo navado… In res smo prvi teden januarja polni energije, volje, zagona, sreče in zdravja, ki kar puhti iz nas. Vendar pa potem do konca januarja vse te dobronamerne želje izginejo, mi pa se vrnemo v naša stara življenja. Spet nimamo časa, smo preobremenjeni in nezadovoljni sami s sabo. Si res zadamo preveč? Mogoče le preveč naenkrat?

Kot bolj ali manj novopečeni mamice in očki imamo poleg vseh svojih zadev še enega (ali dva) majhna velikančka, ki terjata še kakšno uro (ali 24 ;)) našega časa in s tem še kakšno tono naše energije. Seveda je vse vredno, ko se malo srčece nasmeji in nam podari trenutek ali dva tišine, ko se lahko uležemo na kavč in za minutko zadihamo, a vseeno je do naših ciljev pot še dolga.

Če želimo pri naših zaobljubah vztrajati, si zadajmo cilje, ki so realno izvedljivi. Pa ne za las! Da bo motivacije še več, organizacija pa lažje izvedljiva, si cilje zadajmo skupaj. Na koncu koncev je itak najpomembnejše to, da čim več časa preživimo skupaj, da smo srečni, zdravi in nasmejani v krogu tistih, ki jih imamo najraje. Lepa postava in visok družbeni status, že dolgo vemo, ne prinašata največjega zadovoljstva, kvečjemu lažno srečo in nejevoljo pri vseh ostalih :). Letos se osredotočimo na stvari, ki so res pomembne!

1. POSTANIMO BOLJ FIT

a.) S partnerjem se dogovorita za dneve, ko gre na fitness/vadbo/teč lahko očka in dneve, ko gre na fitness/vadbo/teč lahko mami. S točno določenim urnikom bo vadba postala del rutine in jo bo lažje ohraniti. PAZITA: da se držita urnika in ga upoštevata! Točno takrat, ko sta se dogovorila, gre mami/oči telovadit.

b.) Vsak vikend v mesecu gremo vsi skupaj vsaj za eno uro na izlet/hodit/na športni dan/plavat… Lahko pa se celo vpišemo v tečaj plavanja za družine, na telovadbo za družine…

c.) Jejmo bolj zdravo. Na spletu imate tisoč in en preprost recept kako kuhati zdravo za vso družino. Naši najljubši: Boobee Foodee in Midva kuhava!

2. PRENEHAJMO S SLABO NAVADO

Vzemite list papirja in nanj napišite OBLJUBLJAM, DA LETOS NE BOM ____________ . Podpišite se. Podpiše naj še partner/partnerka, ki bo “mentor”. “Mentor” spremlja vašo odločitev in možne kršitve. Spodbuja partnerja/partnerko in mu/ji stoji ob strani, ko je težko. Lahko pripravi razne nagrade za en teden/mesec brez ____________. PAZITA: da zaradi te zaobljube ne pride do prepira. Tisti, ki se je odločil prenehati s slabo navado mora pri tem vztrajati in se ne sme jeziti na mentorja, saj je ta samo mentor. Mentor pa se ne sme jeziti na tistega, ki je sprejel odločitev, saj je zanj/zanjo verjetno kar težko vztrajati pri njej!

3. PREŽIVIMO VEČ ČASA S PRIJATELJI

a.) Podobno kot pri vadbi, lahko določimo en termin v mesecu, ko gre mami/oči na srečanje s prijatelji. Sam/sama! Kdaj bo to, določita sama glede na želje. Če s prijatelji/prijateljicami določite fiksen termin, bo tudi usklajevanje lažje, saj bo to pri vseh postala neka stalnica.

b.) Prijatelje lahko povabite, da se vam pridružijo na vašem družinskem izletu. Lahko pa celo skupaj najamete telovadnico in se družite vsak teden ob vadbi.

c.) Prevzemite pobudo in organizirajte srečanja obkavi, v centru, na bližnjem hribu… Dandanes so pa res vsi samo en klik stran!

4. VEČ SE KVALITETNO UKVARJAJMO S SVOJIMI OTROKI

a.) Bodimo potrpežljivi! – otroci se vsega še učijo. Če so ves čas pod pritiskom, da se mudi, da ne znajo sami dovolj hitro/dobro…bodo manj samostojni in bodo hitreje nad vsem obupali. Vzemimo si čas, bodimo mirni, prijazni, globoko zadihajmo. Saj se nikamor ne mudi! Svet bo čez tri minute še vedno na svojem mestu, pa še pregovarjanje bi najverjetneje vzelo še dvakrat toliko časa 🙂

b.) Ne kričimo! – ko lepa beseda ne zaleže, začnemo glasno ukazovati, se dreti in jeziti. Ko se to zgodi, se ustavimo! Vsedimo se na tla, zadihajmo, razširimo roke in sprejmimo otročka v objem (če bo želel!). Ko se oba pomirita, se pogovorite o vsem skupaj. Rezultati vas bodo presenetili! Pa še sami ne boste še cel dan slabe volje, ker boste zadevo razčistili takoj takrat.

c.) Igrajmo se skupaj! – vzemimo si 15 minut na dan za igro z otročkom. Crkljajte se, smejte, božajte, poskakujte, plešite, pojte… 🙂

d.) Veliko berimo! – Pravljica pred spanjem otroka pomiri, spodbuja njegovo domišljijo, bogati besedni zaklad in ga uči. Pomirja pa tudi starša. Za pravljico si zopet vzemite čas. Poslušajte kaj berete, presenečeni boste kako dobro se boste tudi sami počutili po pravljici. Prepustite se, menjajte glasove, vživite se. Otrok vam bo zelooo hvaležen!

5. NE POZABIMO NA ROMANTIKO!

Naš partner je naš najboljši prijatelj, deliva si ogromno, a vseeno se včasih zdi, da se oddaljujeva drug od drugega. Časa za romantiko je vedno manj, niti volje ni več prave. Pa je škoda! Ker sta z nekim namenom skupaj, imata otroka in sta ga tudi z veseljem naredila 🙂 Vzemita si čas zase. Nekaj nasvetov smo zapisali v prispevku 5 IDEJ ZA ZMENEK… DOMA! Sama pa se lahko spomnita še česa. Če nič drugega, si zadajta, da nikoli, ampak res nikoli, ne gresta spat brez poljubčka!

Pa mogoče še ena najpomembnejša, ki bi se je lahko držali vsi: Začnimo se letos ukvarjati s stvarmi, ki so res pomembne. Namesto slik iz peščene plaže, solate s škampi, najhitrejšega avtomobila in najnovejše igrače, ki smo jo ravno kupili, delimo raje zgodbo lokalnega junaka, mamice, očka, strica, posameznika, ki je spremenil nekaj v svoji družbi. Delimo znanje, umetnost, pozitivno energijo. Bodimo vzor svojim otrokom: namesto, da objavljamo slike iz zasneženega hribčka, se raje vrzimo v sneg, sankajmo, kepamo. Ponoči izklopimo telefone, računalnike, tablice in mirno zaspimo. Otroci si želijo NAS! Ne naših FB profilov. Ko pa jih bodo čez nekaj let gledali z odraslejšimi očmi, poskrbimo, da bodo imeli kaj pametnega za videti! <3

PA SREČNO PRI IZPOLNJEVANJU ZAOBLJUB!!! <3

10901224_1449119525337615_334073055_o

 

Poglej tudi

Komentiraj