Top 10 knjig za poletno branje

Ko sem postala mamica, sem se odpovedala marsičemu, ampak knjigam pa nikoli. Največ knjig preberem poleti, ko sem najbolj sproščena, ko se dnevi dolgi in imam največ časa. Tole je top 10 knjig za letošnje poletje. 

Poletno branje je zame lahkotno branje kriminalk, ljubezenskih zgodb, kakšne klasike, knjige o vzgoji in preizkušanje receptov iz kuharske knjige. Katere knjige so se znašle na mojem letošnjem seznamu?

1. J.P. Delaney: DEKLE PRED NJO
Triler o dveh ženskah, ki se ena za drugo naselita v isto skrivnostno stanovanje in sprejemata odločitve po podobnem vzorcu, kar ju privede do istega zapleta. Knjiga je lahka, kratka, prebrala sem jo v enem dnevu, tako da je primerna tudi za tiste mamice, ki si težje vzamejo čas. 

2. Christine Mangan: NOČ NAD TANGERJEM
Dobri prijateljici, sošolki, izgubita stike, ko se na kampusu zgodi umor. Po enem letu se srečata na počitnicah… Spet triler o dveh ženskah, ki ga bo kmalu moč videti tudi na filmskih platnih. 

3. K.E. Russel: MOJA TEMNA VANESSA
Težko pričakovana zgodba o petnajstletnici, ki se zaplete s profesorjem in verjame, da živi lepo ljubezensko zgodbo. Ko odraste in profesorja obtožijo spolnega nadlegovanja mladoletnic, se v mislih vrača nazaj v spomine in ugotavlja, kako je kot mlado dekle vse skupaj videla precej drugače kot je bilo v resnici. Zgodba z aktualno tematiko gibanja #metoo, ki mora najti prostor na letošnjem bralnem seznamu. 

4. Clara Mackintosh: IZPUSTILA SEM TE
Psihološki triler, ki ga primerjajo z uspešnico Gone girl. Mama se s sinom sprehaja po pločniku, ko za sekundo pogleda stran in njenega sina ni več… 

5. Alex Michaelides: TIHA PACIENTKA
Morilka je zaprta v psihiatrični bolnišnici, saj po umoru moža, ki ga je petkrat ustrelila v glavo, ni spregovorila niti besede. Mlad terapevt si zada, da jo bo pruipravil do tega, da bo spregovorila. 

6. Mirt Komel: MEDSOČJE
Slovenski triler, ki se dogaja v majhni kraški vasici, sem na letošnji seznam uvrstila, čeprav sem ga prebrala že lani. Ni dobil publicitete, ki bi si jo mogoče zaslužil, saj gre za napet vrtinec kriminalke in tipične slovenske družbe. Malce bolj zahtevno branje, a vsekakor vredno uvrstitve na tale seznam. 

7. Alice Walker: NEKAJ VIJOLIČASTEGA
Vsako leto preberem eno klasiko in letos bo to (ponovno) Nekaj vijoličastega. Roman o odraščanju temnopoltega dekleta na ameriškem jugu v začetku 19. stoletja, govori o krutosti in visokih ovirah, s katerimi se sooča temnopolta skupnost, pa tudi o ponosu in večnem iskanju lepega v življenju. Roman je prejel Pulitzerjevo nagrado, Steven Spielberg pa je po njem posnel z oskarjem nagrajeni film Barva škrlata. Gre za enega tistih romanov, ki ti še dolgo odmevajo v mislih in vplivajo na tvoj pogled na svet.

8. Rachel Hollis: PUNCA ZBRIHTAJ SE 
Blogerka Rachel Hollis je napisala motivacijsko knjigo v kateri spodbuja vsako žensko, da začne svoje želje in cilje uresničevati zdaj. Lahkotno, a navdihujoče branje za nabiranje energije in postavljanje novih ciljev. 

9. Jesper Juul: OD VZGOJE DO ODNOSA
Juulova filozofija o vzgoji mi je blizu, saj temelji na vzpostavljanju dobrega odnosa in močne vezi med otrokom in staršom. Juul spodbuja naravno vzgojo, v kateri sta temelja spoštovanje in razumevanje. 

10. Beba in Hana Splichal: NEKAJ SLADKEGA
Letošnja knjiga z recepti bo knjiga mame in hčere, Bebe in Hane, ki sta po svojem potovanju po Indiji napisali 2 kuharski knjigi: Kurkuma in vanilija in Nekaj sladkega. Odločila sem se, da bom preizkusila recepte za veganske sladice, kot je na primer lubenična strjenka. 

To je moj letošnji seznam, upam, da ti pride prav! Veselo branje <3

Spremljaj me na www.instagram.com/anja_oman/

PREBERI ŠE:

10 top knjig za poletno branje 2021

 

 

Poglej tudi

Komentiraj