Zdrav prigrizek za otroke ali kako hkrati nahraniti in zamotiti otroka

Naša Nina ni preveč zbirčna pri hrani, ampak prav ješča pa tudi ni. Skoraj vsako kosilo vsebuje vsaj malo (ali veliko) pregovarjanja in zelo redko poje vse na krožniku, zato so pogosto nujno potrebni kakšni prigrizki. Nina ima seveda zelo rada različne sladkarije, vendar te niso primerne za vsak dan. Zelo rada pa ima tudi sadje. Naslednji smiselen korak je bil torej združitev obojega in nastale so sladke male kroglice iz suhega sadja, oreščkov in kokosa. 🙂 In Ninin odziv, ko je poskusila prvo kroglico? ˝To pa dobro.˝ 🙂

kugliceEnostavneje od takih kroglic skoraj ne gre. Vse, kar potrebujemo, so oreščki in suho sadje. Katerikoli s katerimkoli. Če kroglice pripravljamo za otroke, priporočam uporabo suhega sadja z zelo sladkim okusom. Jaz sem se odločila za brusnice in nekaj rozinic in končni rezultat je bil več kot odličen – kroglice so bile zelo zelo zelo dobre. Zares. Tako dobre, da je bilo treba takoj po prvi rundi narediti še eno. 🙂

Recept je zelo enostaven. Potrebujemo:

  • brusnice in nekaj rozinic
  • mešane oreščke
  • malo kokosove moke

V blenderju zmeljemo pest brusnic in pest oreščkov. Masa mora biti dovolj kompaktna, da se drži skupaj. Če ni, dodamo več suhega sadja. Iz nastale mase naredimo kroglice in jih povaljamo v kokosovi moki, da se ne sprimejo med seboj.

Poskusne kroglice so uspele, bile so zelo zelo okusne in bila sem skoraj prepričana, da bojo všeč tudi Nini. Takoj, ko sem ji omenila, da bova skupaj naredili kroglice iz suhega sadja in oreščkov je bila navdušena in se hitro vsedla za mizo. Začetek je bil dober. Pred njo sem postavila tri skodelice, v eni je bila masa oreščkov in brusnic, v drugi kokosova moka, tretja pa je bila namenjena končanim kroglicam.kuglice1Nina je takoj vedela, kaj je treba narediti in pod njenimi rokicami so nastajale majhne, velike, srednje velike, srednje majhne, zelo majhne in zelo velike kroglice. 🙂 Nekaj jih je pristalo v tretji posodici za dokončane kroglice, večina pa že vmes v njenih ustih.

kuglice3

Kroglice je eno za drugo zmazala (vmes mi je od ene kroglice prijazno odstopila ”En gliz.˝ :)), na koncu pa z žlico pojedla še malo preostale kokosove moke. Mene ves ta čas ni rabila ob sebi; delanje kroglic je za majhne rokice zelo zabavno, valjanje v kokosovi moki še bolj, sladkanje z njimi pa najbolj. 🙂 Pa naj še kdo reče, da so zdravi prigrizki zmeraj komplicirani in težki za pripravo in da jih otroci itak ne bojo jedli.

 

Poglej tudi

Komentiraj