Moje 3 najljubše kuharske knjige, ki slavijo zelenjavo

Obožujem zelenjavo. Obožujem barve, vonj, strukturo, obliko. Brez problema cel mesec jem samo zelenjavo v različnih oblikah. Obožujem Slovenijo, ki nam nudi možnost okušati prave okuse teh čudovitih sadežev. In obožujem kuharske knjige, ki mi z začimbami, zelišči in ostalimi dodatki pomagajo zelenjavo povzdigniti in pripraviti jedi, ki navdušijo vse za mizo.

ZELENJAVA JE ZAKON!

Koliko vitaminov, vlaknin in mineralov vsebujejo čudoviti sadeži, ki zrastejo kar na vrtu!  Ali pa jih nakupimo na tržnici, pregledamo, potipamo, izberemo in se z branjevko še malo pogovorimo o tem, kako jih pripravlja ona.

Kombinacij je nešteto, igranje z njimi pa zelo zabavno. K zelenjavi paše vse. Meso, ribe, jajca, žitarice, stročnice… Lahko je surova, kuhana, pečena, zmiksana, naribana… ravno zato je idealna za vse. Za tiste, ki radi pojejo nekaj na hitro in tiste, ki se radi preizkušajo v zahtevnejših kuharskih tehnikah.

Obožujem tudi zelenjavo, ki se na slovenskih krožnikih znajde redko.

OK, KAJ PA OTROCI IN ZELENJAVA?

Vem, da je veliko otrok, ki niso veliki ljubitelji zelenjave. Prepričana sem, da jih lahko “spreobrnemo”. Zdi se mi tudi, da je to zelo pomembno. Čeprav se mi pri mojih dveh ni bilo treba preveč truditi, saj je zelenjava nekako vedno bila del naše kuhinje, sem razvila nekaj trikov, ki so ju prepričali tudi ob najbolj “sumljivih” krožnikih.

Vsi moji triki vključujejo uporabo čutov. Otrokom je “igranje” s hrano zanimivo, jih motivira, da hrano okusijo in spoznajo do te mere, da jo zares vzljubijo. Zelenjave nikoli ne skrivam in prikrivam z drugimi živili. So center jedi.

Nina je imela obdobje, ko je jedla izključno zeleno hrano 🙂

1. OD KOD PRIDE ZELENJAVA?

Tole ni v resnici trik, je nekaj, kar se nam Slovencem, zaenkrat vsaj, upam, zdi precej samoumevno. Otroka sta zraven, ko se sadi in nabira zelenjava. Skupaj “rabutamo” babičin vrt, se sprehodimo mimo vrtičkov, posadimo tudi sami češnjeve paradižnike in kup začimb kar v lončke na balkonu. In potem to trgamo in okušamo. (Tudi ko smo v tujini, opazujem, kakšna zelenjava in začimbe rastejo tam in z veseljem vse preizkusimo).

2. ČUTI

Zelenjava je krasna na pogled, prijetna na otip, dišeča in okusna. Vse to so super temelji za različne igre. Mi se radi igramo okušanje z zaprtimi očmi, ali pa igrico, kjer z vonjem ugotovimo, kaj se skriva v posodici. To uporabim tudi, kadar pripravim obrok, ki si ga otroka sumničavo ogledujeta. Takrat rečem: “Ok, zaprita oči. Kdo ugotovi, katere vse sestavine vključuje ta jed.” Vedno deluje 😉

3. VKLJUČITEV V PRIPRAVO

Zelenjava je tako čudovito pisana, da je to absolutno prednost pri otrocih. Bolj je oranžno, rdeče, zeleno, vijolično ali rumeno, bolje je. Če jim dovolimo, da zelenjavo sami narežejo, olupijo, položijo v posodo, solijo… jim vmes dovolimo, da jo okušajo in res od blizu spoznajo, jo bodo zagotovo vzljubili.

Najboljši je paradižnik direkt z vrta v usta.

3 KUHARSKE KNJIGE, KI JIH MORAŠ IMETI DOMA

Doma imam veliko kuharskih knjig, vendar priznam, da je nekaj takšnih, ki so me zaradi nečesa pritegnile, potem pa iz njih nisem kaj dosti kuhala. Ko govorim o kuharicah, ki jih morate imeti ali o svojih najljubših, so to tiste, ki jih res redno, tedensko uporabljam in iz njih kuham, se učim in vlečem nove recepte za naš družinski jedilnik.

Vse tri so primerne za osnovno kuharsko znanje, za hitre zdrave obroke za vso družino. Recepti so jasno in enostavno napisani in vedno uspejo. Vsem trem pa je skupen izziv: V svojo kuhinjo boste morali vključiti nekaj začimb, ki se morda na vaših policah še nikoli niso znašle. A, brez skrbi, ko jih začnete uporabljati, se življenja pred njimi sploh ne boste več spomnili 🙂

Moje tri kuharske favoritke.

Yotam Ottolenghi: SIMPLE

Svetovno znana kuharska knjiga je prejšnji teden dobila tudi slovensko različico. Založniki so se spraševali, če smo Slovenci nanjo pripravljeni. Pa še kako! Ottolenghi je moderniziral svetovno kuhinjo tako, da je na prvo mesto postavil zelenjavo in z njo navdušil.

A vsekakor ne gre samo za zelenjavo. V kuharici Simple najdeš 130 receptov! Odlične recepte za zajtrk, meso, ribe, sladice, žitarice, stročnice…, ki jih z zelenjavo še dopolniš oz. obogatiš. Ottolenghi bo v tvojo kuhinjo prinesel tudi nekaj zanimivih začimb z vzhoda, a nič se jih ne boj! Vrhunske so!

Simple je kuharica iz katere boste skuhali marsikatero tedensko kosilo ali večerjo, ko boste v naglici, ko bo v hladilniku le malo sestavin ali ko boste želeli z vikend pojedino navdušiti goste. Lepo pozdravljen v Sloveniji, Ottolenghi!

Več o kuharski knjigi in nakup: https://zalozbavida.si/izdelek/yotam-ottolenghi-simple/

Barve.
Ottolenghijev losos iz filma Bridget Jones dobi otroka.

TEREZA POLJANIČ: ZDRAVO, TEREZA!

Če si kdaj pogledal/a njeno kuharsko oddajo, ki jo je usvarjala med življenjem na Novi Zelandiji, si približno predstavljaš, kakšni recepti te čakajo v njeni kuharski knjigi. Sveži, polni zelenjave in sadja, vitaminov in zdravja.

Skozi kuharsko knjigo Zdravo, Tereza! sem se o kuhi naučila veliko. Kako zelenjavo fermentirati in zakaj, kako pripraviti okusne presne sladice in kako narediti špagete iz bučk. Terezine recepte obožujeta oba moja otroka in kar nekaj jedi se redno znajde na našem jedilniku.

Tudi to je kuharica, ki je tako osnovna v svoji naprednosti, da bo navdušila vse, da za dober obrok ni potrebno vse tisto, česar smo bili naučeni ali vajeni. Da se da drugače, bolje, okusneje. Ker je naše telo pomembno. Ker ga moramo razvajati na pravilen način.

Več o kuharski knjigi in nakup: https://www.terezaschoice.com/en/product/zdravo-tereza/

Zelene palačinke z rikoto, lososom in kalčki.
Ledeni čaj chia.

JAMIE OLIVER: 30 MINUT ZA KOSILO

Jamie Oliver je kriv, da so se kuhanja lotili vsi. Da so kuhanje vzljubili. Ker je sočno, slastno, strastno in tako zelo zelo enostavno. Okusi so vsi že tam, samo pravilno jih moraš obdelati in skombinirati in tudi tebi lahko uspe vrhunska pojedina za domačo mizo.

Njegova knjiga 30 minut za kosilo je zbirka 50 kosil, ki so z vsemi prilogami, predjedmi in sladicami pripravljena v 30. minutah. Moram posebej poudarjati, zakaj jo obožujem? To knjigo imam dovoj časa, da sem kar nekaj receptov tako zelo usvojila, da jo komaj kdaj še odprem. Včasih, da kaj pošpegam.

Iz knjige 30 minut za kosilo sem se ogromno naučila tudi o sami organizaciji dela med pripravo obrokov. Optimizacija časa v vsem svojem sijaju, idelanem za mamice. Tudi ta kuharica me je spodbudila, da sem preizkusila kar nekaj novih sestavin, ki so danes osreden del moje kuhe.

Več o kuharski knjigi in nakup: https://www.svetknjige.si/izdelek/15998/30-minut-za-kosilo-jamie-oliver

Primer kosila.
Natančno opisani in prikazani postopki.

 

Upam, da sem vas navdušila, da preizkusite kaj novega v svoji kuhinji. Pošljite kakšno svojo umetnijo 😉 Veselo ustvarjanje in dober tek!

Anja

PREBERI ŠE:

Ljubezen se okuša (Naša super hrana)

 

kuharske knjige, kuharske knjige

 

 

 

 

 

 

Poglej tudi

Komentiraj