Ljubezen se okuša (Naša super hrana)

Slovenci smo že v trenutku, ko se rodimo, bogatejši od večine sveta. Obkrožajo nas rodovitna prst, ugodna klima in raznolika pokrajina. Kako zelo to troje vpliva na naša življenja, se ne zavedamo, pa bi bil morda čas. To je naša super hrana.

Od prvega grižljaja 

Koliko dojenčkov na svetu ima možnost, da je njihov prvi grižljaj lokalnega izvora? Da je njihov prvi stik s hrano tako polnega okusa? 

Težko najdeš otroka v Sloveniji, ki se še ne bi igral z zemljo in ki še ni lastnoročno odtrgal svoje jagode, češnje, korenčka ali paradižnika. Otroka, ki še nikoli ne bi videl krave ali jedel slovenskega medu. 

Tega, kako pridne so čebele in kako pomembno je, da jemo sezonsko in kvalitetno, se učimo že v vrtcu. Učimo pa se tudi o naši naravi, o okolju, ki je edinstveno, bogato z življenjem in za katerega moramo skrbeti. 

Morda se nam to zdi očitno in samoumevno, a nikoli ne bom pozabila, ko me je na potovanju po Škotski sopotnik iz Tajvana vprašal, kaj jem. Jedla sem korenje. Je rekel, da on pozna samo baby zmrznjeno verzijo…

Foto: Mateja Tamše (za Maminamaza.si)

Okus naše kulture

Že kot otroci Slovenci obiskujemo kmetije sorodnikov ali pa nas tja popeljejo s šolo. Vsi poznamo domačo govejo juho, paradižnikovo solato, jogurt, skuto, mleko…  Okus domačnosti, polnosti, ostane v nas in je del naše osebnosti, del naše kulture. 

Ko potujemo po različnih državah in okušamo njihove jedi, se mnogokrat zalotimo, kako pogrešamo vonj, izgled in okus naših domačih jedi. Sploh se to dogaja pri potovanjih po zahodnem, tako imenovanem razvitem svetu. Mi čutimo razliko, ker imamo doma boljše, kvalitetnejše. 

Se spomnim, ko je v naše supermarkete začela prihajati hrana iz tujine in smo se vsi spraševali, kam je šel okus. Od tega je že nekaj let, a se nismo navadili. Vprašanja so še vedno glasna in še vedno poznamo razliko in o njej tudi precej redno govorimo. 

Foto: Mateja Tamše (za Maminamaza.si)

Ščep ljubezni

Slovenci znamo v hrani uživati. Za mizo sedimo po več ur in se družimo, medtem pa okušamo, najbolj cenjene, domače dobrote. Jasno nam je, da domače pomeni boljši okus, kakovostnejše surovine in tisto najpomembnejše: Ljubezen! 

V naši hrani se pretaka ljubezen do zemlje, do okolja, do živali, do ljudi, do zdravja. “Slovensko” nekako zajema vse to. Zajema vonj, tip, občutek, da se je nekdo za našo hrano potrudil. 

Včasih radi rečemo, da je skrivna sestavina ljubezen in se ob tem nasmejimo, a v tem stavku je veliko resnice. Ljubezen se v resnici skriva v naši hrani. In začne se na polju. 

Lokalno + ekološko = idealno 

Ko sem na svojem Instagramu naredila anketo o tem, kdo pozna znak:

Sem bila presenečena, da je tako malo ljudi vedelo. To imamo v sebi, prepoznamo razlike, nimamo pa na tem področju teoretičnega znanja. Ocenjujemo po okusu in se nemalokrat opečemo. 

V resnici je zelo preprosto, saj je ekološko pridelana hrana označena. Lahko jo poiščemo v trgovinah in to naučimo tudi naše otroke.

Ker je lokalno pridelana ekološka hrana idealna kombinacija za zdravju in okolju prijazno in kvalitetno prehranjevanje. V Sloveniji bomo s to oznako našli čisto vso hrano, od mesa in mleka do moke, jajc, korenja in jabolk.  Tudi to je Naša super hrana!

Kje, kako, zakaj?

Ker ni vseeno za naše zdravje, ker ni vseeno za naše okolje, ker ni vseeno za naše otroke.

Naša super hrana in zakaj uživati in podpirati ekološko, si lahko preberete TUKAJ
Več o tem, kje lahko kupujete lokalno ekološko hrano TUKAJ 

Slovenci imamo eko v sebi. V tako okolje se rodimo, v takem okolju živimo in prav je, da smo za to hvaležni ter da to ozavestimo.

Z ekološko pridelavo ne skrbimo samo za hrano, skrbimo za okolje, za zdravje in skrbimo za prihodnost naših otrok. Morda se opogumi še kakšen lokalni pridelovalec in izkoristi slovenske naravne danosti za pridelavo ekološke hrane. Ker ljudje verjamemo v njih in v kakovost hrane, ki vsebuje tisto najpomembnejše: ljubezen. Ker se ljubezen okuša. 

 

Objava je nastala v sodelovanju z:

Poglej tudi

Komentiraj