Zakaj se reče KROMPIRJEVE počitnice ali Kdo ve kaj je KRUMPČIJADA?

Jesenskim počitnicam se čisto lepo po vsej pravici reče tudi Krompirjeve počitnice. (Pa tudi Noč čarovnic je čisto tradicionalno slovenska, ampak o tem naslednjič.) Izraz Krompirjeve počitnice izhaja iz časa, ko so šolske počitnice prilagajali potrebam kmečkega prebivalstva in opravil. Tako učenci niso bili deležni dejanskega počitka, kot so to danes, ampak so bili prosti zato, da so lahko pomagali doma (pobirati krompir, …).

Danes otroci krompir lahko dobijo tudi malo drugače. Na Krumčijadi 🙂

Danes večini otrok ni več potrebno pomagati na njivi in lahko v tem času lepo počivajo. V kombinaciji s prazniki pa je to priložnost za celo družino, da si privošči kratek ali dolg družinski oddih. Oddih blagodejno vpliva na celo družino, za otroke pa je sploh super, če učilnice za kratek čas zamenjata svež zrak in spoznavanje starih slovenskih navad na prostem. Če pride to v kombinaciji s toplimi bazeni in prekmursko kulinariko, bomo sploh vsi domov prišli spočiti in polni novih doživetij, o katerih bomo veselo razlagali vsem sošolcem in sodelavcem.

Prekmurje je za večino družin še precej neraziskana pokrajina v Sloveniji, večinoma, ker se zdi daleč. A sploh ni tako. Iz Ljubljane potrebujemo malo manj kot dve uri, občutek pa je, kot da smo prispeli v popolnoma drugo deželo. Jezik, hrana, termalna voda, ki ji ni para, ohranjanje kulturne dediščine in čudovita pokrajina so pika na i kompleksu bazenov poznanim pod imenom Terme 3000. 

Hotele in bazene povezuje čisto nov ”Prekmurski most”, ki poskrbi da gremo lepo po toplem na in iz bazenov.

 

V Termah 3000 zabave zlepa ne zmanjka.

 

Novi prijatelji so smisel jesenkih počitnic.

 

V Termah 3000 znajo poskrbeti, da se imamo vedno zelo lepo. Nazadnje smo se na krompirjevih počitnicah preizkusili tudi na posebnem krompirjevem tekmovanju imenovanem KRUMPČIJADA. Kaj je to? To je tisto, ko za zabavno popoldne ne potrebuješ drugega kot kupa krompirja. Tisto, ko otroci pozabijo na vse svoje svetlikajoče se igrače in se potopijo v razgibane igre, kjer malo tekmuješ, malo sodeluješ, predvsem pa moraš imeti KROMPIR. 

Kup krompirja čaka na vesele tekmovalce.

Preizkusili smo se v različnih disciplinah in si glede na uspešnost na koncu prislužili različno velike vreče krompirja. Nina se je odlično odrezala in kar nekajkrat smo za kosilo imeli slasten prekmurski krompir.

 

V metu krompirja je slavil Aljaž, Nina pa se je šele dobro ogrevala.

 

To je nadoknadila v hitrostnem odgovarjanju na vprašanja o …. krompirju!

 

Boj je bil neusmiljen.

 

Pri skokih v krompirjevi vreči sta se odlično odrezala Nina in Uroš.

 

Noša krompirja na kuhalnici s slalomom pa je bila naša paradna disciplina.

Prislužili smo si drugo mesto in slavili še pozno v noč. Nina sedaj ve kako se po prekmursko reče krompirju in naju več ne skrbi, da bi kjerkoli bila lačna. Zmaga na zmago torej. Družinski oddih s katerega smo spet domov prišli spočiti, nasmejani in polni novih izkušenj. Priporočamo vsem!

V KRUMČIJADI SE LETOS LAHKO POMERITE TUDI VI. HITRO REZERVIRAJTE SVOJ ODDIH TUKAJ

Pozdravček iz Prekmurja, Anja, Uroš in Nina <3

 

KAM ŠE PRIPOROČAMO, DA SE Z OTROKI ODPRAVITE NA KROMPIRJEVE POČITNICE:

https://maminamaza.si/kam-z-otroki-na-poletne-pocitnice-v-sloveniji/

Poglej tudi

Komentiraj