SEZONA JUHIC – Bučna juha

Pri nas obožujemo bučno juho. Sestavine so poceni, okus pa enkraten. Do sedaj sem jo vedno delala iz muškatne buče, letos pa sem odkrila bučo maslenko. To je slovenska buča polnega okusa, ki naredi juho še enkrat boljšo kot že itak je. Bučna juha je enostavna za pripravo, edino lupljenje buč traja malo dlje časa. Zraven ponavadi naredimo samo še palačinke (da porabimo celo bučo, lahko naredimo palačinke z bučnim nadevom, super pa pašejo zraven tudi palačinke s kostanjevo kremo) in imamo super kosilo.

Sestavine:

– 1 buča maslenka
– enaka količina muškatne buče
– četrt čebule
– 1 korenček
– četrtina gomoljne zelene
– oluščena bučna semena
– bučno olje

Priprava:
Buči olupimo in narežemo na kocke, narežemo še čebulo, korenček in zeleno. Na vodi prepražimo čebulo. Ko ta postane prozorna dodamo najprej korenček in zeleno, nato pa bučo. Solimo, popopramo in začinimo po okusu (jaz dam malo timijana in rožmarina, ki pa morata biti obvezno vnaprej zmleta). Premešamo in zalijemo s toliko vode, da prekrije vse sestavine za kakšen centimeter. Kuhamo približno 20 minut. Ko so sestavine skuhane in mehke, juho odstavimo. Premešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo nežno, gladko juhico. Nalijemo jo na krožnike, v vsak krožnik natresemo nekaj bučnih semen in še malo okrasimo z bučnim oljem. Bučna juha je lep ana pogled, dobrega okusa in primerna za vse starosti. Pa dober tek <3

Poglej tudi

Komentiraj