RECIKLIRANA KUHARIJA: EKSPRESNA POMLADNA SLADICA IZ STAREGA KRUHA IN BOROVNIC

Vsi, ki me redno spremljate, veste, da mi ni vseeno kje in kaj kupujem in mi veliko pomenijo podjetja oz. ljudje, ki se borijo za lepši svet. Zato sem sprejela en velik izziv!

Na leto v Sloveniji zmečemo v smeti 150.000 ton!!! hrane! Priznam, da je tudi pri meni veliko roma v smeti in je moj odnos precej bolj brezbrižen kot bi moral biti. Zato sem sprejela izziv RECIKLIRANA KUHARIJA, ki ga je v sklopu projekta Ustvarimo boljši svet pripravil Lidl Slovenija. 4 tedni, 4 reciklirani recepti.

Prvi je izziv s starim kruhom. Pri nas ga ne ostane veliko, saj na splošno pojemo zelo malo kruha. Največkrat kupim malega četrtkilskega, če pa kupim večjega, ga narežemo na kose in po 2 skupaj spravimo v zmrzovalnik. Da sem lahko pripravila recept iz starega kruha, sem tako morala kruh najprej postarati 🙂 Potem pa sem razmišljala v smeri ”hitro in enostavno” in se zatekla k svojim preverjenim ekspresnim sladicam v kozarcu:

SESTAVINE za 4 kozarčke po 2dcl:

 Pol kile starega kruha (kateregakoli)
 700g mascarpone kreme ali grškega jogurta
 2 pesti zmrznjenih jagod
 Žlica cimeta
 3 žlice kokosovega sladkorja
 Sveže borovnice

PRIPRAVA:

Star kruh nadrobimo in drobtine na hitro popečemo na vroči ponvi. Odstavimo in primešamo cimet in kokosov sladkor. V eni posodici zmiksamo zmrznjene jagode in mascarpone/jogurt, v drugi pa zmrznjene borovnice in mascarpone/jogurt. Oboje sladkamo s kokosovim sladkorjem (po okusu). V kozarce stresemo najprej mešanico starega kruha s sladkorjem in cimetom, nato plast mascarpone kreme z borovnicami, plast mascarpone kreme z jagodami in na koncu plast bele mascarpone kreme (sladkamo po okusu, lahko zmešamo z malo sladke smetane). Okrasimo s svežim jagodičevjem in meto ter potresemo s še nekaj drobtinami starega kruha s sladkorjem. Dober tek!


Namig: če sladico spravimo v lončke, ki se zapirajo, jo lahko odnesemo tudi na kakšen izlet ali v službo za malico .
Namig 2: Star kruh lahko po uvedenem glutenu uporabimo tudi 
za gostitev dojenčkovih kašic

Foto: Mateja Tamše

Poglej tudi

Komentiraj