Mamica moja, pustiva si 6 tednov

Draga mamica,

Prosim, shrani si tole moje pismo, obesi ga na vidno mesto in ga preberi vsakič, ko postane težko.

Prosim, ne pričakuj veliko od mene. Sem samo novorojenček. In prosim, ne pričakuj preveč od sebe. Si samo mlada mamica. Pustiva si 6 tednov. 6 tednov zame, da malo zrastem, se razvijem, dozorim in se navadim na ta svet. 6 tednov zate, da se spočiješ, sprostiš, pustiš telesu, da se vrne v predporodno stanje in navadi na nov ritem.

Prosim, nahrani me, ko bom lačen. Lakote od prej ne poznam. V trebuhu sem bil ves čas preskrbljen. Ne poznam niti koncepta časa. Ne vem kdaj moram biti lačen in kdaj ne. 

Prosim, objemi me, poljubi, tesno drži, božaj me in stiskaj me k sebi. V maternici nisem bil nikoli sam.

Prosim, oprosti mi, če veliko jokam. Nisem tiran, ki je bil na ta svet poslan, da ti zagreni življenje, samo drugače ne znam povedati, da mi nekaj ne paše. Potrpi z mano, kmalu bom večji in vedno manj bom jokal.

Prosim, vzemi si čas, da me spoznaš. Videla boš, da ti lahko prinesem ogromno lepega. Opazuj me in kmalu boš razumela kaj me pomiri.

Prosim, zapomni si, da sem trpežen in si lahko privoščiš vse naravne napake mladih mamic. Dokler jih boš počela iz ljubezni, mi ne bo hudega.

Prosim, ne bodi razočarana, če nisem najbolj popoln novorojenček, kot si si me predstavljala. In prosim, ne bodi razočarana, če ti nisi vedno popolna mamica, kot si si predstavljala, da boš.

Prosim, poskrbi zase. Jej, pij, počivaj in telovadi. Ko bova skupaj, boš tako imela dovolj energije zame. Zdravilo za nemirnega dojenčka, je mirna in spočita mamica.

Vedno glej ”celo sliko”. Tako majhen bom samo kratek čas, čeprav se trenutno zdi neskončno. Čeprav sem tvoje življenje obrnil na glavo, se prosim spomni, da bodo stvari kmalu spet potekale utečeno in rutinsko.

Uživaj ob meni – nikoli več ne bom tako majhen!

 

Spremljaj me tudi na: www.instagram.com/anja_oman/

Poglej tudi

2 Comments

  1. Anja Mohar

    Sem nosečka v 6. mesecu nosečnosti, zato se intenzivno pripravljam na porod. Vaš članek mi je v veliko podporo. Ko, sem ga brala, sem namreč potočila par solz. To so bile solze sreče in zadovoljstva. Hvala vam za te vzpodbudne besede.

  2. Nadja Tiringer

    Zelo poučno za vsako mamico, ki ima
    prvorojenca.Pa v pomoč tudi.

Komentiraj