POLNOZRNATI PIRINI MAFINI

Muffine imamo tako radi, da smo besedo kar prevzeli in jim pravimo mafini. 🙂 Radi jih imamo zato, ker ponujajo neskončno različnih okusnih različic in vanje lahko spravimo skoraj karkoli nam srce (oz. želodček) poželi. Mafini so lahko slani ali sladki, njihova priprava pa variira od zeelooo enostavne do nekoliko bolj zapletene. Ker pa smo današnji mamice in očki večinoma precej zaposleni in nimamo zmeraj časa za zapletene recepte, vam bomo danes predstavili svoj doma ustvarjen in preizkušen recept za pirine mafine s čokolado. Ta recept vsebuje sestavine, ki so še pred leti bile precej nepoznane in nepriljubljene, danes pa jih radi uporabljamo kot alternativo njihovim manj zdravim živilskim vrstnicam. Tako smo namesto sladkorja uporabili agavin sirup. namesto bele moke polnozrnato pirino moko, namesto masla ali margarine pa nerafinirano kokosovo maščobo.  Doma narejeni mafini so odlična malica za naše lačne mazice in dobra alternativa kupljenim slaščicam in pekovskim izdelkom, ki lahko vsebujejo veliko škodljivih maščob, sladil in konzervansov. Če se odločimo za peko sladkih mafinov, jih svojemu otroku ponudimo v zmernih količinah (ne več kot enega ali dva na dan), saj so mafini težka hrana, tudi če smo uporabili bolj zdrave sestavine od tradicionalnih. Prav tako bodimo pozorni pri nakupu sestavin in  kupujmo kakovostne izdelke z nesporno pridelavo. Tudi živila, ki so bila vsesplošno označena kot zdrava živila, se na policah pojavljajo v vseh možnih oblikah in stopnjah kakovosti.

In še najpomembnejše – malo večje mazice brez skrbi vključimo v kuhanje in peko! Pustimo otroku, da pomaga mešati, dodajati sestavine, vlivati, oblikovati … Tako bomo združili prijetno s koristnim in navadili otroke na delo v kuhinji in s tem povečali svoje možnosti, da bo nekoč otrok (ko bo malo večji) kuhal za nas. 😀 Tudi še zelo majhne otročičke lahko spustimo zraven v kuhinji in jim pustimo, da se dotikajo vseh zanimivih struktur in oblik in spoznavajo različne okuse. Nič hudega, če malo packajo … pult bo treba tako ali tako pobrisati! 🙂

ZA MAFINE POTREBUJEMO:

2 jajci
5-7 žlic agavinega sirupa
1 žlička vanilijeve esence
2 dl mandljevega mleka
9 žlic polnozrnate pirine moke
15 g kokosovega masla
1 pecilni prašek

Dodatki po želji:
čokolada, kokos, lešniki …

 

Rumenjake zmešamo s sirupom in vanilijevo esenco. Dodamo mleko, moko, stopljeno ter ohlajeno kokosovo maslo in pecilni prašek. V maso nežno vmešamo trd sneg, ki smo ga stepli iz beljakov. Na koncu dodamo še poljubne dodatke, npr. koščke (temne) čokolade (100 g), kokosovo moko, lešnike, sadje …

Modelčke za muffine napolnimo do treh četrtin in pečemo pri 180°C cca. 15 minut. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se muffini ohladijo.

01

 

Poglej tudi

Komentiraj