Pirini Miklavževi piškoti s cimetom in ingverjem & kurkumin čaj
Ko tole pišem, mi stanovanje navdaja čudoviiiit vonj po cimetu, ingverju in sveže pečenih piškotkih. 🙂 Ja, komaj čakam, da tole objavim, piškotke poslikam in jih hitro pospravim. 🙂 Nekaj sem jih že poskusila, seveda, in lahko rečem samo mjjaaammmmmmm.
Potrebujemo:
- 200g pirine moke
- 5 žlic kokosovega sladkorja
- približno 80g kokosovega olja
- 1 žličko mletega ingverja
- 1 žličko mletega cimeta
- pol žlicke pecilnega praška
- šcepec soli
- 1 jajce
Moko, cimet, ingver, sol in pecilni prašek dobro zmešamo, v posebni skledi pa še sladkor, olje (stopljeno) in jajce. Mokro zmes primešamo k suhi in vse skupaj dobro pregnetemo ter pustimo, da testo počiva kakšnih 10 minutk na sobni temperaturi (ne damo v hladilnik, saj se bo kokosovo olje preveč strdilo). Nato testo razvaljamo in s pomočjo modelčkov delamo piškotke različnih oblik. Pečico segrejemo na 180°C in pišote pečemo približno 10 minut. Ko jih vzamemo iz pečice, počakamo par minut, da se piškotki nekoliko ohladijo.
V vsakem receptu tako piše, ampak teli piškotki so res odlični. 🙂 Začimbe in kokosov sladkor jim dajo prav zares poseben in bogat okus in vse skupaj je bolj zdravo kot navadni beli sladkor in maslo ali margarina, zato si lahko privoščimo kakšen piškotek ali dva več kot ponavadi. 🙂
Jaz sem nekatere pustila take kot so, so že sami dovolj po sebi dovolj okusni, nekaj sem jih namazala s pomarančno marmelado in naredila linške piškotke, nekaj pa sem jih oblila s temno čokolado.
Kaj pa najbolj paše k piškotom in sploh ob teh mrzlih dneh? Ja, čaj seveda! 🙂 Obožujem čaje in ko sem pred kratkim zasledila recept za čaj s kurkumo in prebrala o vseh pozitivnih učinkih kurkume, sem seveda zadevo morala preizkusiti tudi sama. Uporabila sem:
- 1 žličko mlete kurkume
- 1 žličko mletega ingverja
- nekaj nageljnovih žbic
- pol žličke mletega črnega popra (ki bo poskrbel, da bo telo absorbiralo kurkumo)
Vse skupaj sem zmešala v približno 4 dcl vode in segrela do vročega (ne do vretja). Čaj sem nato precedila, ga sladkala z žlico agavinega sirupa (lahko bi uporabila tudi med ali kokosov sladkor) in uživala v čudovitem, toplem okusu.
Zakaj kurkuma? Kurkuma ima mnogo pozitivnih zdravilnih učunkov in se jo uporablja tudi v medicini; pripisujejo se ji antikancerogeni učinki, deluje protivirusno, protibakterijsko, protivnetno, pomaga pri prebavi, priporočajo jo tudi diabetikom in še bi lahko naštevali.
Lepe praznike vsem! <3
Komentiraj