Novodobne mamice: LEPE, MLADE, KUL IN NEUMNE!

Pred kratkim sem zasledila članek, najprej na tujem, nato zelo slabo preneseno še v našem mediju. Govoril je o novodobnih mamicah. Torej o nas, ki smo trenutno mamice. Članek našteva lastnosti, ki naj bi jih imela vsaka moderna mami oz. bi k njim morala vsaj stremeti. Med prebiranjem sem se najprej veselo nasmihala in kimala. Ponosna na opisane lastnosti, ki so seveda skoraj popolnoma opisovale mene – super kul moderno mamico. Vedno sem si mislila, da sem res faca mami, sedaj pa mi je to še internet potrdil. Dan se je krasno začel. Še malo sem pobrskala po Facebooku, odgovorila na nekaj vprašanj mamic v skupinah, morda še sama kaj vprašala in že sva bili z mojo malo najboljšo prijateljico namenjeni v živalski vrt.

Ko se je moja frajerska hčerkica igrala v peskovniku in sem imela minutko časa za razmišljanje, sem se spet spomnila na članek. Nekaj mi ni dalo miru. Zakaj sem bila vesela, da spadam v skupino popolnoma enakih mamic, ki jim je pomembno samo to, kako se njihovo družinsko življenje kaže navzven? Ali sem res samo to? Mi je res pomembno samo kako izgledam jaz, kako izgleda Nina, kako izgledamo kot družina in kako izgleda moja vzgoja? Delam vse, kar delam samo zato, ker mi je bilo tako rečeno, ker je tako ”najboljše”, ker je to popularno in ne ker bi sama dobro razmislila o tem? Se res posvečam samo temu, da bom ustrezala smernicam in je moja cela družina samo moj modni dodatek? Sem mlada, lepa, kul in neumna?!? Brez svoje lastne osebnosti, svojega lastnega materinskega stila in svojega razmišljanja? NE! Nisem!

Še enkrat grem čez spisek lastnosti in pokomentiram. Zakaj? Ker nočem, da bi nesamozavestne mamice, tiste res mlade mamice in sploh vse mamice, ki so že tako pod vsemi mogoči življenjskimi pritiski, morale slediti še takšnim zapisom in poskušale ustrezati tem ”super kul” lastnostim, ki niso nič drugega kot eno navadno površinsko *#1&! Zato! Da bo na spletu resnica, ne laž, da se bomo mamice upale misliti s svojo glavo in bomo ponosne na svoje lastne lastnosti, ki nas delajo unikatne, lepe in najboljše mamice samo svojim otrokom! Tole Facebook ”zvezdništvo” pa bomo prepustile tistim, ki res nimajo nič pametnejšega v življenju. Vabljene, da se mi pridružite pri komentiranju!

1. Vsaka novodobna mamica ve, da ni čisto zares noseča dokler tega ne objavi na Facebooku.

555665_10151116355379793_1651600401_n_zpse58a8346
Vir: www.babygaga.com

A res? Jutranje slabosti, nevzdržen smrad, otekanje nog in prstov na rokah?!?, rastoč trebuh, premajhne obleke, zabuhlost, utrujenost, neudobje, čakanje pri ginekologih in nenehna skrb, da bo ja vse v redu morda res niso privlačni za objavo. Objavijo se fotografije že zelo velikega trebuščka. Nekje v naravi. A to še ne pomeni, da s partnerjem cele dneve preživiva pod košatim drevesom na zelenem travniku čakajoč novega družinskega člana, ki se bo rodil pod mavrico. In ja, oba že nekaj časa dobro veva, da sem noseča. In sva vesela! Zelooo vesela! (Da ne bo pomote)!

2. Kupuješ samo naravno, organsko in hrano brez glutena ali pa jo raje kar sama pripraviš, da je res 100%.

p6
Vir: momsincharge.wordpress.com

Tukaj zelo težko komentiram, ker sem sama tudi res veliko pazila na zdravo prehrano. Do enega leta. Kupovala sem samo BIO meso, domačo zelenjavo in polnozrnate izdelke. Tudi pri pripravi sem bila pozorna. Niti enkrat nisem kupila že pripravljene kašice. Do enega leta. Potem pa je šla Nina v vrtec, jaz v službo. Začeli so se rojstni dnevi, pa obiski, pa dnevi, ko nismo bili ravno ves dan doma in imeli časa pripraviti zdravega obroka. Še vedno pazimo, da jemo zdravo kar se le da, a Nina ima tudi svojo najljubšo jed. Priznam. Rada ima ”pompli”! In to tisti iz McDonaldsa. Pa kaj!

3. Velika možnost je, da imaš vtetovirano ime svojega otroka.

baby-name-tattoo-design
Vir: http://xpressmag.com/10-great-ideas-baby-name-tattoos-parents/

OK, to je pač stvar posameznice. Nekatere so za tatuje, nekatere niso. Jaz nisem, mi je pa všeč, ko vidim kakšnega lepega na komu, ki mu zelo paše.

4. Tvoj profil je počasi postal profil tvojega otroka in tvoji FB prijatelji vejo več o težavah pri navajanju na kahlico kot tvoji najbližji sorodniki.

11392831_425093480996441_4294175041561148441_o
Vir: www.facebook.com/maminamaza.si

To je spet ena taka trditev, ki zavzema eno polovico mamic. Druga polovica sploh ne omeni otroka, ker ga želi zaščititi. Te pa potegne. Toliko všečkov za en mali obrazek… Jaz sem bila na začetku zelo striktna glede tega. Malo sem popustila pod ”pritiskom všečkov”. Pa ne bom več. Verjamem namreč, da ima otrok pravico sam odločiti (ko je dovolj star, seveda), kaj bo delil s širno javnostjo. Ne pa da pride v šolo in si sošolci podajajo njegove gole slike s plaže, ko je bil star 2 leti in je imel 13kg in ga je v rit pičil komar in mami ni vedela kaj mu je. Ne obsojam! Ne poznamo še posledic, mogoče sem samo staromodna.

5. Zdi se ti, da si veliko bolj zabavna od ostalih mam.

Mother And Daughter Playing Together In Bedroom
Vir: www.parenthub.com.au

Mamice smo danes res bolj vpletene v življenje svojih otrok, ker otroci preživijo več časa z nami kot so ga kdajkoli prej. Sami se namreč ven ne grejo več igrati, ko nanje preži toliko nevarnosti, pa tudi, ko se sami igrajo se ne naučijo barv, pisati in računati po Montessori metodi. Mamice smo zelo vpletene v otrokovo igro. In verjetno se res trudimo biti zabavne, sproščene in bolj kul, a to je tako zelooo naporno. Otroci bi veliko raje videli, da smo iskrene, ljubeče, a da jim damo tudi malo miru! Zato pojdite spit tisto mrzlo kavico od zjutraj. V miru. Naredile si boste uslugo. Sebi in otrokom.

6. V omari nimaš niti enega para ”kavbojk za mamice”.

fashion-mom-saha-jesica-park
Vir: www.stimulimag.ca

To so tiste stare, razvlečene, udobne kavbojke. Nimaš jih, ker si preveč v koraku z modo in ti je preveč mar za svoj videz. Ali v mojem primeru, ker ti niso več prav in si jih zamenjala za pajkice, trenirko in dolge obleke.

7. Stil je glavna prioriteta. Tvoj in stil tvojega otroka.

mom-fashion
Vir: www.tentotwenty.com

Seveda sem zelo vesela, če izgledam lepo. In Nino rada oblačim v lepe oblekice in ji delam čopke in v adidaskah in njenih Desigual kavbojkah mi je super frajerska, ampak obe sva veliko bolj srečni, ko se brez skrbi igrava v peskovniku, v gozdu, v lužah in v blatu ter liževa sladoled (če imate majhnega otroka veste kaj mislim s sladoledom).

8. Tvoj otrok ima verjetno več modnih dodatkov kot ti.

beautiful-jewellery-for-cute-styles-2013kids-2
Vir: www.worldsfashionstyles.com

Ok, ta pa drži. Ker so Nini všeč, jaz pa sploh ne razumem zakaj obstajajo. Ampak, ker sem pač tak tip. Moja mami, tašča in sestra imajo čez ta del. Mogoče je tukaj mišljeno to, da ko greš v trgovino pozabiš nase, ker vse zapraviš za otroka. Tudi to v najinem primeru drži.

9. Rojstnodnevna zabava tvojega otroka je 3d verzija čudovitih idej iz spleta

Girls-Party-Ideas-purple
Vir: www.bubbles-crew.co.uk

Ja, tudi k nam je prišlo. Baloni ”pripopani” na steno s pomočjo statične elektrike, domača torta s čokoladnim biskvitom in višnjami, obloženi kruhki s sirom, salamo, majonezo in kumarico ter gosti sok so passe. Tudi pri nas iščemo super lepe ideje in želimo pričarati čarobni rojstni dan. Priznam. Tale drži.

10. Tvoj otrok se je naučil odkleniti telefon preden se je naučil hoditi in dela selfije, ki zasenčijo tiste od Kim K. in pri treh letih bolje obvalada tablico kot tvoji starši.

Baby using a digital tablet
Vir: www.famiybydesign.com

”Nič telefonov in tablic vsaj do konca OŠ!” sem rekla. Ha ha ha! Ja, tudi tale drži.

11. Poznaš besedilo pesmi ”Let it go!”

anna-frozen-18622
Vir: www.hellou.co.uk

Uff, tale je pa bil res hit. Ampak jaz že od nekdaj poznam besedila vseh Disneyevih pesmi, pa tudi tistih iz muzikalov, pa iz Evrovizije… Torej tukaj ne morem reči, da poznam Ledeno kraljestvo, da bi bila v koraku s časom, poznam ga, ker paše v moj repertoar. Mimogrede: Sicer pa poslušam tudi ”odraslo” glasbo :). Obožujem rock. Pa Britney Spears. 😉

12. S hčerko sta oblečeni v ujemajoča se oblačila.

sg524-family-fashion-summer-2015-spaghetti
Vir: www.dhgate.com

Ne vem zakaj mi je to zelo všeč na drugih, sama pa tega ne prakticiram.

13. Tvoj otrok gre s tabo povsod. Po opravkih, na koncert in na drugi konec sveta.

Orbit-G3-stroller-system
Vir: www.coolmompicks.com

Tale je pa malce zakomplicirana. Načeloma sem za. Nino lahko vzamem sabo skoraj kamorkoli, tudi veliko smo skupaj že prepotovali. So pa prostori, ki niso ravno otrokom prijazni. Mamice znamo oceniti kje in kdaj je to. Če imate slab občutek, ga upoštevajte.

14. Imena Ruj, Kras, Ael in Kanesas se ti zdijo čisto normalna

strange-baby-names
Vir: www.kidsmakingchange.com

Ja, to je pa res. Zelo težko slišim ime, ki me šokira. Pa tudi če me. To me pa res ne gane.

15. Bolj se zabavaš s svojo malo BFF kot s svojimi odraslimi prijatelji.

dac7910f-bf9c-48cc-9901-643b83d0719f
Vir: www.playbuzz.com

Ja, z Nino se res neizmerno zabavam. Je faca, da ji ni para. Potem pa hoče sladoled in če ga ne kupim se vrže na tla in dere. Takrat se ”prijateljstvo” neha. Nastopiti mora starš. Enako, če ne še bolj pomembno, je v obdobju adolescence. Vsekakor sem za zaupanje, pogovore in pozitiven odnos, a vedeti moramo, da so to še vedno otroci, ki jih moramo usmerjati, jim biti za zgled in jim postaviti meje. S tem jim naredimo veliko večjo uslugo kot s tem, da se oblačimo kot oni in osvajamo njihove vrstnike. Mogoče malo karikirano, a na žalost ne daleč od resnice.

ZAKLJUČEK: Novodobne mamice smo res mlade in kul, poznamo vse najnovejše raziskave in se trudimo, da bi naši otroci dobili le najboljše, se v življenju zabavali in bili zmožni doseči česarkoli si bodo želeli. Ampak za tem stoji veliko več kot samo designerska obleka in zavitek kvinoje. Novodobne mamice res obvladamo socialna omrežja, posledično poznamo zdrave recepte in najnovejše modne smernice, a to je vse le postranskega pomena. Še vedno smo v prvi vrsti mamice, sposobne in močne, zaščitniške in ljubeče. Res je, da so pritiski družbe zelo močni, a nekako se nam uspe boriti s tem. Na srečo smo tako zelo pametne, da smo ustanovile skupine, organizirale dogodke kjer se lahko malo potožimo, si pomagamo in si ne pustimo, da bi nas kdo obsojal. Nismo samo neumne barbike, ki jim je mar le kako so oblečene in kaj si drugi mislijo o nas in naših otrocih. Morda kdaj popustimo pod pritiskom in naredimo kakšno neumnost, ki je v popolnem nasprotju z našimi prepričanji, ampak globoko v sebi vse delamo samo tisto kar mislimo, da je za naše otroke (ki niti slučajno niso samo modni dodatek!!!) najboljše. Trudimo se, da bi bili naši otroci zdravi in veseli. Če smo zraven lepo oblečene in nasmejane, super! Če pa nismo, pa tudi prav! Ne bi nam moglo biti bolj vseeno! Noben všeček namreč nikoli ne more prinesti toliko veselja kot naš srečen, nasmejan otroček!

Napisala: Anja Oman

Poglej tudi

Komentiraj