”Ne kompliciraj!” – kultura ostrih nasvetov nosečnicam in novim mamicam

Ko sem zanosila, sem se takoj počutila, kot da sem vstopila v neki zaprti, elitini klub, v katerega sem prej gledala zgolj skozi kukalo. V klub nosečnic in kaj kmalu tudi mamic. Žensk, ki so že izkusile nekaj najpomembnejšega, kar se ti v življenju sploh lahko zgodi. Kar naenkrat nisem več samo teta, ampak bom vse vidike starševstva izkusila iz prve roke.

Najprej – nosečnost.

Takoj ko tvoje telo ni več samo tvoje in v njem nosiš novo bitje (ali dve, v mojem primeru), se začneš bolj zavedati, kaj z njim počneš; ali ješ dovolj zdravo, se dovolj gibaš, nosiš pretesne obleke, piješ preveč kave, preveč delaš, dviguješ pretežke stvari? Nekaj nasvetov dobiš pri ginekologu, nekaj na internetu ali v knjigah, ogromno pa iz okolice. Predvsem od drugih žensk, izkušenih članic materinskega in nosečniškega kluba. Odlično – ženske želijo pomagati drugim ženskam! Ampak, ti nasveti iz različnih strani si kaj kmalu začnejo nasprotovati in hitro izveš, da ni enega samega načina, kako biti dobra, odgovorna nosečnica in kasneje mamica.

Prijateljica je med nosečnostjo jedla pršut, sestra ga ne bi nikoli. Obe imata dva zdrava otroka. Babica je med nosečnostjo včasih spila kozarček vina, prijateljica se je alkoholu strogo izognila. Obe imata zdravega otroka. Tretja prijateljica je med nosečnostjo telovadila do poroda, četrta telovadbo strogo odsvetuje. Obe imata zdravega otroka. Peta prijateljica je skrbno pripravila porodni načrt in to zavzeto priporoča vsem, šesta me prepričuje, da je to neumnost. Obe sta rodili brez težav in imata zdravega otroka. Mama se pogosto pohvali, kako je do poroda prav do zadnjega trenutka doma delala prav vse, znanka pa je večino nosečnosti preležala. Obe imata zdravega otroka.

Vsaka je delala tako, kot je mislila da je najbolj prav in po svojih močeh. Zdaj želi te svoje izkušnje in svoj način prenesti tudi na druge, nove članice kluba. Dobronamerno. Razmišljujoče, plahe ideje novih članic, ki še niso prepričane, kaj vse bodo počele v nosečnosti in kako se bodo pripravile na novorojenčka, se pogosto utiša s stavkom ‘‘Ne kompliciraj!” ali ”Ah, to je neumnost, tega ne potrebuješ.” Na eni strani sem preko vseh pogovorov in opazovanj izkušenih mamic spoznala, da obstaja sto in en način, kako dobro poskrbeti za svojega otroka in zase med nosečnostjo, po drugi pa pri pogovorih pogosto dobila občutek, da je pravi način le en in da prav na vsako nosečniško in materinsko vprašanje obstaja točno določen, pravilen odgovor. Vendar – kateri? Naj bolj verjamem sestri ali prijateljici? Mami ali babici? Morda neznanki na forumu, ki že nekoliko agresivno odgovarja na moje vprašanje, če je 10 bodijev številka 56 premalo ali preveč za novorojenčka? Zakaj se počutim, da je neupoštevanjem nasveta katerekoli mamice že nespoštljivo in nesramno? Zakaj imam občutek, da v klubu pogosto tekmujemo med seboj, katera ima bolj prav in katera najmanj komplicira? Ali se med seboj pogovarjamo na podobno goreč način, tudi ko nas prijateljica vpraša za nasvet pri nakupu recimo novega mobilnega telefona? Ah, zakaj pa rabiš še sprednjo kamero in najnovejši model? Kupi eno staro Nokio na bolhi, pa bo. Ne kompliciraj! Včasih smo imeli telefone brez zaslona, pa smo vsi preživeli!

Ne. Zakaj potem naletim na oster odziv vsakič, ko na glas razmišljam o nakupu kakšnega modernega pripomočka za novorojenčka? Npr. banjica s tehtnico in merilcem temperature. Neumnost! Ne kupuj! Ne kompliciraj!

Smo enako kritične do prijateljic, ki imajo v omari več majic  ali parov čevljev od nas, kot smo kritične do prijateljic, ki so za svojega novorojenčka pripravile več (ali manj) bodijev? Ah, kaj ti bo toliko majic?! Potrebuješ jih točno 5, toliko kot jih imam jaz. Saj imaš pralni stroj. Pa več peri! Ne kompliciraj!

Kot nova in neizkušena članica kluba se seveda nimaš pravice spraševati o teh nasvetih, pa čeprav so si tako pogosto različni. Ampak, zakaj ne? Je res tako zelo narobe, če počnemo stvari na svoj način? Če se sprašujemo, kako bi se na starševstvo čim bolj pripravili in včasih celo malce pokomplicirali?

Hvaležna sem za vsak nasvet, ki ga dobim od sestre, mame, prijateljic in tudi neznank na internetu. Vem, da prav vsi prihajajo iz srca in želijo pomagati. Vendar si vseeno želim, da bi bile izkušene mamice do novih članic kluba včasih malce prizanesljivejše in bi svoje nasvete večkrat podale v spodbudni namesto v absolutni obliki. Razmišljaš o nakupu banjice z vgrajeno tehtnico in termometrom? Hm, jaz je nisem imela, sem vodo preverila kar z roko in za nas je to super delovalo. Razumem pa, zakaj bi taka banjica lahko bila tudi praktična. Vseeno ti svetujem, da pred nakupom še malce razmisliš. Ni tak način precej učinkovitejši in boljši od zavijanja z očmi in avtomatičnega Ne kompliciraj! ali Ah, to je neumnost?

Sem šele pred pragom materinstva in ne vem, kaj vse me čaka za temi vrati. Če pa malce pokukam skozi vrata izkušenih mamic, vidim nešteto različnih, unikatnih zgodb in se zavem, da bo moja prav taka; posebna. V toliko pogledih sicer podobna drugim, pa vseeno tako različna. Kar je delovalo za nekatere, morda pri nas ne bo. In obratno. Želim si, da bi vsaka nova in izkušena članica kluba materinstva našla svojo pravo pot in znala pomagati tudi drugim, da najdejo svojo. Pa čeprav bo ta drugačna.

 

Poglej tudi

Komentiraj